Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Якість інформації.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
6.04 Mб
Скачать

2. Аналіз системи безпеки інформації в туристичній фірмі тов «Ді-Тревел»

2.1 Коротка характеристика підприємства

"ДІ-Тревел" - бренд, який об'єднує декілька напрямків роботи цього колективу. Основний напрямок роботи - туризм. Колектив компанії розвиває Д етськие туризм. Організацією туристичних поїздок для школярів та дорослих компанія займається з 1996 року. За цей час працівникам фірми вдалося знайти і зміцнити зв'язки з добропорядними партнерами, цікавими екскурсоводами, розробити нові захоплюючі маршрути. Компанія "ДІ-Тревел" також займається І індивідуальне туризмом і відпочинком. Це тури на відпочинок в найтепліші країни, екскурсії в найцікавіші місця земної кулі. У поєднанні напрямів дитячої та індивідуального туризму склалося назва компанії.

Будівля даного підприємства є вбудованим в житловий будинок. Діє організація на підставі Статуту. Так само вона занесена у відповідності до законодавства РФ туристична фірма "ДІ-Тревел" внесена до Єдиного Федеральний Реєстр туроператорів під номером ВТ 013012 (внутрішній туризм). Страхове забезпечення відповідальності на суму 500000 (п'ятсот тисяч) гривень 00 копійок забезпечується ВАТ "Московська страхова компанія" (Договір страхування цивільної відповідальності за невиконання або неналежне виконання зобов'язань за договором про реалізацію туристського продукту № 1405-0000020/1 від 08/02/2008, чинний до 31/05/2009). Адреса місця знаходження страхової компанії: м. Москва, Долгоруківська вул., Д. 40

У даній туристичної компанії працює невелика кількість працівників: Генеральний директор, бухгалтер, старший менеджер, менеджер по організації дитячих поїздок, менеджер з організації індивідуальних турів закордонного напрямку, менеджер внутрішнього напрямки, кур'єр.

Офіс оснащений касовим терміналом фірми «Verger», в який входить скануючий пристрій, фіскальний реєстратор, клієнт-комп'ютер, сервер, за допомогою якого здійснюється облік грошей що у підприємство торгівлі і здійснюється розрахунок з покупцями, ведеться кількісний облік путівок. Офісна площа обладнана стелажами, заповненими каталогами, пристосованих для найкращого обслуговування клієнтів, а також для підбору туру і якісного інформування співробітників. Є різний рекламний інвентар у вигляді каталогів, наклейок та сувенірних магнітів з символікою фірми. Весь інвентар та обладнання зручно в експлуатації. Створений привабливий інтер'єр офісу, шляхом оснащення відповідними меблями поєднуваних кольорів і світлового освітлення. В офісі є камера спостереження, встановлена ​​сигналізація, є камера зберігання. Підприємство знаходиться під охороною ПОП «Антошка», яке забезпечує комплексний захист приміщення від всіх видів надзвичайних ситуацій.

2.2 Методи і способи захисту комерційної таємниці на тов «Ді-Тревел»

Аналізуючи роботу даної фірми, я виявила особливості системи безпеки комерційної інформації. Головне місце в організації надійного захисту секретної інформації повинно відводитися роботі з кадрами. Ця робота повинна починатися з дня прийому людини на посаду в компанії. У даному випадку було проведено анкетування кандидатів.

Анкетовані дослідження - це інструмент соціологічного вивчення соціальних явищ в їх конкретному стані з допомогою методів, що дозволяють кількісні та якісні збори, вимірювання, узагальнення, аналіз соціологічної інформації.

Дане анкетування дозволяє отримати загальні відомості про кандидата, рівні освіти.

При здійсненні цього дослідження був зроблений запит на попереднє місце роботи з метою отримання характеристики його морально-ділових якостей, а також даних про погашених судимості.

При прийомі на роботу мало місце проведення виховної роботи, інформація про дотримання режиму секретності, винагороду в успіху виконання цього режиму, а також навчання правилам дотримання режиму секретності, роз'яснення цінність секретних матеріалів.

На даному підприємстві передбачений захист комерційних таємниць фірми у вигляді укладення контракту з кандидатом на посаду, хоча не всі можливі дані, які відносяться до комерційної інформації, були висвітлені в цьому документі. Недогляд цього моменту може спровокувати витік інформації, т.к співробітник не був поставлений до відома. Як показує закордонна практика роботи приватних фірм, витік інформації найчастіше відбувається з ініціативи їхніх же співробітників. У мотиваційній основі своїх вчинків, крім випадків несвоєчасного оповіщення співробітника, лежить користь (отримати значну суму грошей) або помста (не виключаючи заодно і матеріальну вигоду), наприклад, з боку звільненого працівника, що мав доступ до підприємницької інформації.

Керівництво даної компанії передбачила можливу крадіжку інформації на паперових носіях за допомогою:

- Контролю приміщень і обладнання (охорона підприємства ЧОП та встановлення в приміщенні камери стеження)

- Відправлення пошти проводиться тільки рекомендованими листами та листами з повідомленням про вручення адресату.

- При роботі з документами не можна відлучатися з офісу, а якщо доводиться виходити, то необхідно закрити двері на ключ (якщо в офісі більше немає співробітників). Сторонніх до документів допускають.

- Документи, які правомірно можуть зажадати співробітники податкової інспекції чи правоохоронних служб, тримають окремо від інших конфіденційних паперів.