Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
навчальний посібник.docx
Скачиваний:
49
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
5.4 Mб
Скачать

5.8.5. Змішувачі.

По конструкції запірно-регулювального механізму змішувачі можуть бути:

Змішувач. Регулювання натиску води здійснюється за допомогою натискання важеля вгору-вниз, температура регулюється тим же важелем поворотом вправо-вліво. Даний вид змішувачів дуже популярний, особливо для установки на кухні, основним його перевагою є зручність регулювання, можна збільшувати і зменшувати натиск без зміни температури, просто піднімаючи чи опускаючи важіль.

Конструкція такого виду змішувачів може бути двох видів: кульовий механізм та керамічний. В кульовому механізмі регулювання здійснюється шляхом поєднання або перекриття отворів розташованих на металевому кулі і спеціальному керамічному картриджі, в якому він знаходиться. Конструкція керамічного запірного клапана має два диски з отворами, виконаних з металокераміки і дуже точно підігнаних між собою. За рахунок повороту дисків відносно один одного, отвори на них збігаються або перекриваються, і за рахунок цього здійснюється регулювання натиску і температури води.

Відсутність ущільнювальних прокладок в таких механізмах робить їх дуже надійними і довговічними. Єдиним їх недоліком є те, що термін служби безпосередньо залежить від якості води. Механізми одноважільних змішувачів дуже не люблять наявність механічних частинок у воді, які можуть порушити підгонку елементів регулювального картриджа. Тому обов'язково потрібно встановлювати фільтри води на подають трубах.

Картриджі в одноважільних змішувачах є змінними, однак самостійно їх міняти не рекомендується, тому що можна порушити тонку підгонку елементів.

Двохвентильні змішувачі. Температура і натиск води регулюються двома вентилями: один для гарячої, другий для холодної води, змішування води відбувається безпосередньо в носику змішувача. Пристрій регулюючого механізму в двохвентильних змішувачах може мати два види:

Перший вид заснований на використанні кран-букси з гумовою прокладкою. Недоліком кран-букси є швидкий знос гумової прокладки, в результаті тертя при закритті і відкритті крана, а так само від перепадів температур. Однак такі змішувачі добре підходять для вітчизняних систем водопостачання, і легко ремонтуються, необхідно лише поміняти гумову прокладку і змішувач знову готовий до використання. Деякі імпортні виробники використовують керамічні прокладки, які служать довше гумових при дбайливому їх використанні. Не слід прикладати великих зусиль для перекривання води, це може пошкодити сідло кран-букси. Якщо при нормальному зусиллі повороту вентелі з крана продовжує сочитися вода, це говорить про необхідність заміни прокладки на нову.

Другий вид двохвентильних змішувачів працює за принципом поєднання отворів на керамічних пластинах. Крім збільшення надійності, такий механізм більш зручний, тому що для повного відкриття або закриття води вистачає чверті оборона вентиля. Наявність керамічних пластин, як і в одноважільних змішувачах вимагає установки фільтру води.

Термостатичні змішувачі мають дві ручки регулювання води: перша регулює натиск, а друга температуру води. Принцип роботи термостатичного змішувача заснований виключно на механічних клапанах і не містить електронних датчиків. Такий змішувач дуже зручний, тому що один раз налаштувавши температуру води, при наступних включеннях води температура залишиться незмінною. Так само він убезпечить вас від опіків, які можуть статися при відключенні холодної води, повністю відключивши воду. Однак недоліком таких змішувачів є їх велика вартість.

Сенсорні змішувачі, не мають важелів і вентилів регулювання натиску і температури води. Принцип їх роботи заснований на фотоелементі, який включає воду із заданим натиском і температурою, коли ви підносите до нього руки. Працює такий змішувач або від батарейок або від мережі. Наявність електроніки робить їх менш надійними, ніж звичайні механічні змішувачі, а так само впливає на їх вартість у бік збільшення. З точки зору гігієни вони посідають перше місце, так як немає необхідності торкатися до корпусу, що б включити воду. Тому їх в основному влаштовують громадських місцях.

Корпус змішувачів може бути виготовлений з латуні або бронзи, після чого їх нікелюють для захисту від впливу води, і покривають хромом або емаллю. Зустрічаються змішувачі без хромування, проте такий варіант не дуже хороший, тому що нікель може викликати алергію, а так само не має антибактеріальні властивості на відміну від хрому. Емальоване покриття теж має свій недолік - це поява тріщин і сколів внаслідок механічних ушкоджень. Так же корпус змішувача може бути виконаний з нержавіючої сталі.