Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
nazarov_i_v_ekonomichna_istoriya.doc
Скачиваний:
224
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
1.27 Mб
Скачать

Контрольні запитання та завдання

1. Виділіть основні соціально-економічні передумови та наслідки промислового перевороту в Англії.

2. Опишіть хід промислового перевороту і основні винаходи, що вплинули на технічне переозброєння виробництва в Англії.

3. Назвіть причини запізнення промислового перевороту у Франції.

4. Як вплинула Французька буржуазна революція і політика Наполеона І на господарський розвиток Франції наприкінці XVIII – початку ХІХ стст.?

5. Проаналізуйте основні причини економічного відставання Німеччини в останній третині XVIII – першій половині ХІХ стст.

6. В чому полягав «пруський шлях» капіталістичної еволюції сільського господарства?

7. Охарактеризуйте особливості економічного розвитку південних, центральних і північних колоній Англії на Північно-американському континенті і назвіть причини їх боротьби за незалежність проти Англії.

8. Проведіть порівняльний аналіз господарського розвитку Півночі та Півдня США в першій половині ХІХ ст.

9. Назвіть причини і основні соціально-економічні наслідки Громадянської війни в США (1861–1865рр.).

10. Охарактеризуйте економічне значення «закону про гомстеди» (1862 р.) і порівняйте «американський шлях» розвитку сільського господарства з капіталістичною перебудовою аграрного сектору європейських країн.

Тема 6.

Господарство провідних країн світу

періоду монополістичного капіталізму (остання третина XIX початок XX стст.)

1. Економічний підйом США в останній третині XIX – на початку XX ст.

2. Промисловий «ривок» Німеччини і фактори, що його зумовили.

3. Втрата Англією промислової монополії.

4. Економічне відставання Франції.

5. Перетворення Мейдзі і економічний розвиток Японії наприкінці ХІХ–початку ХХст.

1. Економічний підйом США в останній третині XIX –

на початку XX ст.

Причини економічного підйому Америки

1. Буржуазно-демократичні перетворення в суспільстві під час Громадянської війни (1861–1865) мали більш глибокий і послідовний характер, ніж буржуазно- демократичні перетворення, що сколихнули Європу в ході революції 1848 року, і реформи, що відбулися завдяки їм. Специфічний ефект стосовно високої рентабельності виробництва мало різке залучення в орбіту буржуазних відносин тих регіонів і верств населення, які раніше перебували на дофеодальному, рабовласницькому щаблі розвитку (південь США).

2. Економічний розвиток США спирався на швидко зростаючий внутрішній ринок, основною фігурою якого був фермер,що мав достатньо коштів (через відсутність ренти) для того,щоб сприяти зростанню попиту не лише на промислові товари особистого споживання,але й на сільськогосподарські машини, будівельні матеріали для будівництва елеваторів, мінеральні добрива й.т.п. Крім того, розширення ринку було спричинене будівництвом залізниць, які швидко зв'язали в одне ціле раніше економічно розрізнені райони країни, а також господарським освоєнням Заходу.

3. Дешевизна землі й відсутність ренти в США (роздача землі за лінкольнівським актом 1862 року тривала до 1920-х років) забезпечували високу конкурентоспроможність американських продуктів на внутрішньому й зовнішньому ринках, що дозволило американським фермерам, реалізуючи своє зерно на ринках Європи (з великим збитком для Англії та Німеччини), використати витягнуті з кишень європейських споживачів гроші для створення робочих місць у США.

4. Уряд США проводив протекціоністську політику, яка полягала в тому, що з 1865 року мито на імпортовані промислові товари становило 40-50% їхньої вартості, а з 1897 збільшилося до 57%. Внутрішній протекціонізм: до кінця XIX ст. промисловість США була звільнена від сплати податків.

5. Швидке зростання населення США (за період 1860–1914 рр. воно збільшилося з 31,4 до 100 мільйонів чоловік, причому частка іммігрантів становила 28 мільйонів чоловік).

6. Запізнення промислового перевороту привело до відсутності тут морально зношеного устаткування.

7. Винятково сприятливі природні умови: більші запаси нафти, залізної руди та вугілля, величезні масиви родючих земель у зоні природного зрошення, лісові угіддя.

8. Винятково сприятливі зовнішньоекономічні й зовнішньополітичні умови: США перебували в оточенні Канади, Мексики та дуже слабко розвинених в економічному й військовому відношенні країн Латинської Америки, вдалині від серйозних конкурентів.

9. Потік капіталів із Західної Європи в США (в 1914 році 5 млрд. євродоларів було вкладено в американську важку промисловість і транспорт).

10. Широке застосування електроенергії (в 1914 році 33% промислових потужностей працювало за допомогою электричного струму).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]