Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінанси (методичка).docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
912.44 Кб
Скачать

6. Фінансове забезпечення та його форми.

Фінансове забезпечення є одним із складових елементів фінансового механізму та являє собою сукупність економічних відносин, що виникають, з приводу пошуку, залучення і ефективного використання фінансових ресурсів, а також організаційно-управлінських принципів, методів і форм їх впливу на соціально-економічну життєдіяльність територіальних одиниць та господарських суб’єктів.

Фінансове забезпечення реалізується через систему фінансування, що може здійснюватися в трьох формах:

  1. самофінансування;

  2. кредитування;

  3. зовнішнє фінансування.

Самофінансування – це вихідна форма фінансового забезпечення, що являє собою забезпечення потреб простого і розширеного відтворення виробництва за рахунок власних коштів юридичних і фізичних осіб.

Основою самофінансування як форми фінансового забезпечення є власний капітал. Залежно від форми власності він може бути індивідуальним – приватний, чи колективним – пайовий або акціонерний. Найпоширенішим у сучасних умовах є акціонерний капітал.

Кредитування є головною, провідною формою фінансового забезпечення, що полягає у тимчасовому використанні позичених ресурсів та ґрунтується на принципах поворотності, терміновості, платності й матеріального забезпечення кредитів.

Кредитування – надзвичайно дійова форма фінансового забезпечення. По-перше, досягається значна економія суспільного капіталу за рахунок використання одних і тих самих ресурсів різними суб’єктами підприємницької діяльності. По-друге, установлені принципи кредитування вимагають ефективного господарювання.

Зовнішнє фінансування полягає у виділенні коштів певним суб’єктам на безповоротній і безоплатній основі. Це може бути державне фінансування з бюджету чи державних фондів цільового призначення, надходження коштів від громадських та доброчинних фондів і організацій даної країни та з-за кордону, гранти від міжнародних організацій тощо. В умовах ринкової економіки ця форма є підпорядкованою відносно самофінансування і кредитування. Основним її видом є бюджетні асигнування.

Слід зазначити, що завжди були і будуть такі сфери діяльності, що потребують державного фінансування. Передусім це ті сфери, що є непривабливими для приватного бізнесу або мають надзвичайну суспільну вагу.

Однак, за певних умов бюджетні асигнування можуть бути головним джерелом асигнувань в економіку на основі кейнсіанської теорії бюджетного мультиплікатора. Такі умови виникають тоді, коли практично неможливо використати інші форми фінансового забезпечення, насамперед у період фінансової кризи.

Тема 2. Фінансова політика держави

План:

  1. Сутність та завдання фінансової політики держави. Фінансова стратегія і фінансова тактика.

  2. Фінансова політика суб’єктів господарювання, домогосподарств; міжнародних організацій та фінансових інститутів.

  3. Основні напрями здійснення фінансової політики держави.

  4. Фінансовий апарат та його ланки.

  5. Фінансовий механізм як основа реалізації фінансової політики держави.

  6. Фінансове планування: необхідність, суть, етапи, методи та принципи.

  7. Фінансовий контроль, органи фінансового контролю.

  8. Основні аспекти управління фінансами.

Ключові слова: фінансова політика, фінансова стратегія, фінансова тактика, управління фінансами, фінансовий апарат, фінансове планування, система фінансових планів, фінансовий контроль, фінансовий аудит, фінансовий механізм.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]