Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
nazarov_i_v_ekonomichna_istoriya.doc
Скачиваний:
225
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
1.27 Mб
Скачать

Контрольні запитання та завдання

1. Здійсніть порівняльний аналіз факторів економічного підйому США та Німеччини в останній третині ХІХ – на початку ХХ стст.

2. Що спричинило втрату Англією промислової монополії в останній третині ХІХ ст.?

3. Як вплинула на співвідношення економічних потенціалів Франції та Німеччини поразка Франції у франко-пруській війні (1870–1871рр.)?

4. Охарактеризуйте основні напрямки капіталістичної модернізації Японії в епоху «Мейдзі».

5. Дайте порівняльну характеристику процесів монополізації виробництва і капіталу в США та Німеччині.

6. Які наслідки мали надмірна концентрація банківського капіталу і лихварський характер французького капіталізму на розвиток французької промисловості в останній третині ХІХ – на початку ХХ стст.?

7. Порівняйте вплив світової аграрної кризи (1865–1890 рр.) на розвиток сільського господарства США, Німеччини Англії та Франції.

Тема 7.

Основні тенденції ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ США І ЄВРОПИ у міжвоєнний період

(1918–1939 рр.).

1. Зміцнення позицій США у світовому капіталістичному господарстві і посилення державно-монополістичних тенденцій в американській економіці.

2. Економічний розвиток Німеччини в міжвоєнний

період.

3. Економічний застій в Англії в 1918–1939 рр.

4. Розвиток французької економіки в 1918–1939 рр.

5. Економіка Японії між Першою та Другою світовими війнами.

1. Зміцнення позицій США у світовому капіталістичному господарстві і посилення державно-монополістичних

тенденцій в американській економіці.

Економічні наслідки Першої світової війни для США

1. Суттєве зміцнення економічних позицій США в світовій економіці. Бойові дії відбувались на території Європи і не завдали шкоди США, проте значно послабили її головних конкурентів – Німеччину, Францію, Англію. Якщо в 1913 р. на долю США припадало лише 36% світового промислового виробництва, то в 1920 р. – вже 47%, і за цим показником країна вийшла на перше місце в світі.

2. Протягом 1914-1919 р.р. експорт США збільшився більше, ніж утричі, внаслідок чого США вдвічі збільшили свої золоті резерви і зосередили 50% золотого запасу капіталістичних країн. 3 країни –боржники з пасивом 2 млрд. дол. США перетворились в кредитора з активом в 14,5 млрд. дол., тобто в найпотужнішого експортера капіталу.

3. Швидке збагачення американських монополій і посилення концентрації виробництва і капіталу. Якщо в 1914 р. на підприємства з річним випуском продукції більшим, ніж 1 млн. дол., припадало 48,5% обсягу продукції і 35% робочої сили, то в 1919 р. – відповідно 68 і 57%.

4. Структурні зрушення в американській економіці пов’язані з пріоритетним розвитком виробництва зброї і військових матеріалів, а також суднобудування.

5. Посилення ролі держави в економіці США, що відобразилося в створенні Управління військової промисловості (1917–1918рр.) і декількох галузевих відомств, які займалися розміщенням військових замовлень серед виробників і розподілом сировини, палива, робочої сили, транспортних засобів та ін. В 1923 році було створено федеральну резервну систему, що призвело до централізації фінансових ресурсів, а згодом – Військове управління праці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]