Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Правознавство (Бобир).doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
3.07 Mб
Скачать

§ 6. Інвестиції та інвестиційна діяльність

Правові основи інвестиційної діяльності в Україні визначаються: Конституцією України; Зако­нами України "Про інвестиційну діяльність" від 8 ве­ресня 1991 р., "Про захист іноземних інвестицій в Україні" від 10 вересня 1991 р.; декретом Кабінету Міністрів України "Про режим іноземного інвесту­вання" від 20 травня 1993 р.; Положенням про інвес­тиційні фонди та інвестиційні компанії, затвердже­ним Указом Президента України від 19 лютого 1994 р.; іншими нормативно-правовими актами.

Закон України "Про інвестиційну діяльність" від 18 вересня 1991 р. визначає загальні правові, еконо­мічні та соціальні умови інвестиційної діяльності на території України.

Інвестиціями є всі види майнових та інтелекту­альних цінностей, що вкладаються в об'єкти під­приємницької та інших видів діяльності, внаслідок якої створюється прибуток або досягається соці­альний ефект. Такими цінностями можуть бути:

• кошти, паї, акції та інші цінні папери;

• рухоме й нерухоме майно;

• інтелектуальні цінності (винаходи, наукові від­криття і т. ін.);

• права користування землею, водою, ресурсами, будинками, спорудами, обладнанням;

• інші цінності.

Інвестиційною діяльністю є сукупність прак­тичних ідей громадян, юридичних осіб і держави що­до реалізації інвестицій.

Об'єктами інвестиційної діяльності може бути І будь-яке майно. Забороняється інвестування в об'єк-

ти, створення й використання яких не відповідає ви­могам санітарно-гігієнічних, екологічних та інших норм, установлених законодавством України, а та­кож порушує права та інтереси громадян, юридич­них осіб і держави, що охороняються законом. Суб'­єктами (інвесторами та учасниками) інвестиційної діяльності можуть бути громадяни і юридичні особи України та іноземних держав, а також держави.

Інвестор самостійно визначає цілі, напрями, види та обсяги інвестицій, залучає для їх реалізації на до­говірній основі будь-яких учасників. Він має право на придбання необхідного йому майна у громадян і юридичних осіб за цінами й на умовах, що визна­чаються за домовленістю сторін, якщо це не супе­речить законодавству України. Інвестор у випадках і в порядку, встановленому законодавством, зобов'я­заний: подати фінансовим органам декларацію про обсяги і джерела здійснюваних ним інвестицій; одержати необхідний дозвіл на капітальне будів­ництво; одержати висновок експертизи інвестицій­них проектів щодо додержання технологічних, сані­тарно-гігієнічних та архітектурних вимог.

Державне регулювання інвестиційної діяльності охоплює управління державними інвестиціями, а та­кож регулювання умов інвестиційної діяльності й контроль за її здійсненням усіма інвесторами та учас­никами інвестиційної діяльності. Регулювання здій­снюється через: систему податків; державні норми та стандарти; антимонопольні заходи; інші заходи.

Держава гарантує стабільність умов здійснення інвестиційної діяльності, додержання прав і закон­них інтересів її суб'єктів. Державні органи та їхні службові особи не мають права втручатися в діяль­ність суб'єктів інвестиційної діяльності, крім випад­ків: якщо продовження інвестиційної діяльності мо­же призвести до порушення існуючих норм, прав та інтересів громадян, юридичних осіб і держави, що охороняються законом; оголошення інвестора бан-

кругом; стихійного лиха; запровадження надзвичай­ного стану.

Порядок здійснення захисту іноземних інвести­цій регулюється Законом України "Про захист іно­земних інвестицій в Україні" від 10 вересня 1991 р. Згідно з цим Законом інвестиції, прибутки, законні права та інтереси іноземних інвесторів на території України захищаються її законами. Іноземні інвесто­ри мають дотримуватися законодавства України та не завдавати шкоди її державним, соціальним та економічним інтересам.

Держава не може реквізувати іноземні інвестиції, хіба що в разі стихійного лиха, аварій, епідемій, епі-зоотій. Рішення про реквізицію інвестицій ухвалює Кабінет Міністрів України. Компенсація, що спла­чується в цих випадках іноземному інвесторові, має бути адекватною та ефективною. Іноземним інвесто­рам гарантується перерахування за кордон їхніх прибутків та інших сум як у гривнях, так і в інозем­ній валюті, що отримані на законних підставах. Іно­земні інвестори можуть реінвестувати прибутки на території України. Іноземні інвестори сплачують по­датки, що встановлені чинним законодавством Ук­раїни.

Особливості режиму іноземних інвестицій на те-' риторії України визначаються декретом Кабінету Міністрів України "Про режим іноземного інвесту-1 вання" від 20 травня 1993 р., що складається з пре­ амбули та 8 розділів (51 стаття), а саме: 1. Загальні положення. 2. Державні гаранти" захисту іноземних інвестицій. 3. Державна реєстрація та контроль за здійсненням іноземних інвестицій. 4, Підприємства з іноземними інвестиціями. 5. Придбання іноземки-1 ми інвесторами майна та окремих видів майнових прав. 6. Іноземні інвестиції на основі договорів (контрактів) про виробничу кооперацію, спільне ви- робництво та інші види спільної інвестиційної діяль-< ності. 7. Іноземні інвестиції у спеціальних (вільних) економічних зонах. 8. Розгляд спорів,