Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Якість інформації.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
6.04 Mб
Скачать

Тема 14 Правові основи безпеки господарської діяльності

Якщо перелік відомостей, які становлять комерційну таємницю підприємства, є значним за обсягом, то доцільно видати його пра­цівнику на руки, щоб у разі необхідності він міг поновити його у пам'яті.

У зобов'язання про нерозголошення комерційної таємниці мо­жуть також бути включені пункти про нерозголошення відомостей комерційного характеру не тільки в період роботи працівника на даному підприємстві, але й протягом певного часу після його звіль­нення. Таке зобов'язання має зберігатися в особистій справі пра­цівника. Але до зобов'язання про нерозголошення відомостей, які становлять комерційну таємницю підприємства, можуть бути вклю­чені тільки такі положення, які не протирічать Конституції Украї­ни та чинним нормативно-правовим актам (у тому числі Кодексу законів про працю України).

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України № 611 від 19.08.1993 р. комерційну таємницю не становлять:

ф установчі документи, документи, що дозволяють займатися під­приємницькою чи господарською діяльністю та її окремими видами;

Ф інформація за всіма встановленими формами державної звіт­ності;

ф дані, необхідні для перевірки обчислення і сплати податків та інших обов'язкових платежів;

ф відомості про кількість і склад працюючих, їх заробітну плату в цілому та за професіями й посадами, а також наявність вільних ро­бочих місць;

Ф документи про сплату податків і обов'язкових платежів;

ф інформація про забруднення навколишнього природного сере­довища, недотримання безпечних умов праці, реалізацію продукції, що завдає шкоди здоров'ю, а також інші порушення законодавства України та розміри заподіяних при цьому збитків;

Ф документи про платоспроможність;

Ф відомості про участь посадових осіб підприємства в кооперати­вах, малих підприємствах, спілках, об'єднаннях та інших організа­ціях, які займаються підприємницькою діяльністю;

ф відомості, що відповідно до чинного законодавства підлягають оголошенню.

169

 

ГОСПОДАРСЬКЕ ЗАКОНОДАВСТВО

Таким чином, склад і обсяг відомостей, що становлять комерцій­ну таємницю, спосіб їх захисту визначаються суб 'єктом господарю­вання самостійно з урахуванням положень Постанови КМУ №611, а також вимог чинного законодавства.

Для забезпечення безпеки господарської діяльності та захисту за­конних інтересів суб'єктів господарювання чинним законодавством України передбачене віднесення комерційної таємниці до об'єктів права інтелектуальної власності. Це створює певні особливості пра­вового статусу конфіденційної інформації, бо надає широкі мож­ливості правової охорони і захисту від протиправних дій.

Так, відповідно до ст. 506 Цивільного кодексу України майновими правами інтелектуальної власності на комерційну таємницю є:

право на використання комерційної таємниці;

виключне право дозволяти використання комерційної таємниці;

виключне право перешкоджати неправомірному розголошен­

ню, збору або використанню комерційної таємниці;

інші майнові права інтелектуальної власності, встановлені

законом.

Так, згідно зі ст. 162 Господарського кодексу України суб'єкт гос­подарювання, що є власником технічної, організаційної або іншої комерційної інформації, має право на захист від незаконного вико­ристання цієї інформації третіми особами, за умов, що ця інфор-ма-ція має комерційну цінність у зв'язку з тим, що вона не відома третім особам і до неї немає вільного доступу інших осіб на законних під­ставах, а власник інформації вживає належних заходів до охорони її конфіденційності.

Проте відповідно до ст. 30 Закону України «Про інформацію» ін­формація з обмеженим доступом (комерційна таємниця) може бути поширена без згоди її власника, якщо ця інформація є су­спільно значимою, тобто якщо вона є предметом громадського інте­ресу і якщо право громадськості знати цю інформацію переважає над правом її власника на її захист.

170