Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Якість інформації.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
6.04 Mб
Скачать

Розробка регламенту пошуку

Регламент пошуку являє собою програму, що визначає сферу проведення пошуку у фондах патентної та іншої науково-технічної інформації. Для визначення області пошуку вимагається сформулювати предмет пошуку, вибрати джерела інформації, визначити ретроспективу пошуку, країни, для котрих слід проводити пошук, а також класифікаційні рубрики, Міжнародної Патентної Класифікації (МПК) або Національної Класифікації Винаходів (НКВ).

Регламент пошуку розроблюється згідно з завданнями патентних досліджень, котрі визначаються стадіями життєвого циклу об'єкта техніки й вказуються у завданні на проведення патентних досліджень.

Визначення предмету пошуку

Предмет пошуку визначаються виходячи з категорії об'єкта техніки, що є об'єктом дослідження (пристрій, спосіб чи речовина), а також з конкретних задач патентних досліджень, регіонів (країн).

Якщо об'єктом досліджень є прилад, то предметами пошуку можуть бути:

  • пристрій в цілому (загальне компонування, принципова схема);

  • спосіб роботи приладу;

  • функціональні елементи пристрою (вузли, блоки, деталі, що виконують у приладі означені функції);

  • спосіб (технологія) виготовлення пристрою і його функціональних елементів;

  • матеріали (речовини), що використовуються для виготовлення пристрою та його функціональних елементів;

  • зовнішній вигляд (дизайн) пристрою;

  • засоби індивідуалізації (маркування) приладу.

Якщо прилад відноситься до електронних приладів, у склад котрого входять напівпровідникові мікросхеми, то предметом пошуку може бути топологія інтегральних мікросхем. Якщо прилад відноситься до обчислювальних машин, то предметом пошуку може бути програмний продукт.

Якщо об'єкт, що досліджується, відноситься до категорії способу (технологічний процес), то предметами пошуку можуть бути:

  • спосіб (технологічний процес) у цілому;

  • окремі операції (етапи) способу, якщо вони є самостійним охороноспроможним об'єктом;

  • вихідні продукти та способи їхнього отримання;

  • кінцевий продукт (продукція);

  • обладнання і прилади, що використовуються під час застосування способу (процесу).

Якщо об'єкт техніки, що досліджується, відноситься до категорії речовини (композиція, хімічна сполука і так далі), то предметами пошуку можуть бути:

  • сама речовина (її якісний та кількісний склад, структурна хімічна формула і так далі);

  • спосіб отримання речовини;

  • вихідні матеріали (речовини);

  • сфери можливого застосування речовини.

Формулювати предмет пошуку слід по змозі із використанням термінології, що прийнята у відповідній системі класифікації. Формулювання предмету пошуку відповідає назвам відповідних рубрик МПК і НКІ.

Визначення країн пошуку інформації

Вибір країн пошуку інформації визначається задачами (цілями) патентних досліджень.

Якщо задача патентного дослідження полягає у встановленні переліку вимог до продукції конкретного виду, то в якості країн пошуку бажано відібрати країни, що займають провідне положення в даній галузі техніки.

Якщо задача патентних досліджень полягає в відборі інформації про найефективніші (комерційно значимі) науково-технічні досягнення (винаходи, корисні моделі, промислові зразки), що можуть бути рекомендовані до використання від час виконання НДР чи ДКР, то в якості країн пошуку також розглядаються провідні в даній галузі країни. Ці ж самі країни повинні прийматися до уваги під час оцінювання технічного рівня продукції на різних етапах її життєвого циклу, під час визначення тенденцій розвитку ринку продукції, під час визначення умов конкуренції на ринку даної продукції і так далі, тобто під час проведення таких досліджень, за результатами котрих приймаються найважливіші управлінські рішення (про постановку продукції на виробництво, або зняття її з виробництва, про вибір ринкової ніші з урахуванням умов конкуренції на ринку продукції даного виду, про розширення асортименту продукції, що випускається, і таке інше).

Під час експертизи об'єктів техніки на патентну чистоту пошук ведуть за тими країнами, у відношенні до котрих не повинні бути порушенні права третіх осіб. Зокрема, круг країн пошуку може визначатися географією експорту продукції або умовами ліцензійної угоди.

Під час оцінювання патентоспроможності передбачуваного винаходу (корисної моделі, промислового зразка) пошук проводиться, як мінімум, для таких країн: Росія, США, Франція, Німеччина, Великобританія, Японія, Швейцарія, а також у фонді ЄПВ і заявках PCT.