Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Правознавство (Бобир).doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
3.07 Mб
Скачать

§ 8. Особливості трудової діяльності неповнолітніх

З огляду на фізіологічні, психологічні та інші особливості молодого покоління нашої держави законодавство закріплює деякі переваги (пільги) не­повнолітнім, одночасно встановлюючи їхню рівність у правах із повнолітніми працівниками.

На деяких особливостях ми вже зупинялися. На­гадаймо їх.

За загальним правилом, на роботу приймаються особи, яким виповнилося 16 та більше років.

За згодою одного з батьків чи особи, котра його заступає, як виняток, можуть прийматися особи, яким виповнилося 15 років. А для виконання легкої роботи, що не завдає шкоди здоров'ю і не порушує процесу навчання, у вільний від навчання час мо­жуть прийматися на роботу і особи, яким виповни­лося 14 років. В останньому випадку також потрібна згода одного з батьків чи особи, котра його заступає; відпустка неповнолітнім надається до закінчення перших шести місяців роботи, у зручний для них час, у розмірі 31 календарного дня.

З прийняттям на роботу на підприємство, в орга­нізацію, установу неповнолітнім строк випробуван­ня не встановлюється.

Крім уже названих нами особливостей, законо­давство України встановлює й такі правила.

Усі особи, яким іще не виповнилося 18 років, приймаються на роботу лише після попереднього ме­дичного огляду і в подальшому, до досягнення ними 21-річного віку, щороку підлягають обов'язковому медичному оглядові.

Чинне законодавство забороняє застосування праці осіб, яким іще не виповнилося 18 років, на тяжких роботах і на роботах із шкідливими чи не­безпечними умовами праці, а також на підземних роботах. Перелік цих робіт затверджено Міністер­ством охорони здоров'я України по 36 галузях на-

родного господарства. Забороняється залучати пра­цівників, які ще не досягли 18-річного віку, і до ніч­них (із 22-ї години до 6-ї години ранку), надурочних робіт і робіт у вихідні дні, підіймання й переміщу­вання речей, маса яких перевищує встановлені для підлітків граничні норми. Конкретні норми закріп­лено у наведених нижче таблицях.

Граничні норми

підіймання та переміщення вантажів підлітками під час короткочасної та тривалої роботи

Календар­ний вік (років)

ГРАНИЧНІ НОРМИ ВАГИ ВАНТАЖУ (КГ)

Короткочасна робота

Тривала робота

юнаки

дівчата

юнаки

дівчата

14

5

2,5

15

12

6

8,4

4,2

16

14

7

11,2

5,6

17

16

8

12,6

6,3

Примітки:

1. Короткочасна робота — 1—2 підняття й перемі­щення вантажу; тривала — більше ніж 2 підняття й переміщення протягом 1 години робочого часу за ро­бочий день, визначеного відповідно до чинного зако­нодавства з урахуванням віку.

2. Календарний вік визначається як кількість пов­них років, що відраховуються від дати народження.

3. До ваги вантажу долучається вага тари і упаку­вання.

4. Докладене м'язове зусилля під час утримання або переміщення вантажу з використанням засобів малої механізації не повинно перевищувати гранич­ної норми ваги вантажу, його тривалість — не біль­ше ніж 3 хвилини, подальший відпочинок — не менш як 2 хвилини.

Граничні норми

сумарної ваги вантажу для підлітків з розрахунку на 1 годину робочого часу

Календар­ний вік (років)

Сумарна вага вантажів (кг), що підіймаються (переміщуються) під час виконання роботи

з рівня робочої поверхні

3 ПІДЛОГИ

юнаки

дівчата

юнаки

дівчата

14

10

5

7

3,5

15

48

12

24

6

16

160

40

80

20

17

272

72

130

32

Примітки:

1. Сумарна вага вантажу дорівнює добуткові ваги вантажу на кількість його підіймань (переміщень).

2. Рівнем робочої поверхні вважається робочий рівень стола, верстата, конвеєра і т. ін.

3. Висота підіймання не повинна перевищувати 1 м.

4. Відстань переміщення вантажу вручну не по­винна перевищувати 5 м.

Соціологічні дослідження, що їх проводив Укра­їнський НДІ проблем молоді, показують: нині друге місце за чисельністю серед безробітної молоді посіда­ють випускники загальноосвітніх шкіл. Серед безро­бітної молоді велика частка осіб, які вперше шука­ють роботу. Серед них 38% — особи до 21 року, 33,9% — від 21 до 24 років, 28,1% — від 25 до 28 років. Тому, згідно з Законом України "Про сприян­ня соціальному становленню та розвитку молоді в Україні", держава гарантує працездатній молоді ві­ком від 15 до 28 років після закінчення або припи­нення навчання в загальноосвітніх, професійних

навчально-виховних і вищих навчальних закладах завершення професійної підготовки і перепідготов­ки, а також після звільнення зі строкової військо­вої або альтернативної (невійськової) служби надан­ня першого робочого місця на строк не менш як два роки.

Припинення трудових правовідносин неповно­літніх теж має певні особливості. Зокрема, чинне законодавство встановлює можливість розірвати трудовий договір не тільки з ініціативи самого не­повнолітнього працівника, а й з ініціативи його батька чи матері, усиновителів чи піклувальників, державних органів і службових осіб, на яких покла­дено нагляд і контроль за додержанням законодав­ства про працю в разі, коли виконання трудового до­говору заважає навчанню неповнолітнього, загрожує його здоров'ю або порушує його законні інтереси.

Звільнення ж неповнолітнього з ініціативи влас­ника (уповноваженого ним органу), крім додержан­ня загального порядку звільнення, на якому ми зу­пинялися раніше, вимагає також отримання згоди районної (міської) комісії у справах неповнолітніх. При цьому звільнення у випадках: змін в організації виробництва і праці (ліквідації, реорганізації, пере-профілювання підприємства, організації, установи, скорочення чисельності штату тощо); виявлення не­відповідності працівника займаній посаді або вико­нуваній роботі внаслідок недостатньої кваліфікації або стану здоров'я, які перешкоджають продовжен­ню цієї роботи; поновлення на роботі працівника, який раніше виконував цю роботу, здійснюється як виняток і не допускається без працевлаштування не­повнолітніх.