Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінанси (методичка).docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
912.44 Кб
Скачать

7. Пенсійна реформа: соціально-економічні передумови, основні засади та перспективи

Нинішній стан солідарної пенсійної системи свідчить про необхідність проведення ефективної пенсійної реформи.

Головна мета реформи:

забезпечити справедливу систему розподілу пенсійних коштів;

створити для людей можливість накопичувати максимальний розмір пенсії, виходячи із власних доходів;

стабілізувати пенсійну систему та гарантувати виплати пенсій на довгострокову перспективу;

стабілізувати фінансовий стан державного бюджету;

ліквідувати надмірний розрив у розмірах пенсій із солідарної системи.

Співвідношення працівників та пенсіонерів в Україні

Україна має вкрай незадовільне співвідношення тих, хто працює, і пенсіонерів. Якщо у 2010 році на 100 працюючих припадало 95 пенсіонерів, то, за відсутності реформ, вже через 15 років цей показник буде у співвідношенні 100 до 100, тобто один працюючий буде утримувати одного пенсіонера, а до 2050 року кількість пенсіонерів на ту ж кількість працюючих збільшиться до 125. Закономірно, якщо нічого не змінювати, розміри пенсій суттєво зменшаться.

Вік виходу на пенсію у деяких країнах

В Україні, як і в усьому світі, тривають процеси старіння населення, при цьому пенсійний вік у нас – один з найнижчих у світі. У більшості країн ще з 1989 р. пенсійний вік підвищено до 5 років. Наприклад, у Німеччині, Сполучених Штатах та Норвегії жінки, і чоловіки виходять на пенсію у 67 років, в Естонії, Латвії, Канаді, Казахстані – у 65 років як чоловіки, так і жінки, у Вірменії – у 63 роки, у Грузії – чоловіки – у 65, а жінки – у 60 років. І навіть у сусідній Молдові вже зараз пенсійний вік і жінок, і чоловіків вищий за встановлений в Україні (62-для чоловіків і 57 – для жінок).

На даний час існує розрив між розмірами пенсій жінок і чоловіків. Через нижчу межу працездатного віку жінки мають меншу тривалість стажу і, як наслідок, їх заробітна плата в середньому майже на 30 відсотків нижча, ніж у чоловіків.

Тривалість життя жінок після досягнення пенсійного віку:

Рис. 9.1. Середня тривалість життя жінок після досягнення нею пенсійного віку

Українські жінки після досягнення пенсійного віку живуть довше за всіх у Європі. Середня тривалість їх життя в пенсійному віці становить 25 років, що вище, ніж в таких розвинених європейських країнах, як Італія (24,9 років), Великобританія (23 років), Німеччина (20,9 років), Угорщина (20 років), Словаччина (18 років).

Рис. 9.2. Співвідношення пенсійних виплат до валового внутрішнього продукту у 2010 році, %

Видатки Пенсійного фонду України по відношенню до ВВП мають тенденцію до зростання. Якщо на початку 2000-х років частка видатків Пенсійного фонду України у валовому внутрішньому продукті становила 8,7%, а в середині 2000-х років коливалася на рівні 12-13%, то вже в 2009 і 2010 роках вона склала 18,2% і 16,3% відповідно. При цьому не слід забувати, що розмір пенсійних внесків становить 35 відсотків, що набагато вище, ніж в інших країнах Європи: Угорщина – 26,5%, Франція – 24%, Чехія – 28%, Швеція – 18,9%.

Реформа не має альтернативи

В Україні, як і в усьому світі, продовжуються процеси старіння населення, при цьому пенсійний вік у нас – один із найнижчих у світі.

Вже у 2025 році кожен працюючий буде утримувати одного пенсіонера.

У 2009 році дефіцит бюджету Пенсійного фонду України складав 30 млрд. грн., у 2010 – 26,6 млрд. грн., у 2011 – за умови відсутності реформ – складе 20 млрд. грн.

Якщо нічого не змінювати, дефіцит пенсійної системи зростатиме, почнуться затримки з виплатами, що остаточно розбалансує солідарну пенсійну систему.

Дефіцит коштів пенсійної системи покривається нині за рахунок державного бюджету, тобто бюджетні кошти не інвестуються в економіку, не використовуються на підтримку медичної, освітньої чи соціальної сфер, що, звичайно, є відчутною втратою для українського суспільства.

У зв’язку з цим є два шляхи вирішення проблеми: або зменшувати розмір пенсії, або просити громадян працювати довше. Україна обрала другий варіант.

Особливості проведення пенсійної реформи в Україні:

збереження гарантій. Умови нарахування та виплати пенсій для нинішніх пенсіонерів залишаються незмінними.

поступовість. Пенсійний вік для жінок з 55 до 60 років, буде збільшуватись упродовж 10 років - на 6 місяців кожного року.

соціальна справедливість. Максимальний розмір пенсії обмежується 12 прожитковими мінімумами. Спеціальні пенсії, на період роботи пенсіонера, буде знижено до загального рівня. Пенсії держслужбовців буде зменшено. Пенсійний вік для чоловіків-держслужбовців буде підвищено до 62 років. Нинішні спецпенсії буде заморожено.

Наявність компенсаторів:

– для покращення умов пенсійного забезпечення працівників бюджетної сфери (освіти, культури та охорони здоров’я) при виході на пенсію запроваджується одноразова допомога у розмірі 10 призначених пенсій;

– на період підвищення віку пенсія жінок буде збільшуватися на 2,5 % за кожний рік. За десять років розмір пенсії може зрости на 25 відсотків.

Запровадження накопичувального рівня пенсійної системи дозволить:

– забезпечити гідний рівень життя пенсіонерам, стимулюватиме сплату пенсійних внесків працюючими, створить потужне джерело внутрішніх інвестицій;

– підвищити зацікавленість кожної особи у легальній сплаті внесків та призведе до зниження рівня тінізації економіки;

– диверсифікувати джерела отримання особою доходів у старості і залучити додаткові довгострокові інвестиції в економіку держави;

– створити потужний стимул для розвитку вітчизняного фондового ринку.

Учасниками накопичувальної системи  будуть особи, яким на дату запровадження системи виповнилося не більше 35 років. Розмір страхового внеску на дату впровадження системи передбачається встановити на рівні 2 відсотків із подальшим підвищенням на один відсоток до досягнення 7 відсотків.

Очікувані результати реформи:

гарантування стовідсоткової виплати пенсій зараз і в майбутньому.

встановлення соціально справедливої системи пенсійного забезпечення.

підвищення престижності роботи працівників бюджетної сфери.

стабілізація та покращення стану державних фінансів, детінізація економіки.

забезпечення економічного зростання та добробуту українців.

Питання для самоконтролю:

Розкрийте поняття, роль та класифікацію державних цільових фондів.

Визначте сутність та принципи соціального страхування населення України.

Розкрийте сутність поняття «пенсійне забезпечення» та його особливості

Зазначте значення соціального страхування у разі тимчасової втрати працездатності та від нещасного випадку.

Охарактеризуйте роль системи соціального захисту на випадок безробіття в розв’язанні соціально-економічних проблем в Україні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]