Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
nazarov_i_v_ekonomichna_istoriya.doc
Скачиваний:
225
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
1.27 Mб
Скачать

4. Економічний розвиток сша від війни

За незалежність (1756–1763рр.) до громадянської війни.

Господарство північноамериканських колоній Англії

До війни за незалежність (1776-1783)

Північноамериканські колонії Англії можуть бути розділені на кілька груп:

Південна – спроби ввести тут феодальні порядки викликали опір широких верств населення (наявність величезних масивів вільних земель дозволяла кожному стати власником земельної ділянки); з цієї причини великі мануфактури не могли обслуговуватися дешевою найманою працею. Єдино можливим виходом став ввіз негрів-рабів з Африки.

Північна – у колоніях цього району (Нова Англія) переважало дрібне фермерське господарство, рабство було відсутнє.

Центральна – через родючість земель фермерське господарство було тут дуже поширене: створювалися великі латифундії, які переважно здавалися фермерам у спадкоємну оренду. Формально рабства тут не було, але існували елементи примусової праці людей, що продавалися в рабство за право переїзду за океан: дорослі – на 36 місяців,діти – на 72 місяця.

Причини й наслідки війни північноамериканських колоній за незалежність

Причини

1. Англія всіляко гальмувала економічний розвиток північноамериканських колоній, перешкоджаючи торговельним зв'язкам американської буржуазії з іншими країнами й прагнучи перетворити їх в аграрно-сировинний придаток метрополії (так, відповідно до Лондонського закону 1750 року, на території Північної Америки заборонялося будівництво будь-яких металургійних підприємств, навіть для виробництва цвяхів і підків; не дозволялося вивозити вироблену в колоніях продукцію будь-куди, окрім Великобританії, в той час як в Америці сконцентрувалося 87% світового виробництва бавовни).

2. Англійська земельна аристократія на чолі з королем намагалася насадити в Північній Америці систему великого дворянського землеволодіння з метою подальшої здачі цієї землі в оренду фермерам і одержання чогось схожого на феодальну ренту. Це не влаштовувало більшість рядових переселенців, які хотіли,розподіливши землю на середні й дрібні ділянки, закріпити її за собою на правах приватної власності.

3. Рядовим жителям колоній заборонялося переселятися на землі на захід від Апалачських гір,оголошених власністю Британської корони.

Наслідки

1. В 1783 році було проголошено нову державу – США.

2. Було ліквідовано дворянську й королівську власність на землю;

3. Однак не відбулося знищення рабства, а також аграрне питання не було вирішене на користь фермерів: землю за Апалачами дозволялося продавати тільки дуже великими ділянками по 640 акрів (1 акр = 0,4 га) по $2 за акр, що робило її недоступною для більшості фермерів.

Колонізація північноамериканського континенту сша в XIX столітті

Ще під час панування Англії значна частина фермерів самовільно захоплювала землі на заході (це явище одержало назву скваттерства), інтенсивно звільняючи їх від індіанців. Після завоювання незалежності експансія США на захід материка тривала вже на державному рівні. В 1803 році США купили у Франції за безцінь величезну колонію Луїзіану, що знаходилася на захід від ріки Міссісіпі; в 1819 році в Іспанії було куплено Флориду. В результаті війни з Мексикою (1846-1848) США захопили більше половини мексиканської території й вийшли до берегів Тихого океану. Завдяки цьому протягом першої половини XIX сторіччя США збільшили свою територію в 3,5 рази й після покупки в 1867 році в Росії Аляски (за $7,2 млн.) приблизно досягли нинішніх кордонів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]