Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Правознавство (Бобир).doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
3.07 Mб
Скачать

Глава XVI

ОСНОВИ АДМІНІСТРАТИВНОГО ПРАВА УКРАЇНИ

§ 1. Адміністративне право України: поняття і предмет правового регулювання '

Кожне суспільство потребує впорядкування суспільних відносин, тобто соціального регулювання. Таке регулювання здійснюється з допомогою соціаль­них норм — правил поведінки загального характеру, що регулюють різноманітні сфери суспільного жит­тя. Право виступає основним способом регулювання суспільних відносин. Наявні норми права сукупно утворюють єдину систему загальнообов'язкових пра­вил поведінки. Рівночасно єдність системи права не виключає його поділу на окремі галузі та правові інститути.

Під окремою галуззю права слід розуміти відок­ремлену сукупність взаємопов'язаних норм, яку об'­єднує загальний предмет регулювання. Отже, щоби вияснити специфіку галузі права, необхідно пра­вильно встановити коло однорідних суспільних від­носин, що їх регулює конкретна галузь права, і предмет такого регулювання.

Адміністративне право являє собою окрему га­лузь правової системи України, що покликана регу­лювати особливу групу суспільних відносин. Голов­ною їх особливістю є те, що вони виникають, розви­ваються і припиняють своє існування у сфері державного управління у зв'язку з організацією та Функціонуванням системи виконавчої влади на всіх рівнях управління в державі.

Для правильного розуміння предмета адміністра­тивного права необхідно зважити на низку важли­вих обставин, сукупність яких дає можливість ви­значити його місце у правовій системі.

По-перше, свій регулятивний вплив на суспільні відносини адміністративне право здійснює через уп­равління і цим упорядковує відповідні відносини в державі та суспільстві.

^По-друге, основна увага приділяється саме тим відносинам, які виникають із виконанням завдань і функцій державно-управлінської діяльності, тобто передбачається необхідність наявності відповідного суб'єкта виконавської влади. Крім того, потрібна практична реалізація юридичне владних повнова­жень, що належать зазначеним суб'єктам.

Отже, визначаючи предмет адміністративного права, слід брати до уваги: сферу державного управ­ління, що охоплює будь-які аспекти державно-уп-равлінської діяльності; наявність у ній суб'єкта ви­конавчої влади; необхідність практичної реалізації повноважень, наданих суб'єктам виконавчої влади для провадження ними державно-управлінської ді­яльності.

Можна зазначити, що не всі суспільні відносини у сфері державного управління входять до кола від­носин, які складають предмет адміністративного права. Власне, це лише ті умови, за яких управлін­ські відносини виникають як захід практичної реа­лізації завдань і функцій виконавчої влади.

Управлінські відносини, що регулюються адмі­ністративним правом, багатогранні. На сучасному етапі залежно від особливостей їх учасників виріз­няють такі види управлінських відносин, що вини­кають, розвиваються і припиняють існування:

• між суб'єктами центральних і місцевих органів

, виконавчої влади (наприклад, між Кабінетом . Міністрів України та обласними, районними державними адміністраціями);

ОСНОВИ АДМІНІСТРАТИВНОГО ПРАВА ...

• між суб'єктами виконавчої влади, які знахо­дяться на однаковому організаційно-п^авовому рівні та безпосередньо не пов'язані між собою підпорядкуванням (скажімо, на центральному рівні між міністерствами, комітетами й відом­ствами, на місцевому рівні між державшими ад­міністраціями різних областей);

• між суб'єктами виконавчої влади і підпорядко­ваними їм державними підприємствами, органі­заціями, установами (приміром, Міністерство освіти — ректорат вищого навчального закла­ду); між суб'єктами виконавчої влади та державними підприємствами, організаціями, установами, які не знаходяться в їхньому орга­нізаційному підпорядкуванні(наприклад, у пи­таннях фінансового контролю, адміністративно­го нагляду тощо);

• між суб'єктами виконавчої влади і виконавчими органами місцевого самоврядування;

• між суб'єктами виконавчої влади та недержав­ними господарськими й соціально-культурними об'єднаннями, підприємствами, установами (приміром, у комерційних, підприємницьких структурах);

• між суб'єктами виконавчої влади і громадськи­ми об'єднаннями (скажімо, між обласною дер­жавною адміністрацією та президією обласної ради профспілок);

• між суб'єктами виконавчої влади і громадянами (наприклад, між відділом соціального забезпе­чення державної районної адміністрації та гро­мадянином, який звернувся до відділу з зая­вою).

У названих видах управлінської діяльності безпо­середньо бере участь той чи той орган виконавчої влади. Без їхньої участі управлінські відносини в ад­міністративно-правовому розумінні виникати не мо­жуть. Тому зазначені вище відносини не можуть ви-

никати між громадянами, між громадськими об'єд­наннями, а також усередині їх.

Відносини управлінського характеру можуть ви­никати і в процесі внутрішньої організаційної діяль­ності інших державних органів, посадових осіб. Зок­рема, до таких органів слід віднести прокуратуру й суд. Власне, прокурор області здійснює управлін­ську діяльність через підбір і розміщення кадрів, че­рез керівництво діяльністю районних і міських про­курорів, які виконують свої повноваження. Однак, його діяльність є допоміжною відносно основної, спрямованої на забезпечення виконання прокурату­рою покладених на неї Конституцією України функ­цій щодо підтримання державного звинувачення в суді, репрезентування інтересів громадянина або держави в суді, здійснення нагляду за додержанням законів органами, які проводять оперативно-розшу-кову діяльність, дізнання, досудового слідства тощо. Аналогічні відносини управлінського характеру ви­никають у голів судів, діяльність яких є допоміж­ною стосовно здійснення правосуддя, покладеного на суди.

Управлінські відносини можуть виникати, розви­ватись і всередині системи громадських організацій різних рівнів. В основі таких відносин лежать норми відповідних уставів, положень.

На підставі викладеного необхідно зазначити, що предмет регулювання адміністративного права охоп­лює коло однорідних суспільних відносин, до яких необхідно віднести:

• управлінські відносини, в межах яких безпосе­редньо реалізуються завдання, функції та пов­новаження виконавчої влади;

• управлінські відносини внутрішнього організа­ційного характеру, що склались у процесі діяль-

• ності інших органів державної влади;

• управлінські відносини, що виникають за участі суб'єктів місцевого самоврядування;

• управлінські відносини організаційного харак­теру, що виникають усередині системи громад­ських організацій.

Отже, адміністративне право є окремою галуззю права, що складає систему правових норм, поклика­них регулювати суспільні відносини управлінського характеру в сфері державно-управлінської діяльнос­ті органів виконавчої влади.