Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
nazarov_i_v_ekonomichna_istoriya.doc
Скачиваний:
225
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
1.27 Mб
Скачать

Формування монополій у сша.

Фактори, що прискорили монополізацію економіки США:

1. Криза надвиробництва, що почалася в 1873 році й повторювалася з періодичністю в десять років (1883,1893).Під час кризи відбувається різке перевищення пропозиції товарів над платоспроможним попитом, тобто поле попиту, в межах якого розгортається конкурентна боротьба між виробниками за право їхнього продажу покупцеві, різко звужується внаслідок різкого зменшення обсягу готівки у споживача,що стає вкрай обережним у своєму виборі товару, багато раз перевіряючи не лише якість товару, але, насамперед, його вартість (ціну). Таким чином, у момент кризи цінова конкуренція між виробниками різко загострюється. Як правило, у кращому становищі виявляються великі підприємства з міцною фінансовою базою, що мають можливість широко впроваджувати технічні інновації й ресуросберігаючі технології, у результаті чого собівартість і ціна їхньої продукції виявляється істотно нижчою, ніж у конкурентів. Реалізувавши свій товар, конвертувавши його в гроші, на відміну від більш слабких конкурентів, чия продукція виявилася неліквідною, а вартість акцій упала на біржі, підприємство-переможець скуповує їхні потужності за низькою ціною й стає монополістом у цій галузі.

2. Висока вартість робочої сили в США (внаслідок існуючої до середини 20-х років можливості одержати безкоштовно до 180 акрів родючої землі) зумовила прагнення фабрикантів максимально витиснути живу працю найманих робітників за рахунок широкого застосування машин, що було під силу лише фінансово потужним корпораціям.

3. Безперервні технічні зрушення у виробництві вимагали значної концентрації капіталу.

4. Інтенсивне залізничне будівництво вимагало колосальної концентрації капіталів через величезну капіталоємність залізничних проектів і супроводжувалося відповідним збільшенням банківської інфраструктури.На початку 90-х років XIX ст. в гострій конкурентній боротьбі сформувалося шість найбільших залізничних компаній (Моргана, Гульда, Хілла, Вандербільта,Гаррімана,Пенсільванської групи), яким належало 110 з 150 тисяч кілометрів залізниць США на початку століття.

З метою стимулювання залізничного будівництва уряд США дарував кампаніям у повну власність по 10 кілометрів землі по обидва боки від залізничної гілки. Ця земля, що не мала цінності, після проведення по ній залізниці різко зростала в ціні й після продажу її фермерам приносила залізничним магнатам колосальні надприбутки. Це дозволило їм вдатися до фінансової махінації, що дістала назву «розпорошення капіталу», коли керівництво корпорацій випускало акції на суму, більшу, ніж обсяг зібраного статутного капіталу, тобто частина «фіктивних» акцій не мала ніякого матеріального покриття й приносила дивіденди лише за рахунок того, що їх дозволяли виплачувати земельные спекуляції залізничних магнатів.

Перші фінансові групи в сша.

Фінансова група не є лише системою банківських і страхових установ, а є їх складним симбіозом з промисловими підприємствами, що функціонують у найрізноманітніших галузях – промисловості, сільському господарстві, транспорті й.т.п. Оскільки межі переливу капіталу з одного підприємства в інше, з однієї галузі в іншу виявляються в рамках цієї фінансової групи знятими, це відкриває додаткові ступені свободи маневру для капіталів учасників фінансової групи.

В 1872 році Рокфеллер заснував нафтову компанію «Стандард Ойл»,що приєднала до себе 14 інших компаній по видобутку й переробці нафти, а в 1882 році була реорганізована в трест, який монополізував 95% виробництва очищеної нафти в країні. В 1890-і роки, використовуючи нафтодолари, Рокфеллер створив «Нешнл Сіті Банк» з метою їхнього перекачування в десятки інших монополій гірничодобувної, електричної, газової та інших галузей промисловості, що перебувають під контролем банку. В 1901 році найбільший банкір Морган створив «Сталевий трест», який контролював понад 170 американських корпорацій, що монополізували виробництво не лише сталеливарного й металообробного циклів, але й судноверфі, залізничні компанії, вугільні копальні, рудники.До 1914 року «Сталевий трест» контролював половину запасів залізної руди, 43% виплавки чавуну та 66% виплавки сталі в США. До 1914 року ці дві фінансові групи контролювали 56% акціонерного капіталу Америки.

Ще однією галуззю, яка зазнала посиленої монополізації, була автомобільна промисловість США, де виробництво повністю монополізували три корпорації – «Форд», «Дженерал Моторс» і «Крайслер». В галузі сільськогосподарського машинобудування виробництво контролював трест «Інтернешнл Харвестер».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]