Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Якість інформації.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
6.04 Mб
Скачать

2. Способи оплати «ноу-хау»

Важливість і актуальність вирішення практичних проблем ціноутворення при реалізації науково-технічних розробок та комерціалізації інтелектуальної власності та судового захисту їх прав обумовлена ​​неоднозначністю позицій фахівців з питань визначення обгрунтованого розміру упущеної вигоди або збитків від порушення прав інтелектуальної власності, а також і обгрунтування «справедливих» розмірів ліцензійних виплат.

Особливо гостро проблеми оцінки і ціноутворення в даний час виявляється у зв'язку з розглядом судових справ за позовами про відшкодування шкоди від протиправного використання інтелектуальної власності.

Відповідно до законодавства всіх промислово-розвинених країн передача технологій та майнових прав на них у рамках міжнародного обміну вимагає "розумної компенсації» в якості винагороди за використання інтелектуальної власності.

Ціна на ліцензію повинна забезпечувати покупцю, незважаючи на всі його витрати при придбанні, включаючи оплату ліцензії, капітальні вкладення на її впровадження, трудові, часові витрати та ін, можливість в кінцевому підсумку отримати прибуток, що перевищує прибуток від реалізації на ринку продукції, виготовленої за аналогічним технологіям, і досить стабільну протягом тривалого періоду. Це можливо за умови, якщо впровадження технології впливає або на підвищення продуктивності праці, або на здешевлення застосовуваних матеріалів, або на підвищення якості виробів (на створення якісно нового виду продукції), або здатне викликати сумарна дія цих факторів. 7

При складанні угоди на передачу «ноу-хау» сторони повинні визначити його зміст і корисність (порівнюючи по можливості з аналогами), зобов'язання з передачі та експлуатації, гарантії по досягненню ефекту. Тут власнику вигідніше описати всі випадки застосування «ноу-хау», а користувачеві «звузити» його зміст, щоб у майбутньому не платити власнику винагороду за можливу подальшу доопрацювання «ноу-хау». При визначенні ціни «ноу-хау» необхідно пам'ятати, що вона окупиться майбутньої прибутком, яку отримає користувач, застосувавши «ноу-хау», в іншому випадку він отримає менший прибуток або не отримає її взагалі. Завдання спроститься, якщо власник виконає техніко-економічний розрахунок для проекту: з використанням «ноу-хау» і без «ноу-хау».

У світовій практиці ціна «ноу-хау» складає 5% від майбутнього прибутку, але є випадки, коли ціна «ноу-хау» досягає 20%. При визначенні ціни власник визначає, які витрати користувач може понести при самостійній розробці «ноу-хау», а також мінімально допустиму ціну, нижче якої продаж недоцільна. 8

Існують декілька способів оплати «ноу-хау». Основні з них: 9

  1. роялті - періодична виплата ліцензіатом через узгоджені з ліцензіаром інтервали часу ліцензійного винагороди протягом дії ліцензійної угоди, починаючи з моменту випуску готової продукції - або у вигляді відрахувань від вартості виробленої за ліцензією продукції, або у формі відсотка від суми обороту з продажу або від суми прибутку , або у вигляді зборів з одиниці виробленої за ліцензією продукції. Ставка роялті, як правило, коливається в межах від 1 до 12%, частіше - 2-6%. Ставки роялті в часі можуть мати вигляд прогресії або регресії;

  2. паушальний платіж - одноразовий, обумовлений заздалегідь платіж. Паушальні платежі використовуються, коли важко спрогнозувати ефект дії "ноу-хау» або вартість ліцензії невисока. Паушальні платежі частіше застосовуються у невиробничій сфері (управління, фінансова звітність, правові питання);

  3. кост-плас - виплати за додаткові послуги по узгодженим розцінкам понад обумовленої ціни (паушальний платіж).

На практиці найчастіше зустрічаються комбіновані платежі, які включають в себе початкову суму у вигляді паушального платежу (10-13% від загальної ціни ліцензії) і наступні періодичні відрахування (роялті). 10

Висновок

Отже, ми розглянули одну з найбільш швидко розвиваються областей міжнародної торгівлі - торгівлю нематеріальними активами, тобто технологіями і «ноу-хау».

В результаті бурхливого зростання міжнародної торгівлі ліцензіями і патентами і неліцензійними «ноу-хау» сформувався специфічний ринок зі своїми особливостями і закономірностями. Міжнародна торгівля ліцензіями і «ноу-хау» стала важливою складовою частиною сучасної світової торгівлі, фактором прискорення міжнародного товарообігу. Експорт ліцензій та «ноу-хау» стимулює розширення традиційних товарних потоків. Ліцензування технології впливає на розвиток торгівлі об'єктами капітального будівництва та інжиніринговими послугами.

Однією з причин швидкого розвитку ліцензійної торгівлі є істотне підвищення її прибутковості. Розширилася практика продажу ліцензій на побічні технологічні процеси і на окремі винаходи при збереженні монополії на технологію виготовлення готового продукту.

В даний час можна говорити про експоненційному розвитку високих технологій, великих витратах на науково-дослідну роботу в цілому в світі і постійно збільшується обороті нематеріальних активів підприємств, тобто знань і «ноу-хау», права на які закріплюються патентами і розповсюджуватися при допомоги торгівлі ліцензіями. На даний момент у кожній економічно розвиненій країні оборот торгівлі ліцензіями збільшується, тому що всі розуміють, що від цього залежить добробут країни в майбутньому.

Список використаної літератури

  1. Міжнародна торгівля ліцензіями: Учеб. посібник / Мухопад В. І. - М.: ВНІЇПО, 1994.

  2. Євдокимова В. М. Експорт ліцензій: проблеми державного регулювання / / Патенти і ліцензії. - 1996. - № 3. - С. 1-5.

  3. Мухопад В. І., Попов Ю. І. Ліцензійні стратегії на російському ринку / / Патенти і ліцензії. - 1995. - № 10. - С. 1-3.

  4. Чернишов В. І. Міжнародна торгівля ліцензіями / / Патентне справа. - 1995. - № 3. - С. 49-51.

  5. Золотих Н. І. Скільки коштує технологія? / / Патенти і ліцензії. - 1994. - № 7-8. - С. 4-7.

  6. В. М. Ушаков, О. М. Шайдеров. В рамках міжнародних угод / / Патенти і ліцензії. - 1994. - № 1. - С. 1-5.

  7. Економіка зовнішніх зв'язків Росії. Підручник для підприємця / За ред. А. С. Булатова. - М., 1995.

  8. Річмен Д. Дж. Сучасний бізнес. - Санкт-Петербург, 1995.

  9. Мамедов О. Ю. Сучасна економіка. - Москва, 1996.

  10. Золотих Н. Ціноутворення в практиці міжнародного обміну. - Інтелектуальна власність. - 1996. - № 1. - С. 8-15.

  11. Мухопад В.І. Ліцензійна торгівля: маркетинг, ціноутворення, управління. - М.: ВНІЇПО, 1997.

1 Економіка зовнішніх зв'язків Росії. Підручник для підприємця / За ред. А. С. Булатова. - М., 1995. - С. 113.

2 Міжнародна торгівля ліцензіями: Учеб. посібник / Мухопад В. І. - М.: ВНІЇПО, 1994. - С. 14.

3 Мухопад В.І. Ліцензійна торгівля: маркетинг, ціноутворення, управління. - М.: ВНІЇПО, 1997. - С. 2 5.

4 В. М. Ушаков, О. М. Шайдеров. В рамках міжнародних угод / / Патенти і ліцензії. - 1994. - № 1. - С. 3.

5 Чернишов В. І. Міжнародна торгівля ліцензіями / / Патентне справа. - 1995. - № 3. - С. 51.

6 Мухопад В.І. Ліцензійна торгівля: маркетинг, ціноутворення, управління. - М.: ВНІЇПО, 1997. - С. 45.

7 золотих Н. Ціноутворення в практиці міжнародного обміну. - Інтелектуальна власність. - 1996. - № 1. - С. 11.

8 золотих Н. І. Скільки коштує технологія? / / Патенти і ліцензії. - 1994. - № 7-8. - С. 6.

9 Мухопад В.І. Ліцензійна торгівля: маркетинг, ціноутворення, управління. - М.: ВНІЇПО, 1997. - С. 56.

10 В. М. Ушаков, О. М. Шайдеров. В рамках міжнародних угод / / Патенти і ліцензії. - 1994. - № 1. - С. 4.