Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Правознавство (Бобир).doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
3.07 Mб
Скачать

§ 5. Складові природно-заповідного фонду

Природно-заповідний фонд — це ділянки су­ходолу і водного простору, природні комплекси та об'єкти, які мають особливу природоохоронну, нау­кову, естетичну та іншу цінність, а тому виокрем­лені з метою збереження природного середовища, ге­нофонду тваринного і рослинного світу, підтриман­ня загального екологічного балансу та екологічної безпеки України, До природно-заповідного фонду від­носять:

• природні об'єкти — заповідники, біосферні за­повідники, національні природні парки, заказ­ники, пам'ятки природи, заповідні урочища;

• штучні об'єкти — ботанічні сади, дендрологічні парки, зоологічні парки, парки—пам'ятки садо­во-паркового мистецтва. Природні заповідники, заповідні зони біосферних заповідників, націо-

нальні парки є власністю народу України. Реш­та об'єктів природно-заповідного фонду може перебувати і в інших формах власності. Охорона об'єктів природно-заповідного фонду забезпе­чується встановленням заповідного режиму, ор­ганізацією систематичних спостережень і дослі­джень, здійсненням державного і громадського контролю, встановленням підвищеної відпові­дальності тощо. До того ж ці об'єкти можуть ви­користовуватися тільки для природоохоронних, науково-дослідних, оздоровчих та освітньо-ви­ховних цілей. Управління у сфері охорони при­родно-заповідного фонду здійснює Міністерство охорони навколишнього природного середовища України та його органи на місцях. Безпосереднє управління більшістю об'єктів природно-запо­відного фонду здійснюється спеціальними адмі­ністраціями, до складу яких входять відповідні наукові підрозділи, служби охорони, господар­ського та іншого обслуговування. Згідно з Зако­ном право участі в управлінні вказаними об'єк­тами належить і відповідним об'єднанням гро­мадян.

За порушення законодавства України про природ­но-заповідний фонд винна особа може притягувати­ся до дисциплінарної, адміністративної, цивільної або кримінальної відповідальності.

Закон України "Про природно-заповідний фонд України" складається з 11 розділів (67 статей) та ре­гулює економічні, соціальні, правові та екологічні засади природно-заповідного фонду в Україні. Його розділи:

Розділ 1. Загальні положення. Розділ 2. Управління в галузі організації охорони та використання природно-заповідного фонду.

Розділ 3. Режим територій та об'єктів природно-заповідного фонду (природні заповідники, біосферні заповідники, національні природні парки, регіо-нально-ланшафтні парки, заказники, пам'ятки при-

роди, заповідні урочища, ботанічні сади, дендроло­гічні парки, зоологічні парки, парки—пам'ятки са­дово-паркового мистецтва).

Розділ 4. Охоронні зони території та об'єктів природно-заповідного фонду.

Розділ 5. Науково-дослідні роботи на територіях та об'єктах природно-заповідного фонду,

Розділ 6. Екологічне забезпечення організації та функціонування природно-заповідного фонду.

Розділ 7. Порядок утворення й оголошення тери­торій та об'єктів природно-заповідного фонду.

Розділ 8. Державний кадастр територій та об'єк­тів природно-заповідного фонду.

Розділ 9. Охорона територій та об'єктів природно-заповідного фонду.

Розділ 10. Відповідальність за порушення законо­давства про природно-заповідний фонд.

Розділ 11. Міжнародне співробітництво в галузі охорони й використання територій та об'єктів при­родно-заповідного фонду та ін.