Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
навчальний посібник.docx
Скачиваний:
49
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
5.4 Mб
Скачать

2.9.2. Настінного типу

Характеристика

Значення

Настінні - найбільш поширені моделі, у яких компактний внутрішній блок  сучасного дизайну монтується на стіні. Перевагою є відносна простота монтажу та обслуговування.

Набули найбільшого поширення в квартирах, невеликих офісних приміщеннях. Якщо в приміщеннях давно вже виконаний ремонт, є одним з якнайкращих способів не псувати інтер'єр і добитися освіжаючої прохолоди. Мають масу переваг: достатньо малошумні, і за ціною значно дешевше спліт-систем іншого типу. Також в своєму діапазоні холодильної потужності є монополістами - інші типи спліт-систем не мають холодильної потужності нижче 3,5 кВт. І при кондиціонуванні невеликого кабінету настінний тип спліт-системи не має конкурентів. 

2.9.3. Підлогово-стельового типу

Характеристика

Значення

Універсальні (підлогово-стельові) -- компактні легкі внутрішні блоки можна встановлювати на підлозі, або кріпити на стелі, залежно від побажань та проектних вимог.

  У квартирах не прижилися, і така недружелюбність має свої причини. У разі установки під стелею потік охолодженого повітря могутнім струменем поступає в обслуговуване приміщення. У разі установки в підлоговому варіанті, наприклад в перенаселеному працівниками офісі, приносить менше дискомфорту працівникам, ніж наприклад настінний кондиціонер. Будь-який кондиціонер створює біля себе «мертву зону», де рухливість повітря буде дуже високою. У настінних блоків це до 3 метрів, у підлогових - 1 метр. У підлоговому варіанті охолоджене повітря йде вгору і нікому особливо не заважає. Отже, підлогово-стельові кондиціонери в основному «живуть» в офісах, супермаркетах, витягнутих великих приміщеннях.

2.9.4. Віконний кондиціонер

Характеристика

Значення

Віконні кондиціонери - найбільш розповсюджені і дешеві. Якщо коротко, -- назва "віконний моноблок" - вже говорить за себе. Це кондиціонер в одному корпусі, що, найчастіше, врізається у вікно. Вони можуть працювати в режимах "холод" чи "тепло-холод". Спеціальний фільтр очищає повітря від часток пилу. Кондиціонери мають плавне регулювання температури, що дозволяє підтримувати комфортні умови в приміщенні. Більшість сучасних моделей мають пульт дистанційного управління.

Основними недоліками віконного кондиціонера є підвищений шум і необхідність монтажу у віконний проріз, що не є бездоганним з естетичної точки зору. Головними перевагами віконного кондиціонера є низька вартість і простота встановлення

2.9.5. Мобільний кондиціонер

Характеристика

Значення

Мобільні кондиціонери зовні виглядають як невелика тумбочка на коліщатах, не вимагають спеціального монтажу, легко переміщуються по приміщенню, легко демонтуються, мають невеликі габарити і вагу. Для експлуатації досить вивести за межі охолоджуваного приміщення шланг, по якому видаляється тепле повітря. Для обігріву використовується вмонтований термовентилятор. Регулювання температури в приміщенні відбувається за допомогою термостата.

Як і у віконного моноблока, компресор мобільного кондиціонера знаходиться усередині приміщення.

Слабке місце багатьох мобільних кондиціонерів - малий об'єм конденсатозбірника, при заповненні якого агрегат автоматично відключається.

Недоліками є підвищений шум та більша ціна, порівняно з іншими типами кондиціонерів.

Перевага в мобільних кондиціонерів тільки одна - вони легко встановлюються і демонтуються, а тому підходять для тих, хто часто змінює житло чи місце роботи, або хоче брати кондиціонер із собою на дачу.