Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Правознавство (Бобир).doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
3.07 Mб
Скачать

НАЦІОНАЛЬНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ім. М.П. ДРАГОМАНОВА

Правознавство

Навчальний посібник

За редакцією академіка АПрН України,

доктора юридичних наук, професора

В.В. Копєйчикова

2-ге видання, перероблене та доповнене

Рекомендовано вченою радою нпу

ім. М.П. Драгоманова

Київ

Юрінком Інтер 1999

ББК 67.9(4УКР)я7 П68

АВТОРСЬКИЙ КОЛЕКТИВ: БОБИР В.І., кандидат юридичних наук —

глави IX, XVIII; ДЕМСЬКИЙ С.Е., кандидат юридичних наук —

Глава VIII; колодій а.М. (керівник авторського колективу),

кандидат юридичних наук, доцент — вступ,

глави VII, X, XI, XV, словник юридичних термінів

(у співавторстві з Олійником А.Ю.); КУЛИК О.Г., кандидат юридичних наук —

и§ 1-3 глави XIII, XVII, XIX, § 1-4, 7, 8 гл. XX; ОЛІЙНИК А.Ю., кандидат юридичних наук, професор —

глави І—VI, XIV, словник юридичних термінів

(у співавторстві з Колодієм А.М.); ОПРИШКО І.В., (керівник авторського колективу),

кандидат юридичних наук, доцент —

глави XII, § 4-7 гл. ХНІ, § 5, 6 гл. XX; СИДОРЧУК Л.А., кандидат юридичних наук —

Глава XVI.

НАУКОВИЙ РЕДАКТОР: ПАСТУХОВ В.П., професор, заслужений юрист України

Шеф-редактор видавництва

Юрінком Інтер КОВАЛЬСЬКИЙ В.С., кандидат юридичних наук

I5ВN 966-7302-61-X © Колектив авторів, 1999

© Юрінком Інтер, 1999

ВСТУП

______________________________________________________________________________________

Для розбудови правової держави та громадян­ського суспільства в Україні важливим є формуван­ня нового, вищого рівня правосвідомості та правової культури населення. Великого значення набувають правове виховання і правова освіта. Без глибоких знань прав, свобод, чинного законодавства ево­люційний розвиток нашого суспільства не відбу­вається.

Підвищення рівня правових знань у населення України, його правосвідомості та правової культури можливе лише за повсякденного, професійно органі­зованого правового виховання, здійснюваного з ви­користанням усіх його форм, у тому числі й за допо­могою найновішої науково обгрунтованої юридичної літератури.

Особливої актуальності юридична освіта набуває з огляду на прийняття Верховною Радою України 28 червня 1996 р. нової Конституції та, відповідно до неї, багатьох законів України. Адже прийняттям Конституції завершився багаторічний складний на­пружений конституційний процес в Україні. Та го­ловне нині вбачається в тому, щоби Конституція увійшла в наше життя як справжній і дійовий Ос­новний Закон держави, що забезпечить правовий фундамент для подальшого розвитку нашого сус­пільства.

Розуміння основ конституційного, виборчого, трудового, шлюбно-сімейного, інших галузей права, викладених у навчальному посібнику, стає необхідною умовою життєдіяльності кожного громадянина України.

Підготовлене колективом авторів видання базує­ться на чинному законодавстві України, практиці його застосування та найновішій юридичній літера­турі. У ньому в формі доступних лекцій дається істо­рія виникнення держави і права, розкриваються по­няття держави, права, правоутворення, правореалізації, законності й правопорядку, правомірної та протиправної поведінки, юридичної відповідальнос­ті. Розглядаються основи таких галузей права, як конституційне, трудове, цивільне, екологічне, по­даткове, соціальне, підприємницьке, житлове, сі­мейне, адміністративне, кримінальне, процесуальне та чинної системи правоохоронних органів.

Посібник розрахований на учнів середніх шкіл, які оволодівають юридичними знаннями в межах діючої в системі Міністерства освіти України програ­ми з "Основ держави і права"; абітурієнтів, які скла­датимуть вступні іспити з "Основ держави і права" до юридичних навчальних закладів; студентів, які вивчають право в неюридичних вищих і середніх навчальних закладах; викладачів загальноосвітніх шкіл.

Автори сподіваються, що читачі й науковці ви­словлять свої пропозиції щодо вдосконалення посіб­ника. Зауваження і побажання просимо надсилати за адресою: 252209, м. Київ, вул. Героїв Дніпра, 31-6. Видавництво "Юрінком Інтер".