Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
навчальний посібник.docx
Скачиваний:
50
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
5.4 Mб
Скачать

5.6. Дренажні системи.

5.6.1. Призначення та область застосування дренажних труб.

Дренажні труби служать для відведення дощових та грунтових вод, а також для осушення місць з надмірною влагосодержанием.

Застосування дренажних труб:

  • відведення дощових і грунтових вод від фундаментів;

  • осушення територій з надмірним влагосодержанием;

  • зрошення посушливих територій.

Дренаж дощової води необхідний навіть в разі забезпечення повної гідроізоляції зовнішніх стін. При наявності грунтових вод фундаментна плита і зовнішні стіни, розташовані нижче рівня землі, повинні бути повністю захищені за допомогою оклеєчной гідроізоляції. При цьому необхідно забезпечити захист також і самої гідроізоляції, дренаж надмірної вологи і зниження тиску на стіни, так як в таких випадках навантаження на поверхню може перевищувати звичайні показники в два рази

Захист оклеєчной гідроізоляції і дренаж води - необхідна умова для забезпечення надійного захисту стін підвальних приміщень за наявності грунтових вод. При експлуатації будівель і споруд виникає необхідність відведення як грунтових, так і поверхневих (дощових, талих і промислових) вод. Для цих цілей використовують поверхневий і промисловий (внутрішній) водовідводи.

5.6.2. Тип дренажних систем.

Існують два основних типи дренажних систем: відкрита і закрита. Суть їх пристрою можна зрозуміти вже виходячи з назв.

Відкритий дренаж являє собою мережу відкритих каналів, розташованих на певній відстані один від одного. Вода стікає по ним (для чого дно обов'язково має ухил), потім йде в магістральний канал, потім - у водоприймач (річку, зливову каналізацію та ін.) Траншеї зміцнюють щебенем, щоб не розмивалися, а їх краї декорують рослинністю. Але все-таки відкрита система не додає ландшафту краси, тому її застосовують не так часто. Вона допомагає швидко позбутися від надлишків води при первинному освоєнні ділянки або облаштуванні окремої його майданчики. Канави, вириті по периметру багатьох садових ділянок, - по суті, теж різновид відкритого дренажу.

Закритий дренаж - система взаємопов'язаних дрен, покладених в грунт на певній глибині і обкладених піщано-щебеневим фільтром. На відповідальних ділянках цієї системи мають у своєму розпорядженні оглядові колодязі з відстійниками, які допомагають очищати воду і регулювати роботу системи. Рух води визначається різницею напорів, забезпечується ухилом дрен. Вся вода, що тече по дренажі, потрапляє спочатку в головну, магістральну (або колектор, по діаметру він може бути майже в 2 рази більше звичайних дрен), звідти стікає у водозбірний колодязь і потім скидається з нього в різні водовідвідні системи - самопливом або за допомогою насоса. При спорудженні дренажу проблема відведення зібраної води - одна з головних. Водовідвідну систему вибирають виходячи з умов тієї місцевості, де знаходиться ділянка. Це можуть бути селищні системи дощової каналізації, кювети вздовж доріг, прилеглі річки, струмки або яри. Буває, що при створенні закритих дренажних систем обходяться і без труб, закладаючи в траншеї лише щебінь та іноді обмотуючи його геотекстилем, проте така система менш зручна для обслуговування.