Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фінанси.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
801.59 Кб
Скачать

146

1. Фінанси як наукова дисципліна. Мета, завдання, предмет дисципліни, зв'язок з іншими дисциплінами.

Наукова дисципліна фінанси вивчає гроші і соціально-економічні відносини, що пов'язані з формуванням, розподіленням і використанням матеріальних ресурсів. Фінанси — це прикладна економічна дисципліна.

Фінансова наука - наука, яка вивчає явища і процеси, які мають місце в державі під час створення та використання фондів фінансових ресурсів усіх рівнів на цілі її економічного і соціального розвитку.

Традиційно фінанси розділяють на публічні і приватні. До першої групи відносяться: державні фінанси і муніципальні фінанси (місцеві фінанси). У другій групі виділяють:

  • особисті фінанси та сімейні фінанси;

  • фінанси малого бізнесу, корпоративні фінанси (фінанси підприємств, фінанси бізнесу), фінанси банків (банківська справа), фінанси некомерціних організацій.

Для публічних фінансів первинними є видатки, оскільки відбувається фінансування чітко регламентованих задач і функцій публічного утворення. Для приватних фінансів первинними є прибутки, оскільки вся діяльність спрямована на отримання прибутку, який у подальшому використовується особою з власними цілями.

Фінансова наука вивчає явища та процеси, які здійснюються у державі при створенні й використанні фондів фінансових ресурсів на цілі її економічного та соціального розвитку. Фінанси існують об'єктивно, тому пізнання їх функціонування пов'язано з аналізом, вивченням і точним описанням фактів, що належать до процесів здобування державою і підприємницькими структурами необхідних коштів для втілення своїх цілей.

Предметом фінансової науки є діяльність держави, підприємницьких структур, організацій та окремих громадян, що пов'язані зі створенням і використанням фондів фінансових ресурсів. Проте фінансові ресурси в економіці держави величина завжди обмежена, тому актуально постає питання їхнього ефективного використання для найкращого задоволення потреб суспільного добробуту. Для цього повинні залучатися досконалі методи мобілізації фінансових ресурсів, уважно обиратися напрями їх використання.

Метою дисципліни є надання фундаментальних знань з функціонування фінансів як регулятора усіх сфер життя суспільства, як системи економічних відносин та їх впливу на соціально-економічний розвиток суспільства.

Завданням дисципліни є вивчення суті, характерних ознак фінансів, їх ролі, місця в економічній системі, закономірностей еволюційного розвитку фінансів, теоретичних основ, практичних сторін здійснення фінансової політики державою, органами місцевого самоврядування, функціонування фінансового механізму, його складових, джерел формування доходів та принципів організації видатків бюджетної системи, причин виникнення, шляхів подолання бюджетного дефіциту, засвоєння сутності, значення, ролі страхування, державних цільових фондів у вирішенні соціальних питань, проблеми функціонування їх в Україні, державного кредиту, його значення у формуванні фінансових ресурсів країни, покритті дефіциту бюджету, корпоративних фінансів, фінансів домогосподарств, фінансів високорозвинених країн та країн ЄС, міжнародних фінансових організацій і інститутів в системі фінансових відносин державного та міжнародного рівня.

Предметом дисципліни є система фінансово-економічних відносин, що виникають на різних рівнях економічної системи між державою, юридичними та фізичними особами, в різних сферах фінансової системи (фінанси суб’єктів господарювання, державні фінанси, податкова система, бюджетна система, місцеві фінанси, страховий та фінансовий ринок) з урахуванням закономірностей, принципів функціонування фінансів, фінансових відносин, коли формується економічна соціальна політика держави, відбувається ринкове регулювання всіх сфер економічного життя суспільства, з приводу формування, розподілу, використання централізованих та децентралізованих фондів у грошовій формі.

Взаємозв’язок з іншими дисциплінами

Вивчення дисципліни передбачає попереднє опанування знаннями та вміннями з навчальних дисциплін: політекономія, економіка підприємств, фінанси підприємств, бухгалтерський облік, і є необхідним для сприйняття подальших навчальних дисциплін макроекономіка, мікроекономіка, статистика, гроші та кредит, бюджетна система, міжнародні фінанси, податкова система, страхування, фінансовий аналіз, податковий та бюджетний менеджмент, маркетинг, інвестування, місцеві фінанси, фінанси корпорацій тощо. Загальне вміння (а можливо навіть мистецтво) керувати фінансами вивчає наука фінансовий менеджмент. Управління фінансами банку вивчається у рамках науки банківська справа. Фінансові ринки вивчає наука фінансова економіка. Фінансова статистика вивчається у рамках невеликого однойменного розділу статистики. Методи обробки фінансової інформації вивчає математична наука фінансова математика. Контроль за фінансовими потоками вивчається у рамках дисципліни фінансовий контроль.