Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
навчальний посібник.docx
Скачиваний:
50
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
5.4 Mб
Скачать

1.9. Опалювальні котли

.

Класифікувати опалювальні котли можна за різними критеріями: за ціною, по виробниках, по потужності, по паливу на якому котел працює, за кількістю контурів (одноконтурні і двоконтурні), за матеріалом, з якого вони виготовлені, по способу установки (стаціонарні і настінні) , по способу видалення відпрацьованих газів (з природною або примусовою тягою) і по багатьох інших параметрів.

1. Потужність - основний параметр котла. Він говорить про те, приміщення якої площі (обсягу) ви за допомогою цього котла зможете обігріти. Виробляються котли самої різної потужності: від декількох кВт до тисяч кВт.

Таким чином, завжди можна підібрати котел, що оптимально підходить для опалення як невеликого заміського будинку площею в кілька десятків або сотень квадратних метрів, так і для опалення цілих груп будинків чи великих виробничих будівель. 

2. Існують котли, що працюють на газі (природному магістральному або зрідженому балонним), на рідкому паливі (як правило, солярка), твердому паливі (вугілля, дерево, кокс) або використовують електроенергію. Кожен з цих варіантів може стати для вас оптимальним в залежності від конкретних умов, в яких ви плануєте його використовувати.

3. Якщо котел забезпечує тільки опалення будинку, то він називається одноконтурним. Якщо, крім опалення, за допомогою котла можна забезпечити і гаряче водопостачання (ГВП), то його прийнято називати двоконтурним. Двоконтурний котел може бути проточного типу чи з убудованим бойлером. Варто відзначити, що до будь-якого одноконтурного котла можна підключити бойлер для підготовки гарячої води. Одноконтурні котли, забезпечені сучасною автоматикою, можуть забезпечити роботу й інших контурів (крім опалення і водопостачання), наприклад, теплих підлог, вентиляції і т.п.

Типи котлів.

Газові котли 

Газові котли з атмосферним пальником прийнято підрозділяти на підлогові (стаціонарні) і настінні. 

Настінний П ідлговий

Теплообмінник підлогових звичайно виконаний з чавуну або сталі. Не можна сказати однозначно, що якийсь-то матеріал має незаперечні переваги перед іншим. Сталеві - легче, не дуже бояться ударів під час перевезення і навантаження-розвантаження. У чавунних теплообмінник, в порівнянні зі сталевими, як правило товстіший, що може позитивно позначитися на термін його служби, але чавун - крихкий метал. Однак з практики відомо, що не менший вплив, ніж матеріал теплообмінника, на термін служби котла надає правильний проект, монтаж і експлуатація системи опалення. 

Настінні котли можна назвати "міні котельні", адже в невеликому корпусі знаходиться не тільки пальник, теплообмінник та пристрій управління, але й один або два циркуляційні насоси, розширювальний бак, манометр, термометр, система, що забезпечує безпечну роботу котла і багато  інших елементів, без яких не обходиться робота нормальної котельні. Хочеться звернути вашу увагу на те, що за способом видалення відхідних газів котли діляться на моделі з природною та примусовою тягою. В котлах з примусовою тягою видалення відхідних газів відбувається за допомогою вентилятора, вбудованого в котел. Такі моделі ідеальні для приміщень без традиційного димоходу, так як продукти згоряння в цьому випадку виводяться через спеціальний коаксіальний димохід, для якого достатньо зробити тільки отвір в стіні. 

А якщо газу немає, то варіантів все одно залишається чимало: електричні котли, котли із змінними пальниками на рідке паливо і газ, твердопаливні котли.

Електричні котли 

Основними перевагами електро-котлів є: невисока ціна, низькі витрати на монтаж, безпеку, простота в експлуатації, не вимагають окремого приміщення (котельні) та монтажу димоходу, безшумні, екологічні (немає шкідливих викидів і сторонніх запахів). Електричний котел - досить простий пристрій. Основними його елементами є теплообмінник, що складається з бака, з укріпленими в ньому електронагрівачі (ТЕНами), і блоку управління та регулювання. Електричні котли деяких фірм поставляються вже укомплектованими циркуляційним насосом, розширювальний баком, запобіжним клапаном і фільтром. Важливо відзначити, що електро-котли невеликої потужності бувають у двох різних виконаннях - однофазні (220 В) і трифазні (380 В). Котли потужністю понад 12 кВт зазвичай виробляються тільки трифазним. Переважна більшість електричних котлів потужністю більше 6 кВт випускається багатоступінчастий, що дозволяє раціонально використовувати електроенергію і не вмикати котел на повну потужність у перехідні періоди - навесні і восени. Головні фактори, що обмежують поширення цього типу котлів: 

• висока вартість електроенергії, 

• не на кожній дільниці є достатня виділена електрична потужність.

Котли, зі змінними пальниками для роботи на газі або рідкому паливі. 

За допомогою котлів, обладнаних рідкопаливним пальниками, ви можете забезпечити майже повну автономність опалення вашого будинку від зовнішніх джерел. По-перше, ви не будете залежати від подачі газу. По-друге, якщо встановити додатково до рідкопаливного котла ще й автономне джерело електроживлення (для забезпечення нормальної роботи автоматики котла, пальника, насосів), то ви не будете залежати і від подачі електроенергії. Єдине, що вам потрібно буде від "зовнішнього світу" - це підвезення дизельного палива. 

Крім того, котли із змінними пальниками часто зручні в ситуації, коли газу близько вашої ділянки поки немає, але відомо, що він з'явиться в найближчому майбутньому. Ви можете перший час використовувати рідкопаливним пальник, а з появою магістрального газу встановити газовий. Але треба мати на увазі, що вартість навісної газової горілки може бути порівнянна з вартістю котла, а іноді й перевершувати її. Висока вартість навісних (наддувних) газових пальників обумовлена тим, що це технічно складні пристрої, які забезпечують дуже високий ККД (близько 94%). 

Часто виникає питання, як розрахувати витрати рідкого палива. Орієнтовно це витрата (при роботі котла на повну потужність) можна "прикинути" з дуже простої формули: Витрата палива (л/год) = потужність пальника (кВт) х 0,1

Твердопаливні котли 

Паливом для твердопаливних котлів можуть бути дрова (дерево), буре або кам'яне вугілля, кокс. Існують як "Всеїдні" моделі, які можуть працювати на всіх вищевказаних видах палива, так і працюючі на деяких з них, але при цьому мають більший ККД. 

Багато хто згадуючи твердопаливних котлів уявляють собі зовсім примітивний пристрій, що не піддається ніякої автоматизації. У наші дні ця думка вже застаріла. З'явилися достатньо "розумні" котли, що працюють на твердому паливі. Значна частина сучасних котлів можуть автоматично підтримувати задану температуру води на виході. Це здійснюється наступним чином. На котлі встановлений датчик, відслідковує температуру теплоносія. Цей датчик механічно з'єднаний з заслінкою. У випадку, якщо температура теплоносія стає вище заданої вами, то заслінка автоматично прикривається і процес горіння сповільнюється. Коли температура знижується, то заслінка відкривається. Варто зауважити, що цей пристрій не вимагає підключення до електричної мережі.

Звичайно, сучасні твердопаливні котли набагато зручніші в експлуатації, ніж ті, які використовувалися раніше, але головний недолік цього типу котлів усунути практично неможливо - вони не можуть працювати в повністю автоматичному режимі, так як вимагають регулярного завантаження палива. 

Котли на три і більше видів палива

Нерідко зустрічаються котли з камерою для спалювання твердого палива і мають можливість встановлення навісних пальників на газ і рідке паливо. Це зручно у випадках, коли вам треба дочекатися появи газу і до цього моменту ви можете використовувати тверде або рідке паливо. Крім того, і за наявності газу, але є проблеми з його подачею, непогано мати в запасі й інші варіанти. Деякі фірми випускають котли, що мають дві окремі камери згоряння - для твердого та газоподібного (рідкого палива) і, крім того, обладнані вбудованим ТЕНом . Тобто ці моделі можуть працювати на всіх чотирьох основних видах палива. Але однозначно сказати, чи потрібен такий універсалізм складно. Не так часто виникає необхідність використовувати всі види палива, а заплатити за саму цю можливість доведеться набагато більше, ніж за котли, що працюють на одному або двох видах палива.