Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
навчальний посібник.docx
Скачиваний:
49
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
5.4 Mб
Скачать

2.9.6. Центральні кондиціонери.

    

Центральні кондиціонери (далі ЦК) призначені для обслуговування декількох приміщень або одного великого приміщення. Кілька центральних кондиціонерів можуть обслуговувати одне приміщення великих розмірів (театральний зал, закритий стадіон, виробничий цех тощо). Центральним кондиціонером називають неавтономні кондиціонери, що забезпечуються ззовні холодом (підведенням холодної води від чиллера або фреону від зовнішнього компресорних-конденсаторного блоку), теплом (підведенням гарячої води або пари від системи центрального опалення або бойлера) і електроенергією для приводу вентиляторів, насосів, запірно-регулюючих апаратів на повітряних і рідинних комунікаціях. ЦК випускаються в секційному виконанні і включають секції змішування, нагрівання, охолодження, очищення, осушення, зволоження та переміщення повітря.

Пристрій прямоточного центрального кондиціонера з рекуператором

  1. Повітряний клапан 2. повітряний фільтр 3. калорифер 5. рекуператор пластинчастий 6. Повітроохолоджувач 7. Зволожувач 8. Вентилятор 9. шумоглушник

Функціональність центрального кондиціонера залежить від складу входять до нього секцій. Усі центральні кондиціонери здатні підтримувати задану температуру, вологість, рухливість повітря в приміщеннях великого об'єму. В якості додаткових опцій центральний кондиціонер може бути обладнаний секціями іонізації, теплоутілізаціі і т.д.

Центральні кондиціонери можуть бути прямоточними або з рециркуляцією. Прямоточні кондиціонери обробляють тільки зовнішнє повітря, тоді як кондиціонери з рециркуляцією обробляють суміш зовнішнього та рециркуляційного (витяжного) повітря. Прямоточні кондиціонери можуть включати секцію теплоутілізаціі (рекуператор), в якому здійснюється передача тепла від повітря, що видаляється припливному, що надходить з вулиці. Системи кондиціонування на основі ЦК можуть поєднуватися з системами центрального опалення. Такі системи розраховані на цілорічну експлуатацію. Використання в ЦК рециркуляції і теплоутілізаціі дозволяє істотно скоротити витрати теплової енергії, пов'язані з обігрівом повітря в холодну пору року.

Установка такого складного технічного пристрою, як центральний кондиціонер, вимагає ретельної проектного опрацювання, проведення складних монтажно-будівельних робіт з прокладкою по будівлі протяжних комунікацій (повітроводів і трубопроводів).  

2.9.7. Фанкойл.

Фанкойл являє собою пристрій, що монтується в приміщеннях різних призначень і відповідає за регулювання температури повітря. У більшості випадків він складається з теплообмінника, обладнаного вентилятором, пульта дистанційного керування і фільтра. Крім того, залежно від бажання їх власника ці пристрої можуть доповнюватися різноманітними аксесуарами. Теплообмінник є пристроєм, де тепло передається до нагрівається середовищі від носія; електронагрівач - головний нагрівальний елемент, панель управління, вентилятор відповідає за здійснення подачі повітря, легкознімний фільтр, що сприяє очищенню повітря, що поступає, а також електродвигун. Слід зазначити, що конструкція фанкойла може передбачати експлуатацію вхідний решітки, сполучної муфти, вихідний решітки, піддону для дренажу, а також теплозвукоізоляції, що сприяє значному зменшенню рівня шуму під час роботи всієї системи.

Сутність функціонування фанкойла полягає в наступному. Повітря, яке знаходиться в житловому приміщенні, потрапляє на теплообмінник. Там він нагрівається або охолоджується до необхідної температури. Основною перевагою фанкойлов вважається те, що свіже повітря в нього надходить або з припливної установки, або з центрального кондиціонера. Це надає можливість справитися з проблемою вентилювання приміщень, змонтувавши систему з фанкойлами і чиллерами.

Представлена ​​система може володіти різною конфігурацією, що залежить від габаритів приміщення для кондиціювання та бажання його власника. Варто врахувати, що один чиллер можна підключити до величезної кількості фанкойлов. При цьому буде гарантована повна автономність у функціонуванні для будь-якого споживача, іншими словами, відключення або зміни в режимі якого-небудь пристрою не зроблять впливу на функціонування інших.

За допомогою пульта управління регулюється теплової загальний режим системи або змінюється режими функціонування цих пристроїв окремо. На сьогоднішній день існує два різновиди пультів управління: вбудований та виносний. Перший монтується безпосередньо на фанкойли, а другий - поза системою. Найбільша відстань, на якому будуть розташовуватися чиллери, обмежується виключно потужністю використовуваних насосів.

Фанкойли між собою класифікуються в залежності від розмірів, потужності, конструкції, а також за зовнішнім виглядом і способом управління. В залежності від варіанту монтажу ці пристрої бувають: настінними, підлоговими, що встановлені під навісною стелею або вбудовуваними в димарі.

Головною характеристикою фанкойлов, на яку потрібно звертати увагу під час їх придбання, вважається продуктивність по повітрю і холодопродуктивність.

ГАЗОПОСТАЧАННЯ.