Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фінанси.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
801.59 Кб
Скачать

7. Суть та форми фінансового забезпечення.

Фінансове забезпечення є одним із складових елементів фінансового (фінансово-кредитного) механізму поряд з управлінням фінансовою діяльністю, фінансовим регулюванням, фінансовим плануванням та прогнозування.

О.Р. Романенко визначає фінансове забезпечення як покриття затрат за рахунок фінансових ресурсів, акумульованих державою та суб’єктами господарювання.

Самофінансування – ефективне використання власних коштів у процесі господарської діяльності і отримання такого прибутку, який би після сплати податків, зборів, покриття видатків і витрат дасть змогу забезпечити потреби на розширене відтворення. Основою самофінансування виступає власний капітал.

Кредитування — це спосіб видачі (надання) кредиторами (банками) коштів суб'єктам підприємницької діяльності (позичальникам) на умовах строковості, платності, поверненості, забезпеченості, цільового використання.

Бюджетне фінансування, як форма фінансового забезпечення полягає у виділенні державних коштів на безповоротній і безоплатні основі. Основ­ним видом державного фінансування виступають бюджетні асигнування тим неприбутковим сферам діяльності які потребують такого фінансування. Тоб­то це сьогоднішні витрати, метою яких є одержання майбутніх вигод. У ході реалізації цієї мети інвестиційна діяльність спрямована на вирішення найважливіших завдань розвитку підприємств.

Лізинг, маючи своєю суттю комплекс майнових відносин (операції купівлі - продажу, оренди, кредиту та інвестування), що складаються у зв'язку з передачею елементів основного капіталу у тимчасове користування, також є вагомою складовою фінансового забезпечення.

Відповідно до Закону України “Про інвестиційну діяльність”, інвестування – це процес здійснення інвестицій, з метою отримання прибутку чи досягнення соціального ефекту (інвестиції – це всі види матеріальних та нематеріальних цінностей, що вкладаються в об’єкти інвестування з метою отримання прибутку чи досягнення соціального ефекту).

Безперебійний процес суспільного відтворення в разі настання певних подій (страхових випадків), визначених договором страхування або чинним законодавством, забезпечується за рахунок грошових фондів, створених в процесі акумуляції фінансових ресурсів при страхуванні.

Кожна з форм має свою особливість застосування. Держава через фі­нансову політику може впливати на форми фінансового забезпечення.

Фінансове забезпечення передбачає формування та використання фінансо­вих ресурсів підприємств за допомогою оптимізації співвідношення всіх його форм і дає змогу створити такі обсяги фінансових ресурсів господарської діяльності, від яких підприємство мало б змогу функціонувати не тільки беззбитково, але і підви­щувати ефективність діяльності та зміцнювати економіку країни загалом.

7. Фінансова політика держави: сутність, завдання та основні напрямки її здійснення.

У кожній державі реалізується певна економічна політика, яка впливає на всі стадії суспільного відтворення. Важливою складовою економічної політики держави є фінансова політика держави – це комплекс дій і заходів, що здійснюються державою в межах наданих їй функцій та повноважень у сфері фінансової діяльності суб’єктів господарювання та фінансових інституцій, громадян і безпосередньо держави з метою вирішення певних завдань і досягнення поставлених цілей.

Зміст фінансової політики включає такі ланки:

1. Вироблення науково обґрунтованих концепцій (системи поглядів) розвитку фінансів.

2. Визначення основних напрямків використання фінансів як на перспективу, так і на поточні потреби.

3. Здійснення практичних дій, направлених на досягнення поставлених цілей.

Головна мета фінансової політики полягає у підвищенні рівня суспільного добробуту шляхом оптимального розподілу ВВП між галузями національної економіки, соціальними групами населення та окремими територіями.

Завдання фінансової політики – забезпечення відповідними фінансовими ресурсами реалізацію тієї чи іншої державної програми економічного чи соціального розвитку.

Проявляється фінансова політика у:

- фінансовому законодавстві;

- системі форм і методів мобілізації фінансових ресурсів (найважливішими з яких є податки);

- перерозподілі фінансових ресурсів між окремими верствами населення, галузями, регіонами;

- структурі доходів і видатків бюджетів тощо.

Залежно від рівня економічної системи виділяють:

- фінансову політику держави (макрорівень);

- фінансову політику суб'єктів господарювання — підприємств, установ, організацій та домогосподарств (мікрорівень);

- фінансову політику міжнародних організацій і фінансових інституцій (рівень світового господарства).

Залежно від тривалості періоду і характеру завдань, які виконує політика виділяють:

- фінансова стратегія – довготривалий курс фінансової політики, розрахований на перспективу, та передбачає вирішення великомасштабних завдань, визначених економічною і соціальною стратегією держави.

- фінансова тактика – фінансова політика, яка спрямована на вирішення завдань конкретного етапу розвитку суспільства шляхом своєчасних змін способів організації фінансових зв’язків, перегрупування фінансових ресурсів.

Фінансова політика також поділяється на:

- Безперспективна – не містить в собі основних концепцій розвитку фінансів, тобто орієнтована на задоволення поточних потреб.

- Нереалістична – обмежена тільки виробленням напрямків, концепцій без підкріплення їх фінансами і конкретними практичними діями.

Отже, фінансову політику можна розглядати як цілеспрямовану діяльність держави та інших суб'єктів господарювання у сфері формування, розподілу і використання фінансових ресурсів задля досягнення поставленої мети.

Реалізація фінансової політики відбувається через фінансове право, фінансову систему та фінансовий механізм.

Фінансове право – сукупність юридичних норм, що регламентують фінансові відносини на етапах мобілізації, розподілу, використання фінансових ресурсів.

Фінансова система - організована сукупність взаємопов’язаних фінансових інститутів, фінансових інструментів, фінансового ринку, які функціонують у визначеному правовому полі і забезпечують реалізацію всіх фінансових функцій, необхідних для діяльності держави та ринкової економіки.

Фінансовий механізм – сукупність правових, економіко-організаційних, фінансових методів, засобів, інструментів та важелів регулювання з метою формування, розподілу та використання фінансових ресурсів для забезпечення розвитку держави, суб’єктів господарювання, домогосподарств.

В сучасних умовах розвитку економічних процесів в Україні держава повинна проводити фінансову політику, спрямовану на:

- формування та ефективне використання бюджету розвитку, формування «точок зростання» інформаційної економіки;

- удосконалення форм, методів взаємовідносин національної економіки із державним бюджетом;

- реформування податкової системи в контексті встановлення більш жорстких методів і форм податкового контролю, оптимізації податкового навантаження;

- створення ефективної системи соціального захисту населення;

- стабільність курсу національної валюти;

- підвищення ефективності регулювання діяльності банківських установ через облікову ставку НБУ, зменшення відсоткових ставок на кредитні ресурси, встановлення більш жорстких нормативів регулювання адекватності банківського капіталу, встановлення оптимальної межі іноземного капіталу у банківському секторі України тощо;

- розвиток діяльності структурних складових фінансового ринку.

- легалізацію тіньових капіталів, зменшення питомої ваги «тіньового сектора» економіки;

- демонополізацію і створення конкурентного економічного середовища;

- забезпечення вигідного для розвитку національної економіки структури експорту та імпорту;

- створення умов для раціонального використання природних ресурсів, заборона технологій, що загрожують здоров’ю людини.

Напрями фінансової політики:

  1. Постійне сприяння розвитку виробництва, підтримання підприємницької активності та підвищення рівня зайнятості населення.

  2. Мобілізація і використання фінансових ресурсів на забезпечення соціальних гарантій.

  3. Вплив за допомогою фінансового механізму на раціональне використання природних ресурсів, заборону технологій, цю загрожують здоров'ю людини.