Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Правознавство (Бобир).doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
3.07 Mб
Скачать

§ 7. Умови й порядок визнання юридичних осіб банкрутами

Під банкрутством розуміється пов'язана з недостатністю активів у ліквідній формі неспромож­ність юридичної особи — суб'єкта підприємницької ді­яльності задовольнити в установлений для цього строк пред'явлені до нього з боку кредиторів вимоги та виконати зобов'язання перед бюджетом.

Підставою для порушення справи про банкрутст­во є письмова заява будь-кого з кредиторів чи борж­ника до арбітражного суду.

Кредитор може звернутися з заявою про порушен­ня справи про банкрутство юридичної особи в разі, коли остання неспроможна задовольнити протягом одного місяця визнані нею претензійні вимоги або сплатити борг за виконавчими документами.

Після прийняття заяви арбітражний суд протя­гом п'яти днів од дня її надходження виносить і над­силає боржникові, кредиторам та банкам, що здійс­нюють розрахунково-касове обслуговування, ухвалу про порушення провадження у справі, в якій вказує­ться про прийняття заяви і призначення справи до розгляду в попередньому засіданні, час і місце його проведення, а також витребуються необхідні для розгляду справи документи, що свідчать про фінан­сове та майнове становище боржника.

За результатами попереднього засідання арбіт­ражний суд ухвалою, в разі необхідності, призначає розпорядника майна боржника, а також зобов'язує заявника подати до офіційного друкованого органу Верховної Ради України чи Кабінету Міністрів Ук­раїни оголошення про порушення справи про бан­крутство. Арбітражний суд покладає на банк, що здійснює розрахунково-касове обслуговування борж­ника, Фонд державного (комунального) майна, якщо боржник — державне підприємство чи організація, або на іншу особу, за пропозицією боржника чи кре-

диторів, повноваження щодо розпорядження й конт­ролю за майном боржника.

Кредитори у місячний строк од дня опублікуван­ня в офіційному друкованому органі Верховної Ради України чи Кабінету Міністрів України оголошення про порушення справи про банкрутство подають до арбітражного суду письмові заяви з майновими ви­могами до боржника, а також документи, що їх під­тверджують.

Арбітражний суд за результатами розгляду цих вимог своєю ухвалою визначає їх чи відхиляє. Гро­мадяни та юридичні особи, які бажають взяти участь у санації боржника (допомогти йому), у той же строк повинні подати до арбітражного суду заяви з письмовим зобов'язанням про переведення на них боргу. Право вибору умов проведення санації через реорганізацію чи приватизацію залишається за боржником у разі, коли він сам звернувся до арбіт­ражного суду з заявою про визнання його банкру­том. Якщо порушено провадження у справі про бан­крутство державного підприємства, його трудовий колектив має право вимагати передачі підприємства йому в оренду чи перетворення його в інше підпри­ємство, засноване на колективній власності, за умо­ви прийняття на себе боргів підприємства-боржни-ка. Арбітражний суд визнає боржника банкрутом за відсутності пропозицій щодо проведення санації або незгоди кредиторів з умовами проведення санації боржника.

Умови й порядок визнання юридичних осіб — суб'єктів підприємницької діяльності банкрутами визначаються Законом України "Про банкрутство", введеним у дію з 1 липня 1992 р., а для сільськогос­подарських підприємств — 31 січня 1993 р. Він складається з 3 розділів (22 статті).

Розділ 1. Загальні положення. В ньому визначають­ся поняття банкрутства, його суб'єкти і кредитори.

Розділ 2. Провадження у справах про банкрут­ство. Тут закріплюються підстави для порушення

справи, порядок розгляду справ в арбітражному суді та прийняття постанови про визнання боржника банкрутом.

Розділ 3. Оголошення про банкрутство, його на­слідки і задоволення вимог кредиторів. Закріплює порядок оголошення про банкрутство, наслідки ви­знання боржника банкрутом, порядок призначення, дії ліквідаційної комісії та інші дії, а також порядок припинення справи про банкрутство.

Питання для самостійної перевірки знань

^ Дайте визначення господарського права.

*• Яка різниця між господарським і цивільним правом?

^ Назвіть основні методи господарського права.

> Назвіть основні види суб'єктів господарського права.

Чим відрізняється правовий статус підприємств від пра­вового статусу об'єднань підприємств?

Розкрийте особливості правового статусу кооперативів. ^ Що таке державне підприємство? ^ Назвіть види державних підприємств.

Охарактеризуйте систему управління державним сек­тором економіки.

Дайте визначення та охарактеризуйте форми привати­зації в Україні.

Розкрийте поняття підприємницької діяльності.

Які існують обмеження у здійсненні підприємницької діяль­ності?

Розкрийте принципи підприємницької діяльності.

Дайте характеристику організаційно-правових форм підприємницької діяльності.

Що таке інвестиційна діяльність?

У чому полягає різниця між монополізмом і конкуренцією? >• Яким є правовий статус Антимонопольного комітету?

*• Розкажіть про умови й порядок визнання юридичних осіб банкрутами.

ГлаваХІУ ОСНОВИ ЖИТЛОВОГО ЗАКОНОДАВСТВА