Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
навчальний посібник.docx
Скачиваний:
44
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
5.4 Mб
Скачать

6.3.4. Освітлення передпокою

Інтер'єр передпокою покликаний забезпечувати сприятливу атмосферу для швидкого і легкого переходу від стану ділової активності до спокою і відпочинку в атмосфері домашнього затишку. Ця вимога відноситься і до освітлення. Одна з особливостей освітлення прихожої полягає в тому, що денне світло в ній найчастіше відсутнє. І тому, незалежно від часу доби, доводиться користуватися світильниками.

Фахівці вважають, що краще висвітлити передпокій як слід. Справа в тому, що навіть короткочасне перебування в похмурому передпокої може несприятливо позначитися на загальному враженні від квартири. Грамотне, м'яке і доброзичливе освітлення, навпаки, вже біля порогу розслабляє і налаштовує на відкрите спілкування з будинком. Якщо прихожа не відособлена і ми потрапляємо в неї не тільки з приходом і відходом з будинку, а й переходячи з приміщення в приміщення, то необхідно передбачити додатковий світильник для постійного орієнтування підсвічування. Ним може стати будь-яка декоративна лампа, навіть настільна, якщо для неї знайдеться місце. В часто відвідуваному передпокої в якості додаткового освітлення можна використовувати принцип "другого світла", проникаючого з суміжних кімнат через скляні двері або засклені поверхні стін. У такій ситуації відмінно зарекомендували себе перегородки зі склоблоками. У виграші завжди буде той, хто знає, що цей матеріал не тільки декоративний, але і функціональний!

Іноді освітлення в передпокої доцільно виконати освітлювачами, які управляються нетрадиційними вимикачами, а спеціальними перемикачами на основі датчиків, чутливих до руху або тепла. Зручність їх полягає в тому, що включення світла відбувається автоматично при появі в полі дії датчика людини. Чутливий елемент правильно встановленого перемикача діє на певній висоті, тому на пересування домашніх тварин не реагує. Можливо також використання схем перемикачі і управління світлом з двох точок, якщо коридор довгий.

Освітлення і планування  передпокою

Нажаль,для передпокою по проекту не завжди передбачається просторе приміщення. До того ж нерідко і форма його буває невдала: або вона надто витягнута, вузька і непомірно висока, або занадто тісна. Інавіть якщо в прихожій досить місця, то стіни найчастіше розділені однотипними дверними прорізами або одноманітні і порожні.

Монотонні поверхні стін передпокою іноді намагаються прикрасити картинами, влаштовують декоративні або інші виступи, а невдалі пропорції виправляють різноманітними конструктивними елементами, наприклад, арками або ажурними перегородками.  

Це, звичайно, красиво, але іноді можна обійтися простішими і в той же час оригінальними засобами -  вдатися додопомоги освітлення.

Світло здатне  творити  дива:  маленьке  приміщення стає  на  вигляд  просторішим, вузьке - розширюється, а підсвічені далекі куточки виглядають більш привабливо.

При корекції вузького, витягнутого в довжину передпокою зазвичай користуються прийомом  інтенсивного  освітлення  стін.   Для  пристрою такого  освітлення застосовують розподілені по приміщенню потужні світильники, пучки світла яких направлені до стін. Велика кількість світла, відбитого від верхньої частини стін і частково від стелі ілюзорно розчиняє поверхні. Світильники можуть знаходитись як на стелі, так і на стінах, головне щоб їх промені були направлені в необхідні точки інтер’єру. При надто великій висоті приміщення для корекції можна використовувати настінні світильники. Підійдуть також стельові світильники з регульованим кутом повороту. Світильники необхідно направляти строго на стіни, стеля при цьому залишається в тіні і зорово знижується.

У геометрично складних приміщеннях, що мають у плані форму багатокутника, вдаються до світового зонування. Повороти і закутки, освітлені з різних ракурсів різноманітними джерелами світла стають цікавими декоративними «острівцями» на шляху в глибину житлового простору. Тут можна не придумувати нічого особливого : легке підсвічування настінного панно, мініатюрні світильники-бра біля маленького дзеркала, компактне крісло в сусідстві з вузьким торшером і передпокій вже придбав свій неповторний вигляд.

Тим же, хто прагне до незвичайних, ефектних рішень, можна порекомендувати використання світла не для маскування, а, навпаки, для підкреслення і посилення реальності. Приміром, поглибити перспективу довгого і вузького передпокою можна за допомогою рівного ряду однотипних світильників-даунлайт, що вбудовуються в стелю. Прихожу доцільно оснащувати двома незалежними один від одного, але які взаємно доповнюють, видами освітлення: загальним освітленням і функціональним освітленням - для конкретних цілей (освітлення дзеркала і пр.)

Передпокої у великому будинку можуть бути просторими і високими, у двох рівнях. У цьому ж обсязі, як правило, розміщують сходи. Якщо верх передпокою впирається в дах, в стелі можна влаштувати так званий "зенітний ліхтар" чи "світловий ліхтар" - стельове вікно, яке може бути як найпростішою, так і досить складної конфігурації. З світанку до сутінків від ліхтаря буде м'яко струмувати природне світло, проникаючи у найвіддаленіші куточки приміщення. Правда, ввечері все ж буде потрібно додаткове освітлення, тим не менш в денні години природне світло буде економити електроенергію. Передпокій в квартирах, як правило, не має вікон. Тут можна спробувати візуально "відкрити" замкнутий простір за допомогою імітації витікаючого від поверхонь світла. Приміром, пустити по периметру передпокою карниз із захованими за ним світильниками з люмінесцентними лампами. Можна також спорудити пропускає світло напівпрозорий підвісна стеля з вбудованими за ним світильниками.

Світильники в центрі обширного стелі передпокою повинні давати м'яке розсіююче світло. Світильники з направленими вниз пучками прямого світла, та ще при низькій стелі, функціонально протипоказані в тісних передпокоях! Порада - застосовуючи точкові світильники в прихожій, використовуйте тільки моделі з регульованим кутом повороту і групуйте їх уздовж стін. У коридорі використовуються і світильники на струмопровідних конструкціях.Для передпокою рекомендується вибирати закриті, рівномірно розсіюють світло моделі. В крайньому випадку світло повинно бути максимально розпорошеним по напрямку донизу; пряме світло може відбиватися від стелі та верхньої частини стін. Найбільше підходить для передпокою саме ця категорія світильників, а саме настінні. Бра однаково придатні як для низьких, так і для дуже високих приміщень. Основна вимога - їх промені ні в якому разі не повинні потрапляти в очі. Все інше цілком припустимо: світло може буквально розтікатися по стінах навіть вниз і в сторони, хоча основне його напрямок - верхня частина стін і стеля. Чим ближче до стіни розташований світильник, тим ретельніше повинна бути виконана обробка - бічне світло "піднімає" фактуру і виявляє щонайменші вади.

Добре підходять для освітлення передпокою світильники, вбудовані в стіни.Такі конструкції нагадують ілюмінатори і створюють в приміщенні, крім сприятливого освітлення, ефект загадковості, таємничості. Якщо форма настінних світильників може бути найрізноманітнішою, то вимоги до їх монтажу - досить суворі і однозначні. Рекомендована висота кріплення коливається близько двох метрів, так щоб світло концентрувався в області трохи вище людського зросту. Хоча в особливих випадках, коли потрібні сильні ефекти, світильники можна кілька опустити до підлоги або підняти до стелі.

Локальне світло в передпокої

Світильники місцевого освітлення в передпокої найбільше необхідні в зоні розташування дзеркала. Дзеркало повинно бути великим, щоб відображати людини в повний зріст, і зручно розташованим, щоб можна було дивитися у нього здалеку. Але все це набуває сенс тільки коли майданчик біля дзеркала правильно висвітлена: тут потрібні яскраві локальні джерела, але при цьому світловий потік не повинен заважати людині бачити своє відображення. Тому світло слід направляти від дзеркала рівномірно, не створюючи тіней. Для цих цілей підійдуть світильники з галогенними лампами розжарювання, мають чудову передачу кольору.

Точки розташування світильників визначаються величиною дзеркала. Кращим місцем є верхня частина дзеркальної рами, якщо вона розташована не вище двох метрів від підлоги. Дуже високе дзеркало висвітлюють зазвичай парою симетрично розташованих світильників також приблизно в двох метрах від підлоги.

У просторій вітальні освітлення дзеркала лише доповнює основний орієнтує світло. А в невеликій за площею передпокою добре поставлений в зоні дзеркала світло може виконувати одночасно функції загального освітлення.

Оскільки освітлення біля дзеркала відноситься до категорії робітника, при виборі світильників вирішальне значення мають їх технічні параметри, декоративні ж якості відходять на другий план. Найкраще зупинитися на світильниках нескладної форми, випромінюючих не надто різке світло. Він може бути і прямим, але в цьому випадку важливо, щоб світловий потік не перетинався з поглядом дивиться в дзеркало.

Дзеркало може розташовуватись на стіні окремо, а може бути і дверцятами вбудованої щафи. У таких випадках застосовуються світильники з регульованим кутом повороту або джерелами світла на гнучких рухомих кронштейнах.