Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Якість інформації.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
6.04 Mб
Скачать

Загальна характеристика

Під патентно-кон'юнктурними дослідженнями маються на увазі дослідження, що проводяться в процесі створення, освоєння та реалізації промислової продукції з метою забезпечення високого технічного рівня і конкурентоспроможності цієї продукції, а також скорочення витрат на створення продукції за рахунок виключення дублювання досліджень та розробок. Патентні дослідження проводяться на основі аналізу джерел патентної інформації з привертанням інших видів науково-технічної та рекламно-економічної інформації, що містять дані про останні науково-технічні досягнення, пов'язані з розробкою промислової продукції, про стан і перспективи розвитку ринку продукції даного виду.

Патентні дослідження проводяться на усіх етапах життєвого циклу промислової продукції та, зокрема, під час складання технічного завдання на створення нової або модернізованої продукції, під час проведення науково-дослідницької роботи (НДР) та дослідно-конструкторської роботи (ДКР) в процесі створення нової продукції, в процесі організації масового виробництва продукції, а також в процесі її комерційного використання на внутрішньому та/або зовнішньому ринках до моменту зняття її з виробництва, коли ця продукція втрачає свою конкурентоспроможність. Патентні дослідження проводяться з метою встановлення вимог споживачів до даної продукції. Це необхідно для формулювання технічного завдання на розробку нових або модернізованих зразків продукції і проведення різноманітних оцінок продукції та її складених частин, а також технології її виготовлення для виробки обґрунтованих управлінських рішень.

Процес проведення патентних досліджень включає такі етапи:

  • розробка завдання на проведення патентних досліджень;

  • розробка регламенту пошуку інформації;

  • пошук і відбір патентної та іншої науково-технічної й кон'юнктурно-комерційної інформації;

  • обробка, систематизація і аналіз відібраної інформації;

  • узагальнення результатів і складання звіту про патентні дослідження.

Розробка завдання на проведення патентних досліджень

Патентні дослідження виконуються на основі завдання, що може бути складено за формою, наведеною у ДСТУ 3575-97. Таким документом може бути, наприклад, технічне завдання на проведення патентних досліджень, робоча програма до замовлення-наряду, графік проведення патентних досліджень і так далі.

Під час складання завдання визначаються задачі, що повинні бути вирішені в процесі проведення патентних досліджень, зміст робіт, що треба виконати, відповідальні виконавці з кожного виду робіт, терміт виконання і форми звітних документів.

В якості замовника під час патентних досліджень може виступати організація (підприємство), що виконує НДР або ДКР, пов'язані зі створенням промислової продукції, або окремі підрозділи організації, що є виконавцем НДР або ДКР, за котрими необхідно проведення патентних досліджень.

В якості виконавця може виступати патентний підрозділ організації, що виконує НДР або ДКР, незалежна компанія патентного повіреного, що виконує послуги пов'язані із проведення патентних досліджень, консалтингова компанія, що спеціалізується на проведенні патентних досліджень і так далі.