Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінанси (методичка).docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
912.44 Кб
Скачать

Тема 11. Фінансовий ринок

Сутність фінансового ринку, його роль у мобілізації та розподілі фінансових ресурсів.

Класифікація фінансових ринків, місцеві, регіональні, національні, міжнародні, всесвітні фінансові ринки.

Ринок грошей, ринок капіталів, валютний ринок, ринок цінних паперів, первинний і вторинний ринки цінних паперів, їх сутність, суб’єкти, об’єкти, особливості функціонування даних ринків.

Види цінних паперів, які можуть випускатись і обертатися в Україні, їх основні характеристики.

Фондова біржа: поняття, організація і порядок роботи. Правила торгівлі, види угод, порядок розрахунків на фондовій біржі. Порядок допуску цінних паперів до обігу на фондових біржах.

Брокерські, дилерські контори.

Перспективи розвитку фінансового ринку в Україні.

Тема 12. Міжнародні фінанси

Поняття, необхідність, призначення міжнародних фінансів.

Міжнародні розрахунки та валютне регулювання. Валютні відносини, валютні системи як основа міжнародних фінансів. Валютні операції, валютний курс, конвертованість валюти. Платіжний та розрахунковий баланси держави.

Міжнародний фінансовий ринок, його структура, особливості функціонування. Міжнародні організації, порядок, правила фінансового забезпечення їх діяльності та особливості, напрями здійснення ними кредитування.

Міжнародні фінансові інститути, мета їх створення у зв’язку з інтернаціоналізацією економік світу, роль, напрямки функціонування у міжнародних фінансових відносинах.

Міжнародний валютний фонд, Група Світового банку (Міжнародний банк реконструкції та розвитку, Міжнародна асоціація розвитку, Міжнародна фінансова корпорація, Багатостороння агенція гарантування інвестицій, Міжнародний центр урегулювання інвестиційних конфліктів).

Іі. Навчально-методичне забезпечення дисципліни

Тема 1. Предмет фінансової науки. Суть і функції фінансів

План:

  1. Фінанси як наукова дисципліна. Мета, завдання курсу.

  2. Фінанси – специфічна форма суспільних відносин, підсистема економіки.

  3. Специфічні ознаки, суспільне призначення, роль фінансів.

  4. Функції фінансів.

  5. Фінансові ресурси, їх суть, склад, структура, джерела та методи формування.

  6. Фінансове забезпечення та його форми.

Ключові слова: фінанси, фінансові категорії, фінансові ресурси, функції фінансів, фінансове забезпечення, фінансове регулювання, фінансове стимулювання, фінансові ресурси, функції фінансів, фінансовий механізм, фінансові стимули, норми і нормативи, фінансові ліміти, фінансові санкції, система управління фінансами, самофінансування, кредитування, зовнішнє фінансування.

1. Фінанси як наукова дисципліна. Мета, завдання курсу.

Дисципліна «Фінанси» є базовою для підготовки спеціалістів економічного профілю, що має на меті надання фундаментальних знань з функціонування фінансів та їх впливу на соціально-економічний розвиток суспільства.

Фінанси як наукова дисципліна являє собою фундаментальну науку, що вивчає конкретні форми, особливості прояву економічних законів суспільства у сфері фінансових відносин, коли йде пошук, формування, розподіл, перерозподіл та використання централізованих та децентралізованих фондів фінансових ресурсів, як частини вартості ВВП.

Знання, які отримують майбутні фахівці економічної сфери дають можливість вірно, об`єктивно оцінити тенденції, про те, що відбуваються в економіці, у фінансовій сфері, їх взаємовплив і взаємозалежність; розуміти зміст, особливості розвитку фінансових відносин в державі, між державами, між господарюючими та іншими суб`єктами, в рамках самих господарюючих суб`єктів; вміти визначати практичний зміст, пріоритетність тих чи інших напрямків руху фінансових потоків, фінансових відносин, знати основи фінансового механізму (фінансового планування, управління і контролю) на різних управлінських, регіональних рівнях; розуміти зміст таких важливих фінансових категорій - податки, доходи, видатки, прибуток, бюджет, пенсії, дотації, субсидії, трансферти, цільові фонди, штрафи і санкції, такої поведінки держави як фінансова, бюджетна, податкова політика держави - бази економічної і соціальної та інших політик; яку роль при цьому відіграють фінансова система, фінансовий механізм, бюджетна, податкова системи, вітчизняні та міжнародні фінансові організації та інститути; як потрібно забезпечувати фінансову безпеку держави і т.д.

Метою вивчення дисципліни є надання фундаментальних знань з функціонування фінансів як регулятора усіх сфер життя суспільства, як системи економічних відносин та їх випливу на соціально-економічний розвиток суспільства.

Основними завданнями дисципліни є вивчення суті, характерних ознак фінансів, їх ролі, місця в економічній системі; закономірностей еволюційного розвитку фінансів; теоретичних основ, практичних сторін здійснення фінансової політики державою, органами місцевого самоврядування; функціонування фінансового механізму, його складових; джерел формування доходів та принципів організації видатків бюджетної системи; причин виникнення та шляхів подолання бюджетного дефіциту; засвоєння сутності, значення, ролі страхування, державних цільових фондів у вирішенні соціальних питань; проблеми фінансових ресурсів країни; покриття дефіциту бюджету; корпоративних фінансів, фінансів домогосподарств; фінансів високорозвинених країн та країн ЄС; міжнародних фінансових організацій і інститутів в системі фінансових відносин державного та міжнародного рівнів.

Предметом вивчення є система фінансово-економічних відносин, що виникають на різних рівнях економічної системи між державою, юридичними та фізичними особами, в різних сферах фінансової системи, фінанси суб’єктів господарювання, державні фінанси, податкова система, бюджетна система, місцеві фінанси, страховий та фінансовий ринок) з урахуванням закономірностей, принципів функціонування фінансів, фінансових відносин, коли формується економічна соціальна політика держави, відбувається ринкове регулювання всіх сфер економічного життя суспільства з приводу формування, розподілу, використання централізованих та децентралізованих фондів у грошовій формі.

Понятійний апарат фінансової науки охоплює фінансові категорії, які в абстрактно-теоретичній формі характеризують різні сторони реальної фінансової дійсності. Через використання фінансових категорій як інструмента наукового пізнання досягається більш глибоке розкриття сутності фінансів, їх специфіки і особливостей функціонування.

Предмет фінансової науки становить сукупність фінансових відносин, що виникають на різних етапах розподілу і перерозподілу валового внутрішнього продукту, різних рівнях економічної системи, між різними суб’єктами відносин та економічною основою яких є рух вартості у її грошовій формі.

У фінансовій науці розрізняють три характерні риси фінансових відносин:

1) фінансові відносини – це розподільні відносини, які виникають у відтворювальному циклі на стадії розподілу, безпосередньо пов’язані з розподілом і перерозподілом валового внутрішнього продукту та за допомогою розподілу впливають на всі інші стадії відтворювального циклу (виробництво, обмін, споживання);

2) фінансові відносини – це грошові відносини, носієм яких є гроші;

3) кінцева мета фінансових відносин – формування і використання централізованих та децентралізованих фондів грошових коштів усіх суб’єктів для забезпечення відповідного рівня соціально-економічного розвитку суспільства та задоволення економічних інтересів членів суспільства.

Дослідження предмета фінансової науки базується на підходах та методологічних принципах, які охоплюють весь хід пізнання фінансових явищ, процесів, механізмів та структур. Пояснення фактів, процесів фінансової діяльності, виявлення сутнісних аспектів фінансових явищ і процесів, розкриття закономірностей і тенденцій у відносинах людини з природою, державою, між людьми у процесі трудової діяльності завжди спиралось на філософські категорії і принципи.

Фінансова наука – система знань про фінансові явища і процеси, з виявленими достовірними передумовами виникнення, механізмами та принципами функціонування, доказовими, обґрунтованими положеннями та висновками про їх вплив на людину, господарство, суспільство, цивілізацію, оцінкою здобутків, вигод, втрат.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]