Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінанси (методичка).docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
912.44 Кб
Скачать

4. Характеристика органів, які функціонують у сфері бюджету держави, контрольно-регулюючих органів та фінансових інститутів.

До найважливіших фінансових інститутів-регуляторів у будь-якій країні відносять центральні органи влади, що визначають бюджетне регулювання і монетарне регулювання.

В Україні регулювання бюджетної сфери покладено на Міністерство фінансів України, а монетарне регулювання покладено на Національний банк України.

Статус Міністерства фінансів України (Мінфін) визначено в «Положенні про Міністерство фінансів України», яке затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2006 р. № 1837. В Положенні зазначаються особливості цього центрального органу виконавчої влади. Зокрема, визначено статус фінансового органу – Міністерство фінансів України є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади із забезпечення реалізації єдиної державної фінансової, бюджетної, податкової, митної політики, політики у сфері державного внутрішнього фінансового контролю, випуску та проведення лотерей, розроблення та виробництва голографічних захисних елементів, видобутку, виробництва, використання та зберігання дорогоцінних металів і каміння.

Відповідно до статусу сформулювало основні завданнями Мінфіну. Серед головних і найзагальніших – забезпечення єдиної державної фінансової політики в сфері бюджету, податків, митної справи з метою концентрації фінансових ресурсів на пріоритетних напрямах соціально-економічного розвитку України. В цьому контексті на Мінфін покладено здійснення загального керівництва діяльністю Державної податкової служби, Державної митної служби, Державної фінансової інспекції, Державної казначейської служби.

Міністерство фінансів України у межах своїх повноважень видає нормативно-правові акти, які підлягають державній реєстрації в порядку, встановленому законодавством, а також організовує і контролює їх виконання. Рішення Мінфіну, прийняті у межах його повноважень, обов’язкові для виконання центральними і місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами і організаціями всіх форм власності та громадянами.

Міністерство фінансів України відповідно до основної функції – формування єдиної державної фінансової політики в сфері бюджету, податків, митної справи – виконує покладені на нього відповідні завдання.

Міністерство фінансів України очолює міністр, який призначається на посаду і звільняється з посади в установленому порядку Верховною Радою України за поданням прем’єр-міністра України. Міністр має заступників, які призначаються на посаду і звільняються з посади Кабінетом Міністрів України.

Статус Державної податкової служби України, її функції і правові основи діяльності визначаються Податковим кодексом України та Законом України «Про державну податкову службу в Україні».

Органи ДПС України у своїй діяльності керуються Конституцією України, законами України, іншими нормативно-правовими актами органів державної влади, а також рішеннями Верховної Ради Автономної Республіки Крим і Ради міністрів Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування з питань оподаткування, виданими в межах їх повноважень.

У складі органів ДПС України перебувають відповідні спеціальні підрозділи боротьби з податковими правопорушеннями – податкова міліція.

До завдань органів ДПС України належать:

– здійснення контролю за додержанням податкового законодавства, правильністю обчислення, повнотою і своєчасністю сплати до бюджетів, державних цільових фондів податків і зборів (обов’язкових платежів), а також неподаткових встановлених законодавством доходів;

– внесення у встановленому порядку пропозицій щодо вдосконалення податкового законодавства;

– прийняття у випадках, передбачених законом, нормативно-правових актів і методичних рекомендацій з питань оподаткування;

– формування і ведення Державного реєстру фізичних осіб – платників податків та інших обов’язкових платежів і Єдиного банку даних про платників податків – юридичних осіб;

– роз’яснення законодавства з питань оподаткування серед платників податків;

– запобігання злочинам та іншим правопорушенням, віднесеним законом до компетенції податкової міліції, їх розкриття, припинення, розслідування та провадження у справах про адміністративні правопорушення.

Органи ДПС України координують свою діяльність з фінансовими органами, такими як органами Державної казначейської служби України, Служби безпеки, внутрішніх справ, прокуратури, статистики, державними митною службою та фінансовою інспекцією, іншими контролюючими органами, установами банків, а також з податковими службами інших держав тощо.

Відповідно до Положення «Про Державну казначейську службу України», затвердженого Указом Президента України від 13.04.2011р. № 460\2011, Державна казначейська служба України (Казначейство України) є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Міністра фінансів України.

Казначейство України входить до системи органів виконавчої влади та утворюється для реалізації державної політики у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів.

Казначейство України є учасником системи електронних платежів Національного банку України.

Казначейство України у своїй діяльності керується Конституцією України та законами України, актами Президента України та Кабінету Міністрів України, наказами Міністерства фінансів України, іншими актами законодавства України, а також дорученнями Президента України і Міністра фінансів України.

Основними завданнями Казначейства України є внесення пропозицій щодо формування державної політики у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів; реалізація державної політики у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів.

Органи Державної фінансової інспекції України здійснюють незалежний державний фінансовий контроль від імені виконавчої гілки влади.

До складу органів Державної фінансової інспекції України входять Держфінінспекція України та її територіальні органи – державні фінансові інспекції в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, районах, містах або міжрайонні, об’єднані в районах та містах державні фінансові інспекції, головні державні фінансові інспектори в районах та містах.

Держфінінспекція України є центральним органом виконавчої влади, входить до системи органів виконавчої влади і забезпечує реалізацію державної політики у сфері державного фінансового контролю.

Основними завданнями Держфінінспекції України є реалізація державної політики у сфері державного фінансового контролю, а також внесення пропозицій щодо її формування.

Держфінінспекція України та державні фінансові інспекції в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі є юридичними особами публічного права, мають печатки із зображенням Державного Герба України та своїм найменуванням, власні бланки, рахунки в установах Державної казначейської служби України.

Нормативно-правовими актами, які регламентують діяльність органів Держфінінспекції України, є Указ Президента України від 23.04.2011 № 499/2011 «Про Положення про Державну фінансову інспекцію України», Бюджетний кодекс України, наказ Міністерства фінансів України від 03.10.2011 № 1236 «Про затвердження положень про територіальні органи Державної фінансової інспекції України та їх підрозділи», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 19.10.2011 за № 1212/19950, та інші.

Основними завданнями Державної митної служби України є: забезпечення реалізації державної політики у сфері митної справи; захист економічних інтересів України; контроль за дотриманням законодавства України про митну справу; використання засобів митно-тарифного та нетарифного регулювання під час переміщення через митний кордон України товарів та інших предметів; удосконалення митного контролю, митного оформлення товарів та інших предметів, що переміщуються через митний кордон України; здійснення разом з Національним банком України комплексного контролю за валютними операціями; здійснення разом з іншими уповноваженими центральними органами виконавчої влади заходів щодо захисту інтересів споживачів товарів і дотримання учасниками зовнішньоекономічних зв’язків державних інтересів на зовнішньому ринку; боротьба з контрабандою та порушеннями митних правил; розвиток міжнародного співробітництва у сфері митної справи.

Крім того, Держмитслужба України узагальнює практику застосування законодавства з питань, що належать до її компетенції, розробляє пропозиції про вдосконалення законодавства та в установленому порядку вносить їх на розгляд Президентові України, Кабінету Міністрів України. У межах своїх повноважень вона організовує виконання актів законодавства, здійснює систематичний контроль за їх реалізацією.

Правовий статус, принципи організації і діяльності Національного банку України визначені Конституцією України та Законом України «Про Національний банк України». Національний банк України є юридичною особою, має відокремлене майно, що є об’єктом права державної власності, а також статутний капітал у розмірі 10 мільйонів гривень, який є державною власністю і служить для забезпечення зобов’язань Національного банку України.

Згідно зі статтею 99 Конституції України основною функцією центрального банку держави – Національного банку України (НБУ) – є забезпечення стабільності грошової одиниці – гривні. Для виконання своєї основної функції НБУ контролює діяльність і забезпечує стабільність функціонування банківської системи, для чого використовуються інструменти визначення та встановлення рівня облікової ставки, обов’язкового резервування та інші.

Згідно із Законом України «Про Національний банк України», НБУ є особливим центральним органом державного фінансового управління, емісійним центром, він здійснює в контексті своєї основної функції єдину державну фінансову політику в галузі організації грошового обігу, кредитування, організації міжбанківських розрахунків, визначення і підтримки курсу гривні щодо валют інших країн. Для цього Національний банк України має в своєму розпорядженні резервні фонди грошових знаків, дорогоцінні метали, він накопичує золотовалютні резерви і здійснює при необхідності операції з ними та банківськими металами.

Національний банк України визначає вид національних грошових знаків, їх номінал, відмінні ознаки і систему захисту. Національний банк України встановлює порядок визначення облікової ставки та інших процентних ставок за своїми операціями, дає дозвіл на створення комерційних банків шляхом їх реєстрації та видає ліцензії на виконання банківських операцій, встановлює банкам та іншим фінансово-кредитним установам нормативи обов’язкового резервування коштів.

Національний банк України очолює Голова НБУ, який призначається на посаду і звільняється з посади в установленому порядку Верховною Радою України за поданням прем’єр-міністра України. Голова має заступників, які призначаються на посаду і звільняються з посади Кабінетом Міністрів України.

Питання для самоконтролю:

  1. Що таке фінансова система і які визначальні характеристики притаманні їй на світовому та національному рівнях?

  2. Назвіть сучасні фінансові інструменти, необхідні для забезпечення руху матеріальних ресурсів?

  3. Наведіть приклад реалізації функції фінансової системи по управлінню ризиками.

  4. Які сучасні міжнародні платіжні системи Вам відомі?

  5. Які фінансові інститути виконують посередницькі функції на фінансовому ринку?

  6. Назвіть особливості міжнародного трактування поняття "фінансовий інструмент".

  7. Які найважливіші фінансові інститути здійснюють бюджетне і монетарне регулювання в Україні?

  8. Охарактеризуйте процедуру призначення на посаду міністра фінансів України.

  9. Які основні функції виконує Національний банк України?

Тематика рефератів:

  1. Особливості структури фінансової системи України.

  2. Основні напрямки вдосконалення, стабілізації фінансової системи України.

  3. Сучасна роль фінансової системи у фінансовій стабілізації України.

  4. Роль, напрямки, проблеми функціонування фінансових органів України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]