Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
навчальний посібник.docx
Скачиваний:
50
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
5.4 Mб
Скачать

6.3. Види та методи освітлення.

Затишок і комфорт сучасної квартири залежить від якісного освітлення, завдяки йому ми здатні повністю змінити сприйняття навіть самого сумного интер"єру. Можливості та вибір освітлювачів настільки широкі, що в залежності від ситуації, без всякої перестановки меблів приміщення може представлятись в різних образах.

Ми звикли до старого, консервативного світлового оформленння приміщень, алетрадиційна люстра або плафон, торшери і бра зі статичним, раз і назавжди вибраним напрямом потоку світла, не відповідають сучасним вимогам в освітленні простору.

Головні критерії сьогодення - мобільність та різноманітність, яких можна досягти комбінуванням комфортно розсіяного або відображеного освітлення з рухливими світловими акцентами, які створюються яскравим пучками направленого світла

Приємне для очей освітлення, що відрізняється м'якими тіньоутворюючими властивостями і рівномірним розподілом яскравості світла, відбитого від поверхні стін, стелі і підлоги, дають стельові світильники у формі кулі або півсфери. Вони непрозорі і не пропускають сліпуче світло, розбиваючи прямі промені.

Одержуване від них розсіяне світло, має найбільший коефіцієнт корисності і краще всього підходить для загального освітлення. Розташовувати такі джерела світла можна вільно, вони можуть 'подорожувати' по всій верхній площині приміщення. Такий же тип освітлення можуть створювати і галогенні лампи, закріплені на металевих конструкціях або вмонтовані в підвісні або натяжні стелі

Буде цікаво розташувати такі джерела в торцях підвісних конструкцій, щоб вони відбивалися від горизонтальної поверхні, причому найбільш зручним варіантом буде той, в якому вони зможуть змінювати кут освітлення.

Дуже популярним рішенням створення загального освітлення є розміщення невеликих стельових світильників по верхньому периметру приміщення.

Такі джерела відбивають світло від стелі і віддають більшу частину його назад, рівномірно розсіюючи по всій кімнаті. Відбите світло робить простір невагомим і прозорим, а також створює найбільш комфортне і рівномірне освітлення. Подібного ефекту можна досягти, і встановивши кілька торшерів і бра з плафонами, абажурами і відбивачами, що направляють світло в стелю.

Можна часто зустріти варіант, при якому пристельові світильники приховані за розміщеним уздовж стін спеціальним виступом, цей прийом умовно збільшує об'єм приміщення і вигідно підкреслює конфігурацію простору.

Люстри ще продовжують залишатися елементами загального освітлення, особливо це стосується житла, виконаного в класичному стилі. Але їх центрове розташування зовсім не обов'язково, світильник повинен знайти своє місце там, де він дійсно потрібний, наприклад, над обідньою групою або зоною відпочинку

Найкращим і цікавим варіантом освітлення кімнати варто визнати струмопровідні конструкції, вони дозволяють забезпечити найбільшу мобільність.

Конструкція таких струмопровідних шин різноманітна: їх можна кріпити як до стелі, так і до стін. Світлові елементи, розташовані на цих шинах, легко змінюють кут променя і своє місце розташування. Наприклад, якщо треба зосередити максимальну кількість світла в одній якій-небудь точці, з легкістю можна посунути елементи в потрібне місце; для створення загального освітлення джерела світла розміщуються в різних місцях кімнати, причому картину загального освітлення можна міняти скільки завгодно разів, просто змінюючи положення світильників

Світлове оформлення кімнати буде неповним, якщо ви не будете використовувати місцеве і декоративне освітлення. Причому для деяких приміщень, таких, як кабінет або спальня, загальне освітлення навіть необов'язково. В цьому випадку все навантаження по світловому оформленню простору лягає на місцеве освітлення. Настільні лампи, бра і стельові світильники з абажурами відмінно висвітять необхідний об'єкт, залишивши решту частину приміщення в напівтемряві. Добре підійдуть для цієї мети і торшери. Необхідно тільки вибрати ті моделі, в яких є змінює положення лампи кронштейн і регулятор кута повороту світлового елемента. Якщо вам здається, що торшери давно застаріли, знайте, що за останній час вони сильно змінилися і сучасна модель настільки добре впишеться у ваш інтер'єр, що зможе стати невід'ємною і улюбленою його частиною.

Декоративне освітлення додасть будь-якому інтер'єру закінченість і універсальність. Висвітіть прямими променями найбільш виграшні деталі обстановки: ніші, масивні підлогові вази, скульптуру та інше. Дуже цікавий вигляд обстановці додадуть вмонтовані в стіну по одній лінії світильники, які будуть висвітлювати тільки ці невеликі ніші, створюючи ефект ілюмінаторів. Інший варіант світлового оформлення стін - низова підлогова підсвічування, промені світла, спрямовані на стіни, зроблять інтер'єр таємничим.