Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
навчальний посібник.docx
Скачиваний:
50
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
5.4 Mб
Скачать
    1. Протипожежне водопостачання.

Внутрішній протипожежний водогін (ВПВ) - система інженерно - технічних споруд, які призначені для подачі води на пожежогасіння від зовнішніх вододжерел.

Внутрішні водопроводи класифікують:

За призначенням

  • господарсько - питні (для подачі води до водорозбірних кранів, господарсько - побутових приладів),

  • виробничі (призначені для подачі води на технологічні потреби), протипожежні (забезпечують подачу води для цілей внутрішнього пожежогасіння будівель),

  • об'єднані (господарсько - протипожежні, господарсько - виробничо - протипожежні та інші)

За місцем прокладки магістрального трубопроводу

  • з нижнім розведенням (магістральний трубопровід прокладено в підвалі або на першому поверсі) (рис. 1);

  • з верхньою розводкою (магістральний трубопровід прокладено на верхньому технічному поверсі або на горищі) (рис.2);

Рис. 37 - Схема внутрішнього протипожежного водопроводу з верхньою розводкою

Рис. 38. Схема внутрішнього протипожежного водопроводу з нижнім розведенням

За способом забезпечення необхідного напору

  • без підвищувальних установок;

  • з підвищувальні установками (з насосами - підвищувачів, з водонапірним баком або з гідропневмоустановкой, з запасним резервуаром);

За кількістю зон (в залежності від висоти будівлі) беззонні системи або з поділом на зони (паралельні, послідовні або змішані);

По конфігурації магістрального трубопроводу : кільцеві або тупикові.

Рис 39 . Елементи внутрішнього водопроводу:

1 - введення; 2 - водомірний вузол; 3 - магістральний трубопровід, 4 - стояки, 5 - розподільна мережа поверхів; 6 - арматура; 7 - крани квартирного пожежогасіння.

Внутрішній протипожежний водогін складається з наступних елементів (рис. 3):

  • Введення - частина мережі, яка приєднує внутрішню мережу до зовнішньої;

  • Водомірний вузол - вузол, що складається з водоміра, засувок до і після водоміра, обвідної лінії із засувкою і контрольно - спускним краном;

  • Магістральний трубопровід - частина ВПВ, яка прокладається в підвалі або на першому поверсі (при нижній розводці), або на горищі або верхньому поверсі (при верхній розводці); забезпечує подачу води до розподільної частини мережі; може бути кільцевої або тупикової конфігурації;

  • Стояки - частина розподільчої мережі, яка з'єднує магістральну мережу з розподільною мережею поверхів по вертикалі;

  • Розподільча мережа поверхів - труби кожного поверху, що забезпечують подачу води до водорозбірних приладів;

  • Арматура може бути трьох типів:

  • водорозбірні прилади (арматура) - пристрої, за допомогою яких забирається вода з мережі (змішувачі, крани, пожежні крани);

  • запірно - регулююча арматура - прилади, за допомогою яких здійснюється відключення (включення) будь-яких ділянок мережі і регулювання витрат води (засувки, вентилі, зворотні клапани);

  • контролююча арматура - пристрої, які забезпечують контроль роботи елементів системи внутрішнього протипожежного водопроводу (водомір, манометр, рівнемір).

  • Кран квартирного пожежогасіння (ріс.22.14) встановлюється в житлових будинках підвищеної поверховості після квартирного водоміра у ванній кімнаті, туалеті або кухні, призначений для гасіння пожежі жителями квартири. Складається з шланга і розпилювача (рис. 22.15), встановлюється разом з оптико - електронними димовими сповіщувачами.

В даний час кран-комплекти широко використовуються в будь-яких будівлях Європейських країн, зокрема, у Польщі, де їх застосування регламентовано наказом Міністра внутрішніх справ і адміністрації від 16 червня 2003 року, № 1138. Застосування кран-комплектів значно простіше, ніж звичайних пожежних кранів, їх необов'язково розмотувати на всю довжину, стовбур перекривається, з ним може працювати одна людина, на відміну від звичайного ПК. В Україну вступає в дію тимчасова інструкція, яка встановлює вимоги до проектування і пристрою пожежних кран-комплектів з напівжорстким рукавом діаметром 25 мм в системах внутрішнього протипожежного водопроводу, які відповідають ДСТУ 4401-1:2005 (EN671-1: 2005). Інструкція буде обов'язковою для виконання всіма підприємствами, установами, організаціями незалежно від виду їх діяльності та форм власності, що займаються проектуванням систем внутрішнього протипожежного водопостачання в будівлях різного призначення.

Рис. 4 - Кран квартирного пожежогасіння

Рис. 40. Приклад установки крана квартирного пожежогасіння в плані квартири

Матеріал труб мереж внутрішнього водопроводу вибирають в залежності від вимог до міцності матеріалу, якості і температурі води, тиску та економічної доцільності. Труби для різних систем водопроводу приймають за таблицею 22.9.

Сталеві труби з корозійностійкої сталі, скляні і пластмасові (з вініпласту і поліетилену) для систем внутрішнього протипожежного водопостачання не використовуються.

Внутрішні магістральні та розподільні мережі виробничих будівель прокладають відкритим способом по фермам (крім протипожежного водопроводу), колонам, стін і під перекриттями. Якщо відкриту прокладку здійснити неможливо, тоді допускається розміщення водопровідних мереж в спеціальних каналах разом з іншими трубопроводами, зокрема, трубопроводами, які транспортують горючі і отруйні рідини і гази.

В житлових і громадських будівлях магістральні мережі прокладають:

  • В підвальних, технічних поверхах, технічних підпіллях, технічних горищах;

  • В підпільних каналах першого поверху разом з трубопроводами опалення та гарячого водопостачання;

  • Під підлогою (для цього робиться знімний фриз);

  • По стінах.

Стояки розташовують відкрито по стінах і перегородках туалетів, умивальних, душових, кухонь та інших приміщень, чи приховано в борознах і шахтах.

Водопровідна арматура. Запірну арматури встановлюють на кожному введенні; на кільцевому магістральному трубопроводі для можливості виключення на ремонт окремих ділянок (не більше п'яти пожежних кранів на одному поверсі і не більше одного стояка в будинках заввишки більше 50 м); в основі пожежних стояків при наявності п'яти і більше пожежних кранів; на відгалуженнях від магістральних ліній водопроводу.

На закільцьованих по вертикалі стояках запірну арматуру встановлюють в основі і вгорі стояків.

На кільцевих ділянках мережі застосовують арматуру, яка забезпечує пропуск води у двох напрямках.

На водопровідних стояках, які проходять через магазини, їдальні, ресторани та інші приміщення, недоступні для огляду в нічний час, запірну арматури розміщують в підвалі або технічному підпіллі, що мають вільний доступ.

Вентилі призначені для відключення окремих ділянок водопровідної мережі на час ремонту. Можуть бути двох типів: фланцеві і муфтові. Випускаються діаметром 15 - 50 мм - звичайні з ручним управлінням; 65 мм - з електроприводом; 80 мм - з ковкого чавуну.

Вентилі рекомендується використовувати:

  • При діаметрі трубопроводу до 50 мм (як найбільш дешеві);

  • При тиску в мережі більше 1 МПа (використовуються вентилі з ковкого чавуну);

  • При необхідності пропуску води в одному напрямку.

Засувки рис. 22.17) призначені для відключення окремих ділянок водопровідної мережі на час ремонту і для перемикання напряму руху води. Можуть бути паралельні або клинові, за способом з'єднання з трубопроводом - фланцеві. Випускаються діаметром від 50 мм до 400 мм. управління:

  • Ручне маховиком (при діаметрі до 300 мм);

  • Від гідроприводу (при діаметрі 200 - 400 мм);

  • Від електроприводу (при діаметрі більше 300 мм).

Засувки рекомендується використовувати при діаметрі трубопроводу більше 50 мм; на кільцевих або закільцьованих вводами мережах зі змінним тиском і при частому включенні запірної арматур; при необхідності пропуску води в двох напрямках.

Зворотні клапани (рис. 22.18) призначені для запобігання зворотного руху води в трубопроводі. За способом приєднання до трубопроводу можуть бути муфтові та фланцеві. Випускаються діаметром від 15 мм до 600 мм. Діляться на:

  • Підйомні (фланцеві або муфтові);

  • Поворотні (однодискові або з кінцями щільно).

Пожежні крани розміщують на мережах протипожежних водопроводів біля входів, на площадках опалювальних сходових кліток, у вестибюлях, коридорах, проходах та інших найбільш доступних місцях, де вони не заважатимуть евакуації людей. Пожежні крани розміщують в опломбованих шафах з отворами для вентиляції і можливістю візуального огляду ПК без відкриття. На дверцятах шаф вказується:

- ПК № ___;

- Тел. __________ (Номер телефону для виклику пожежної охорони).

У шафі ПК (рис. 22.19) повинні знаходитися пожежний рукав довжиною 10, 15 або 20 м; ствол з насадком 13 або 19 мм; місце для установки двох вогнегасників (для виробничих та громадських будівель). Висота установки ПК - 1,35 м над підлогою, а подвійного (спареного) ПК - верхнього - 1, 35 м, а нижнього - 1 - 1,05 м над підлогою.