Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Политэкономия - копия.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
871.94 Кб
Скачать

Лекція 12. Економічне зростання та його чинники. Економічні цикли. (2 години)

План лекції:

1. Економічне зростання і його типи.

2. Роль НТР в економічному зростанні.

3. Нагромадження, його ефективність і напрямки розвитку.

4.Циклічність економічного розвитку як прояв макроекономічної нестабільності.

Тема 12 економічне зростання та його чинники. Економічні цикли

12.1. Економічне зростання і його типи

Постійне збільшення обсягів суспільного виробництва, яке здійснюється на основі розширеного відтворення, складає зміст економічного зростання. Розрізняють два типи економічного зростання: екстенсивний та інтенсивний.

Екстенсивний – коли нарощування обсягів виробництва відбувається в основному за рахунок залучення до виробництва все нових і нових ресурсів (матеріальних, трудових, фінансових) при незмінній продуктивній силі праці. Характерною і найбільш специфічною рисою екстенсивного типу є те, що в його умовах коефіцієнт еластичності результатів виробництва від затрат виробництва приблизно дорівнює одиниці, тобто для додаткового виробництва одиниці певного результату потрібно збільшити затрати всіх ресурсів виробництва також на одиницю.

Інтенсивний – коли нарощування обсягів виробництва здійснюється за рахунок більш раціонального використання всіх видів ресурсів, що неминуче пов'язано зі зростанням продуктивної сили праці. В умовах інтенсивного типу економічного зростання коефіцієнт еластичності більший одиниці. Отже, у великих результатах не обов'язково містяться більші затрати виробництва, як це має місце при екстенсивній економіці. До факторів інтенсивного зростання відносяться: підвищення кваліфікації робітників; вдосконалення організації праці й виробництва; підвищення якості продукції; впровадження нової техніки і технології на основі передових досягнень науково-технічного прогресу, основою яких є процес інвестування виробництва; випереджаючий розвиток інформаційної сфери.

Аналіз проблеми економічного зростання й розвитку, узагальнення як світового, так і вітчизняного досвіду господарювання дає підстави виділити й третій тип економічного розвитку, який ми називаємо детенсивним. В умовах детенсивного економічного розвитку для виробництва додаткової одиниці продукції необхідно обсяги ресурсів додатково збільшити більше, як на одиницю. Тобто, коефіцієнт еластичності результатів виробництва від затрат виробництва тут уже менший одиниці. Це означає, що в цілому суспільстві приріст обсягів результатів виробництва досягається за рахунок ще більшого приросту затрат усіх ресурсів виробництва.

Головною причиною посилення процесів детенсифікації національної економіки є, як мит собі уявляємо, активне і цілеспрямоване здійснення практики дерегулювання державного сектора економіки. Ідея економічної свободи державних підприємств теоретично є неправильною, а практично – шкідливою. Ринковими методами повинен регулюватись лише приватний сектор економіки або у своїй основі приватизовані державні підприємства.