Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
навчальний посібник.docx
Скачиваний:
44
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
5.4 Mб
Скачать

6.3.1. Прийоми, за допомогою яких можна збільшувати, звужувати або розширювати простір

Існує безліч прийомів, за допомогою яких можна збільшувати, звужувати або розширювати простір в залежності від поставленої мети. Для вашої зручності ми приведемо кілька правил, які ви зможете застосувати на практиці при світловому коректуванні житлових приміщень

Максимальна освітленість стін і застосування при їх обробці матеріалів з хорошими властивостями відображення допоможуть візуально розширити простір, що дуже актуально для невеликих приміщень.

При висвітленні великих приміщень краще всього використовувати світильники прямого світла.

Змінюючи яскравість світла, відбитого від підлоги, стін і стелі, можна коректувати обсяг приміщення.

Відбите або розсіяне світло візуально збільшує простір.

Зменшити висоту стелі можливо, якщо на ньому розмістити світильники, світлові промені яких будуть спрямовані на стіни, в цьому випадку стеля буде в тіні іздаватиметься зниженою.

Збільшення висоти можна добитись зворотнім прийомом, встановивши на стінах світильники з направленими вгору променями, яскраво освітлена стеля здаватиметься вище.

Щоб візуально розширити вузький коридор, необхідно розташувати світильники по рівній лінії, уздовж однієї із стін приміщення. Часто зустрічається розташування світильників, коли вони встановлені вздовж середньої лінії стелі, навпаки звужує простір.

Освітлена стіна в кінці коридору робить його ширше.

Яскраве поперечне світло візуально скорочує довжину

Поглибити перспективу довгого коридору можна за допомогою розміщення на стелі рівного ряду однотипних світильників.

Поздовжнє освітлення дозволяє витягнути короткий простір.

Правильно встановлене освітлення здатне не тільки корегувати геометрію приміщення, але і маскувати те, що потрібно залишити в тіні, а також створювати необхідні акценти в інтер'єрі.

Світлове оформлення житлового інтер"єра важливо не тільки для здоров'я очей, воно стимулює роботу головного мозку і сприяє гарному відпочинку

6.3.2. Освітлення кухні.

Про освітленні кухні рідко хто замислюється. Зазвичай ми задовольняємося люстрою в геометричному центрі стелі. Але робоче освітлення кухні слід будувати інакше: робоче освітлення кухні формується локальними джерелами світла, не одним, а декількома світильниками!

Незалежно від планувальної концепції кухні в загальній структурі квартири, слідує дуже ретельно продумувати кількість і вигляд світильників, а також єдине вірне місце для кожного з них.

Якщо кухня маленька, загальне світло може безпосередньо формуватися джерелами, призначеними для різних функціональних зон, - про це мова піде далі. А ось приміщення досить просторої кухні повинне бути оснащене спеціальними світильниками загального призначення.

Для загального освітлення кухні важливо загальне рівномірне освітлення, рясне і м'яке, зі стелі. Для створення такого світла використовують декілька категорій світильників. Перш за все, це всілякі точкові світильники, як стаціонарні, так і рухливі,які вільно обертаються в декількох напрямках.

Верхнє освітлення

Головне завдання верхнього освітлення - підтримувати світлу атмосферу кухні у вечірній час. Крім цього, якщо кухонна зона в квартирі з відкритим плануванням не має вікна, верхнє світло служить повною заміною денного освітлення. У кухнях з постійно включеними світильниками складно передбачити необхідну кількість світла. Як правило, точкових світильників або недостатньо, або їх світло занадто настирливе.

Зі складної ситуації можна вийти різними способами, створивши, наприклад, ілюзію прорізаного в стелі вікна. Для цього використовують підвісні конструкції, змодельовані з напівпрозорих, проникних світло матеріалів. При цьому між перекриттям і площиною стелі розміщують досить потужні рівномірно розподілені світильники. Найкраще у такій ситуації застосовувати світильники з люмінесцентними лампами Т26.

Якщо кухня розташована безпосередньо під дахом будівлі, кращим рішенням є використання природного світла, низхідного із стелі. У цьому випадку влаштовують «ліхтарі» різної конфігурації із застосуванням спеціальних покрівельних вікон.

Загальне освітлення кухні можна створити за допомогою декількох стельових світильників, які забезпечують рівномірно розподілене в просторі кухні світло. Однак найчастіше для цього потрібна дуже велика кількість джерел. Тому іноді краще не рівномірно висвітлювати кухню світлом, а зосереджувати стельові джерела над її основними функціональними зонами: робочим фронтом, обіднім столом і барною стійкою, якщо така є в наявності.

Для освітлення робочого фронту ефективні два варіанти світильників: ряд одиночних, закріплених на стелі, і точкові, вбудовані в карниз над верхнім краєм навісних шаф. Чим вище стеля, тим довше можуть бути шнури світильників. Але не слід розташовувати їх нижче верхнього краю кухонних полиць, інакше світильники заважатимуть відкриттю дверцят.

Невисокі стелі краще не перенавантажувати світлотехнічними формами.

Акуратний карниз, що представляє собою частину кухонних меблів, - відмінне місце для монтажу мініатюрних джерел світла.

До речі, найменші розміри на сьогоднішній день мають точкові світильники з галогенними лампами. Однак такий варіант освітлення дуже широко поширився і вже втратив оригінальність. Останнім часом точкове світло з успіхом замінюють світильники витягнутої форми, також вбудовані у виступаючу частину підвісних шафок.

Над навісними шафами без карниза можна розташувати світильники на гнучких або рухливих кронштейнах. Таке освітлення дозволяє регулювати напрямок світлового потоку. Це завжди зручно, оскільки створює умови для індивідуальної постановки світла.

Найчастіше позначені види загального освітлення недбало іменують «підсвічуванням» і вважають декоративною надмірністю. Насправді ж грамотно встановлений уздовж верхнього карниза кухонних меблів світло виконує лідируючу роль в світловому зонуванні робочого фронту.

Робоче світло

Одного верхнього освітлення не завжди достатньо для комфортного приготування їжі і приємних обідів за дбайливо накритим столом. Оскільки кухня перш за все функціональне приміщення, одна з провідних ролей віддається в ній робочому освітленню. Верхнє світло іноді навіть не є обов'язковим, воно всього лише доповнює різні види функціонального

Робоче освітлення кухні формується локальними джерелами світла. При цьому світильник допомагатиме справі лише в тому випадку, якщо він розташовується в строго визначеному місці, на необхідному рівні, тому що стільниця повинна бути досить добре освітлена. Крім цього, падаюче світло повинне максимально охоплювати область робочого столу, мийки і плити.

Іноді буває досить освітлення, вбудованого у витяжку, для якого застосовуються найрізноманітніші лампи. Якщо світло від витяжки доповнюється іншими світильниками, щоб уникнути кольорово-світлового різнобою, вельми неприємного для очей, краще вибирати спектрально близькі джерела.

Найчастіше освітлення робочої зони кухні створюється за допомогою світильників, вбудованих під полицями. Оптимальний варіант - світильники з люмінесцентними лінійними лампами, що забезпечують рівномірний розподіл світла уздовж робочої поверхні, особливо якщо кухня володіє протяжним фронтом. Світильники хороші при влаштуванні прихованого освітлення.

Якщо подібний вид освітлення передбачений в кухонних меблів, для нього буває досить вивести із стіни дріт на рівні трохи вище нижнього краю навісних шаф. Якщо світильники встановлюються автономно, для них потрібні окремі розетки. У випадку, коли автономні світильники обладнані окремим вимикачем, досить підвести дріт вищеописаним способом.

Простір над стільницею найчастіше буває насичено всілякими господарськими дрібницями і кухонним начинням. В цьому випадку приховані світильники не створять і не підсилять враження хаосу. Але, припустимо, оформлення кухні задумано нарочито лаконічним. Тоді пустинний, майже безбарвний фронт ефектно підкреслять кілька дизайнерських світильників, що володіють характерними формами.

Автономні світильники - відмінне рішення для кухні без навісних шаф. (Ну, якщо не по всьому фронту, то наприклад, вздовж віконної стіни.) Для цього годяться практично всі моделі настінних світильників і бра, головне, щоб вони вписувалися в стилістику кухні.

До речі, тут також можна використовувати настільні лампи, ну і звичайно ж, всілякі світильники на гнучких кронштейнах і важелях-пантографах, завдяки яким форму і місце світлової плями можна легко коректувати.

Проте найбільш мобільний варіант для робочого світла в кухні є лампи на «прищіпках». Ніякої відповідальності: підвісив - не підійшло - зняв. Геніально!

Незвичайним доповненням до основного висвітлення кухні є світло усередині шаф з напівпрозорими дверцятами. З одного боку, таке освітлення має чисто функціональне призначення - висвічувати внутрішній простір і вміст містких полиць. Звичайно, можна обійтися і без лампочки в полиці, але варто лише один раз спробувати, і вже неможливо уявити собі шафу темною і незатишною. Це так само, як з холодильником, який стає зовсім непривабливим, коли в ньому перегорає лампочка. Крім цього, світло, що ллється крізь легкі дверцята, створює в кухні м'який ореол неповторного затишку.

Сучасні кухні відрізняються досить вільним підходом до планування. Робочий фронт необов'язково повинен бути витягнуть уздовж стін, він може розташовуватися, наприклад, посередині приміщення. Таким способом може бути створено достатньо багато варіантів компоновки - від вузької високої стільниці для їжі «на ходу» до винесення в центр кухні всього устаткування. Подібне планування вимагає певного підходу до висвітлення, оскільки іншого місця для розміщення світильників, крім стелі, просто не залишається.

Якщо в середині кухні розміщена плита, доцільно обладнати робочу зону витяжкою з потужніми вбудованими світильниками. Разом з верхнім загальним освітленням їх буде цілком достатньо для всіх кухонних справ.

Коли витяжка над автономним фронтом відсутня, комфортне освітлення може бути створене за допомогою різноманітних світильників на подовжених шнурах. Осі світильників не повинні виходити за контур робочої поверхні, а краще всього, якщо вони перетинаються з віссю стільниці. Світло від ламп, що висять не повинен бити в очі, тому розсіюючі «молочні» абажури в даному випадку є кращим рішенням. Кількість і потужність джерел спеціально підбираються у кожному окремому випадку.

Поширеним варіантом освітлення для вільно розташованого фронту є спеціальна конструкція з точковими світильниками. На жаль, в більшості випадків така споруда виглядає занадто жорстко і тривіально, хоча вартість його порівнянна з вартістю декількох стельових світильників.

Над обіднім столом

Світлу в обідній зоні треба приділяти особливу увагу. Створюючи настрій для трапези, неможливо обійтися виключно загальним освітленням

Розміщення світильника в обідній зоні безпосередньо залежить від місцезнаходження столу. Можливі два основні варіанти:

1. вільне розташування столу в приміщенні,

2. стіл примикає до стіни.

У першому випадку найчастіше до стелі над столом підвішують одиночний світильник. Його висота вибирається довільно, залежно від конкретних вимог. Завжди зручно, якщо вона регулюється: високо розташований світильник робить стіл урочистим, низький - тісним і затишним.

Зовнішність світильника над столом може бути складною і вельми претензійною. Головне, щоб поверхня столу була охоплена плямою світла. Так що основна вимога до абажура над столом, щоб він забезпечував інтенсивний, спрямований до стільниці світло. Останнє приміщення може залишатися залежно від оформлення верхньої частини абажура зануреним у морок, в півтінь або майоріти контрастними малюнками світла, що б'є крізь прорізи щільного ковпака.

Простір над великим обіднім столом можна позначити групою дрібних світильників на довгих підставах. Їх можна розташовувати в геометричному порядку і довільно, варіювати довжину штанги і створювати тим самим вельми оригінальні композиції.

Нерідко в процесі експлуатації положення обіднього столу злегка коректується, а світильник при цьому залишається на колишньому місці. Якщо для вас такі перестановки є нормою, то краще спочатку не робити отвори в стелі, а розташувати біля столу торшер з високою дугоподібної «ногою», світло від якого буде спрямований безпосередньо до стільниці.

Стіл, що стоїть біля стіни, можна освітити за допомогою одного-двох бра, закріплених на висоті близько метра від рівня стільниці. Краще всього, якщо у бра довгі кронштейни, а світловий потік направлений вниз.

До речі, місце на стіні з успіхом займають лампи з пантографом. А ще на обідньому столі відмінно себе почуває висока настільна лампа з щільним абажуром. Вона і стіл прикрашає, і є функціональним доповненням до північних посиденьок.

Обідня зона, як правило, має майже у всіх будинках нехитрий, вельми стандартний вигляд: стіл та стільці, ну, іноді ще ваза з фруктами або квітами. Саме в такій ситуації акцент можна зробити на дотепній формі дизайнерського світильника, який відразу ж займе лідируюче місце не тільки у вечірньому, але і в денному інтер'єрі.

На закінчення необхідно сказати про основні технічні показники джерел світла в кухні.

1. У робочій зоні для якісного готування потрібне інтенсивне освітлення стільниці і переважний нейтральний спектр ламп, не спотворює природного виду їжі.

2. За обіднім столом освітлення має бути таким, щоб блюдо виглядало приємно і апетитно. М'яке, обережне світло створить сприятливу атмосферу як для тихої буденної, так і для святкової домашньої трапези.