Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
навчальний посібник.docx
Скачиваний:
50
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
5.4 Mб
Скачать

Теплопостачання.

1. Системи опалення будинків.

1.1. Мікроклімат приміщень

Оскільки більшу частину свого жштя людина проводить у примі­щеннях, то для забезпечення нормального самопочуття і працездатності ці приміщення повинні відповідати санітарно-гігієнічним вимогам, і в них повинен бути сприятливий мікроклімат.

Під мікрокліматом приміщення розуміють сукупність теплового, повітряного і вологісного режимів у їх взаємозв'язку. Основна вимога до мікроклімату — підтримування сприятливих умов для людей, які зна­ходяться в приміщенні, Організм людини має властивість до саморегу­ляції температури і підтримування її сталою {36,6 °С). Для нормальної життєдіяльності і самопочуття людини має бути тепловий баланс між теплотою, що виробляє організм, І теплотою, яка виділяється в на­вколишнє середовище. Зазвичай понад 90 % теплоти віддається навко­лишньому середовищу (половина — випромінюванням, чверть — кон­векцією, чверть — випаровуванням) і менше 10 % теплоти втрачається в результаті обміну речовин.

Мікроклімат приміщення характеризується такими параметрами: температурою внутрішнього повітря Р, радіаційною температурою приміщення (усередненою температурою його огороджувальних по­верхонь) ін, швидкістю руху і відносною вологістю повітря. Поєднання цих параметрів мікроклімату, при яких зберігається теплова рівновага в організмі людини і відсутня напруга в її системі терморегуляції, на­зивають комфортними або оптимальними. Для холодної пори року оптимальна температура повітря приміщення становить, °С: для легкої роботи 20-23, для важкої роботи 16-18; для теплої пори — для легкої роботи 22-25, для важкої роботи 18-21. Крім оптимальних, розрізняють допустимі поєднання параметрів мікроклімату, за яких людина відчуває невеликий дискомфорт.

Система опалення призначена для створення і підтримування в приміщенні в холодну пору року необхідної температури повітря, що регламентується відповідними нормами. При проектуванні систем опа­лення приймаються розрахункові параметри зовнішнього повітря для холодної пори року на підставі даних метеорологічних спостережень, які наведені в нормативних документах. Згідно зі СНиП 2.04.05-91 [28] клімат холодної пори року для різних населених пунктів характеризуєть­ся двома розрахунковими категоріями параметрів зовнішнього повітря: А і Б . Для розрахунку систем опалення приміщень житлових, громадських і виробничих будинків у холодну пору року приймаються параметри категорії Б.

Розрахунок системи опалення на абсолютну мінімальну темпера­туру, яка спостерігається раз в декілька років, причому протягом ко­роткого періоду, економічно недоцільний, адже завдяки тепловій інерції огородження помітного зниження температури внутрішнього повітря у приміщення не відбувається. Згідно зі СНиП 2.04.05-91 тривалість опа­лювального періоду залежить від кількості днів із середньодобовою тем­пературою +8 °С і нижче.

1.2.Класифікація систем опалення

Системи опалення складаються з таких основних елементів : джерела тепла, трубопроводів, опалювальних приладів. Джерелом тепла можуть бути індивідуальні, дахові, групові або районні котельні, ТЕЦ.

Системи опалення поділяють на місцеві і центральні. До місцевих систем відносять системи, в яких усі основні елементи об’єднані в одному пристрої. Такими системи є печі, газове та електричне опалення.

В центральних системах джерело тепла винесене за межі приміщень, які опалюються, або взагалі за межі будинку. Системи центрального опалення класифікують за видом теплоносія, його температурою і тиском, способом його переміщення, передачею тепла від зовнішньої поверхні опалювальних приладів до повітря приміщень і за прокладанням мереж

Залежно від виду теплоносія системи центрального опалення можуть бути парові, повітря і комбіновані. Комбіновані системи опалення характеризуються використанням декількох видів теплоносіїв або одного теплоносія з різними параметрами. До цих систем відносять пароводяні, водо водяні і системи повітряного опалення: пароповітряні і водоповітряні.