Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Правознавство (Бобир).doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
3.07 Mб
Скачать

§ 19, Хуліганство (ст. 206 кк)

Хуліганство є одним із найпоширеніших злочинів.

Хуліганством називається грубе порушення гро­мадського порядку (громадського спокою, громад­ської моральності), що вчинюється з хуліганських мотивів і виражає явну неповагу до суспільства.

Основним об'єктом хуліганства є громадський по­ рядок. "

Залежно від конкретних хуліганських проявів до­датковими факультативними об'єктами можуть бу­ти: недоторканність особи; гідність громадянина; здоров'я громадянина; недоторканність житла; влас-. ність індивідуальна, державна, колективна.

Об'єктивна сторона злочину полягає в активних діях, які грубо порушують громадський порядок і виражають явну неповагу до суспільства. Грубістю в зазначеному контексті буде порушення, яке завдає істотної шкоди суспільним відносинам, правам і за­конним інтересам громадян. Явна неповага — оче­видне зневажливе ставлення до суспільства і правил сумісного життя. Центральною, головною ознакою хуліганства є його мотив — прагнення особи до са­моствердження, самовиразу себе в зухвальстві, непо­вазі до інших. Якщо в діях суб'єкта немає хуліган­ського мотиву, не буде й хуліганства. Якщо злочин скоюється з мотивів особистих взаємин, то це може бути, залежно від обставин: завдання тілесних уш­коджень, побоїв, умисне знищення майна та ін.

Другою характерною особливістю хуліганства є вчинення його з незначного, неістотного приводу, як явно невідповідна реакція на поведінку потерпілого чи інших осіб.

; І Третя специфічна особливість хуліганства поля­гає в тому, що безпосередня причина злочинного ді­яння завжди внутрішня, вона — в самому діючому суб'єктові, в його намірах, проявах його волі. Ця причина внутрішня в тому розумінні, що вчинені дії

зовсім не викликані збігом конкретних обставин, ло­гічно не обгрунтовані та не зумовлені цими обстави­нами. Хуліганство переважно скоюється у громад­ських місцях: на підприємстві, в установі, у клубі, кінотеатрі, гуртожитку. Але хуліганство може вчи­нятись і не в громадських місцях: у квартирі, в лісі.

Обов'язкова ознака хуліганства — його публічний характер, тобто дії винного зачіпають громадський інтерес, обурюють громадян. Наприклад, Н. уночі в безлюдному місці на стіні будинку написав нецен­зурні висловлювання, намалював непристойні ма­люнки. Вдень багато громадян їх побачили. Склад злочину формальний. Хуліганство вважається закін­ченим від моменту скоєння певних дій. Настання конкретної шкоди при цьому не обов'язкове. Суб'єк­тивна сторона хуліганства характеризується замі-, ром. Суб'єктом хуліганства може бути будь-яка осо-І ба, якій виповнилося 16 (ч. 1 ст. 206) або 14 (части-] ни 2, 3 ст. 206) років.

Частина 2 ст. 206 КК передбачає відповідальність^ за злісне хуліганство, якщо воно: за своїм змістом визначається винятковим цинізмом чи особливою зухвалістю; пов'язане з опором представникові вла­ди чи представникові громадськості, який виконує обов'язки з охорони громадського порядку, чи ін­шим громадянам, які кладуть край хуліганським ді­ям; вчинено особою, раніше судимою за хуліганство.

Для наявності складу злочину достатньо однієї з наведених ознак. Частина 3 ст. 206 КК передбачає відповідальність за особливо злісне хуліганство за наявністю ознак, вказаних у частинах 1, 2 ст. 206 КК, якщо воно вчинене з застосуванням чи спробою застосування: вогнепальної зброї; ножів; кастетів чи іншої холодної зброї; інших предметів, спеціально пристосованих для завдання тілесних ушкоджень.

Застосування вказаних предметів означає, що злочинець із їх допомогою вчиняє тілесні ушко­дження.

Спроба застосування цих предметів означає, що особа здійснює такі дії, щоб застосувати ці предме­ти, — зброя приводиться в бойову готовність, де­монструється оточенню.

Спеціально пристосованими предметами вважаю­ться такі, що були заздалегідь пристосовані для завдання тілесних ушкоджень (загострені тощо). Спеціально пристосованими предметами вважати­муться і такі, що не оброблялися, а були взяті вин­ним заздалегідь із собою.