Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фінанси.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
801.59 Кб
Скачать

43. Види державного кредиту, внутрішній та зовнішній кредити.

Класифікація державних позик

№ п/п

Ознака класифікації

Види позик

1.

За правом випуску

Державні, місцеві (муніципальні)

2.

За формою випуску

Готівкові

Безготівкові

3.

За власниками, серед яких розповсюджуються позики.

Розміщені серед юридичних осіб

Розміщені серед населення

Серед юридичних і фізичних осіб

4.

За методами розміщення

Добровільні, примусові

5.

За виплатою доходу

Процентні

Виграшні

Виграшно-процентні

Безпрограшні

Безпроцентні (цільові)

6.

За характером обігу

Ринкові

Неринкові

7.

За строками погашення

Короткострокові

Середньострокові

Довгострокові

8.

За способом погашення

Серійні

Ординарні

3 достроковим погашенням

9.

Залежно від місця розміщення

Зовнішні, внутрішні

Державні - випускаються центральними органами управління (в Україні Міністерством фінансів за рішенням Кабінету Міністрів України). Кошти, акумульовані від їх розміщення, спрямовуються у державний бюджет;

Місцеві - випускаються місцевими органами управління, а кошти від них спрямовуються у відповідні місцеві бюджети. У розвинутих країнах ринок муніципальних цінних паперів є одним із динамічних і значних за обсягом елементів національного фондового ринку, а місцеві позики є важливою складовою фінансів місцевого самоврядування. Місцеві позики дають змогу мобілізувати тимчасово вільні грошові кошти для потреб розвитку конкретних регіонів і є однією з форм залучення інвестицій. Разом з тим, вони мають дивовижну властивість задовольняти фінансові інтереси усіх учасників: емітенти отримують позикові кошти для втілення своїх програм і проектів, у результаті чого у них немає потреби збільшувати місцеві податки для фінансування локальних суспільних потреб; інвестори не мають збитків, бо стають власниками цінних паперів, які приносять хоч і невеликий, але стабільний дохід; населення регіону одержує важливі для нього об'єкти у сферах виробництва, торгівлі й обслуговування, не відчуваючи підвищення податкового тягаря.

Готівкові - супроводжуються емісією державних цінних паперів, безготівкові позики - шляхом записів на відповідних рахунках в електронному депозитарії..

Ординарні - погашення може проходити одночасно для всіх випущених позик; серійні - погашення здійснюється деякими частинами через певні проміжки часу; з достроковим погашенням - до дострокового погашення державних позик держава може вдатися лише за наявності коштів.

Заставні - забезпечуються державним майном чи конкретними доходами, беззаставні - не мають конкретного матеріального забезпечення, а їх надійність визначається авторитетом держави.

Ринкові - вільно купуються і продаються на ринку цінних паперів;

Неринкові - мають обмеження щодо купівлі і продажу, або не допускають виходу цінних паперів на ринок, тобто їх власники не можуть їх перепродати.

За процентними позиками власники облігацій одержують твердий дохід у формі процента від номінальної вартості облігації.

При виграшних позиках увесь дохід власники облігацій одержують у формі виграшу. Дохід виплачується не за всіма облігаціями, а лише за тими, на які випав виграш.

Безпроцентні позики не передбачають виплату доходів, але гарантують одержання товару, на який не задовольняється попит на ринку. Вартість кожної випущеної облігації дорівнює ціні товару (легкового автомобіля, телевізора, холодильника тощо).

Безпрограшні позики випускаються з умовою, що протягом строку дії позики виграшними будуть усі облігації.

Умовами випуску процентно-виграшних позик передбачається виплата частини доходу по купонах, а іншої частини - у формі виграшів.