Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінанси (методичка).docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
912.44 Кб
Скачать

3. Фінансові ресурси місцевого самоврядування, їх склад.

Місцеве самоврядування є однією з головних підвалин кожного демократичного режиму. У здійсненні функцій і завдань, які покладаються на органи місцевого самоврядування, вирішальне значення має забезпечення їх самостійності і фінансової незалежності.

Матеріально-фінансова самостійність є необхідною умовою втілення усіх інших принципів місцевого самоврядування. Саме від фінансових можливостей залежить виконання реальних владних функцій органами місцевого самоврядування.

Самостійність буде завжди лише формальною, якщо залишатиметься залежність у фінансовому відношенні.

Фінансова незалежність органів місцевого самоврядування – це незалежність їх від загальнодержавних органів влади у прийнятті певних рішень щодо місцевих проблем і, головне, забезпечення їхнього вирішення відповідними коштами.

Головна ознака фінансової незалежності це: володіння і самостійне розпорядження фінансовими ресурсами, розмір яких відповідає функціям і завданням, що покладаються на органи місцевого самоврядування. Такі фінансові ресурси необхідні для реалізації намічених цілей і програм економічного і соціального розвитку території у відповідності з обраними пріоритетами.

Сучасні реалії свідчать про те, що вирішальне значення для забезпечення матеріальної і фінансової основи місцевого самоврядування у більшості випадків мають доходи місцевих бюджетів. Це пояснюється наступним: об’єкти комунальної, а також спільної власності переважно належать до невиробничої сфери, вони є неприбутковими організаціями і, як правило, знаходяться на повному, рідше – частковому утриманні за рахунок коштів місцевих бюджетів.

Склад матеріальної та фінансової основи місцевого самоврядування:

рухоме і нерухоме майно, яке знаходиться у комунальній власності;

доходи місцевих бюджетів;

позабюджетні (в тому числі валютні) фонди;

інші кошти;

земля та інші природні ресурси, що є у комунальній власності;

об’єкти спільної власності територіальних громад, що перебувають в управлінні районну та обласних рад.

Склад фінансових ресурсів місцевого самоврядування показаний на рис. 8.1.

Фінансові ресурси

органів місцевого самоврядування

кошти цільових фондів

доходи місцевих бюджетів

фінансові ресурси підприємств комунальної власності

благодійні, спонсорські внески, пожертвування

інші ресурси згідно законодавства

Рис. 8.1. Склад фінансових ресурсів місцевого самоврядування

У даний час органи місцевого самоврядування позбавлені права створення позабюджетних цільових і валютних фондів. Запровадження таких жорстких обмежень було спричинено чисельними порушеннями у формуванні позабюджетних фондів, надходженням до них коштів, які повинні поступати до місцевих бюджетів, відсутності дієвого контролю за використанням даних фондів.

Місцеві позики не набули в Україні належного розповсюдження, притаманного ринковим країнам, через неврегульованість правових та організаційних процедур їх розміщення і обігу, нерозвиненість інфраструктури фондового ринку, відсутність вільних коштів у підприємницьких структур і населення, недовіру до державних цінних паперів та ін. Але головне, що перешкоджає поширенню практики випуску муніципальних позик, є відсутність реальної і мобільної до конвертації у грошові засоби застави для муніципальних цінних паперів, а також невизначеність механізмів повернення вкладених населенням коштів у випадках фінансової неспроможності органів, які випустили дані позики.

Земля та інші види природних ресурсів, які знаходяться на території місцевого самоврядування, лише номінальне входять до складу їх матеріальної та фінансової бази, адже вони не включені до переліку об’єктів, щодо яких виникає право комунальної власності. Більше того, невизначеність правових відносин стосовно володіння землею та іншими природними ресурсами не дає підстави для розгляду даних об’єктів як важливої умови функціонування органів місцевого самоврядування на засадах фінансової незалежності.

У зв’язку з цим надзвичайної актуальності набуває проблема самостійності місцевих бюджетів як визначальної складової фінансової незалежності місцевого самоврядування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]