Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
навчальний посібник.docx
Скачиваний:
50
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
5.4 Mб
Скачать
    1. Система озонування повітря

Озон (від грецького оzon – що пахне) – газ блакитного кольору з різким запахом, сильний окислювач. Молекулярна формула Оз. Важче кисню в 1,6 рази. Використовується для знезаражування води та повітря.

Озон утвориться з молекулярного кисню (О2) при електричному розряді або під дією ультрафіолетового випромінювання. Особливо це відчутно в місцях, богатых киснем: у лісі, у приморській зоні або біля водоспаду.

Озонатор повітря – це апарат, призначений для генерації з кисню повітря озону та безперервної подачі в приміщення озоно-повітряної суміші за допомогою вентиляції. Принцип дії озонатора заснований на проходженні через повітря високовольтного електричного розряду в розрядній камері, у результаті чого з кисню повітря виробляється озон, що у зовнішнім середовищі розкладається на молекулу кисню О2 і атомарний кисень (синглетний атом кисню), що володіє унікальною здатністю, що окисляє. Атомарний кисень не здатний самостійно існувати при звичайних умовах і, переміщаючись під дією руху повітряних мас у приміщенні, вступає в реакції, окисляючи будь-які органічні сполуки й мікроорганізми. Таким чином, озон ефективний у боротьбі проти бактерій, вірусів, грибів що перебувають, у різних місцях доступних для проникнення повітря (за шафами, під піддонами, усередині картонного впакування).

Озон, з одного боку, володіє вираженим инактивирующим дією у відношенні всього спектра патогенної мікрофлори і є універсальним, екологічно чистим, найефективнішим і дешевим дезінфікуючим агентом, з іншого боку – є сильним окислювачем.

Відносно високі концентрації використовуються для дезінфекції, а більше низькі концентрації озону не ушкоджують білкові структури та сприяють загоєнню. В експериментах установлено, що газоподібний озон убиває практично всі види бактерій, вірусів, цвілевих і дрожжеподобных грибів і найпростіших. Озон реагує з більшістю органічних і неорганічних речовин. У процесі реакцій утвориться кисень, вода, оксиди вуглецю та вищі оксиди інших елементів. Всі ці продукти не забруднюють навколишнє середовище і не приводять до утворення концерагенных речовин на відміну від сполук хлору й фтору.

Після проходження повітря через кондиціонери та нагрівальні прилади в повітрі знижується зміст кисню і не знижується рівень токсичних компонентів повітря. До того ж, старі кондиціонери самі є джерелом забруднення та зараження, викликаючи «синдром закритих приміщень» - головний біль, утому, часті респіраторні захворювання. Озонування таких приміщень просто необхідно.

Концентрація залежить від об'єму приміщення, від місця розташування озонатора, від вологості повітря та температури. Безпечними вважаються концентрації озону в межах 0,5 – 2,5 Ррm (0,0001 мг/л).

Озон по своїх властивостях знищення бактерій і вірусів в 2,5-6 разів ефективніше ультрафіолетових променів і в 300-600 разів ефективніше хлору. При цьому на відміну від хлору озон знищує навіть цисти глистів і вірусу герпеса і туберкульозу.

Озонатори призначені для збагачення киснем, очищення й освіження повітря в житлових приміщеннях, на робочих місцях, у навчальних закладах, у поліклініках, лікарняних палатах, місцях відпочинку, спортивних залах, на всіх видах транспорту, у комп'ютерних кімнатах, на радіо й телестудіях, у холодильниках.

Озонатор, розташований у приміщенні, робить бактерицидна дія, знищує віруси, цвілеві грибки; розщеплює молекули неприємних заходів (гноячи, диму, косметики), у тому числі від свійських тварина; сприяє прискореному осіданню часток пилу, які постійно присутні в повітрі у зваженому стані; нейтралізує несприятливий вплив електричних і антенних сигналів, світлових вібрацій.

Діючи на організм людини, озонатор робить протизапальна, загальзміцнювальна дія на органи подиху, забезпечує більше повне постачання внутрішніх органів киснем, зменшує застійні явища в тканинах, прискорює загоєння ран і забитого місць, нормалізує сон, поліпшує загальне самопочуття, обмін речовин, поліпшує пам'ять, підвищує здатність до концентрації, працездатність, знижує чутливість до перепадів атмосферного тиску й погодних фронтів.

По оцінках екологів, домашнє повітря в 4-6 разів «брудніше» і в 8-10 разів токсичнее зовнішнього, а після проходження повітря через вентиляційні установки, фільтри або кондиціонери рівень змісту озону та негативних аэроионов у ньому знижується на 90%, і ми разом із прохолоддю одержуємо «мертве повітря», згубний для здоров'я.

Індустріальні озонатори дають більшу концентрацію озону, небезпечну для домашнього застосування. Медичні й побутові озонатори близькі по показниках продуктивності, але медичні розраховані на більший час безперервної роботи.

При роботі озонатора можливо задати концентрацію одержуваного озону залежно від поставленого завдання. При необхідності за допомогою озонатора може бути досягнута концентрація озону 40 мг/м3, при якій гинуть всі мікроорганізми і їхні суперечки.

Найкраще озонатор розмістити на стіні. При цьому варто пам'ятати, що озон важче повітря, тому бажано розташувати прилад досить високо.