Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
навч програма гром думка.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
206.34 Кб
Скачать

21

Міністерство освіти і науки України

Чернівецький національний університет

імені Юрія Федьковича

Громадська думка Навчальна програма

Чернівці

2010

Громадська думка //Навчальна програма. – Чернівці: «Рута», 2010. – ....с.

Розробники: С.Ю.Ципко, кандидат соціологічних наук, доцент.

Рецензенти: С.С.Яремчук, кандидат соціологічних наук, професор;

Т.В.Медіна, кандидат соціологічних наук, доцент;

В.В.Кохан, кандидат соціологічних наук, асистент.

Рекомендовано вченою радою філософсько-теологічного факультету Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича

Протокол № ______ від __________ 2010 року

Затверджено вченою радою Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича

Протокол № ______ від __________ 2010 року

Соціологія громадської думки

Курс

ІІ соціологи

Напрям

Освітньо-кваліфікаційний рівень

Характеристика навчального курсу

Кількість кредитів

ECTS:

Модулів 2+ІНДЗ

Змістових

модулів: 2

Загальна кількість

годин: 81

Тижневих

годин: 2

фундаментальні та професійно-орієнтовані дисципліни

8 семестр

Лекції: 17 год.

Семінари: 17 год.

Самостійна

робота:

Індивідуальна

робота:

Вид контролю: залік

Передмова

Громадська думка є одним з найдавніших феноменів суспільного життя. Зростання її впливу на соціальні відносини пов’язане з демократизацією життя, підвищенням культурного та освітнього рівня населення, процесами глобалізації тощо. В сучасній Україні відбувається процес інституалізації громадської думки ( становлення її як соціального інституту). Це – складний, тривалий процес, оскільки безпосередньо пов’язаний з демократичними, політичними, соціально-економічними перетвореннями, нормалізацією соціоструктурних та соціокультурних процесів у суспільстві. На цьому тлі виокремилися ряд проблем, пов’язаних з особливостями функціонування громадської думки, вирішення яких є необхідними для її успішної інституалізації в українському суспільстві. Назріла необхідність у розширенні кола досліджень проблем, які виражає громадська думка.

Аналізом проблем функціонування громадської думки займається спеціальна соціологічна теорія – соціологія громадської думки. Це досить нова галузь для вітчизняної соціології. Масові опитування громадської думки стали явищем повсякденного життя пересічного українця, але теоретична та методологічна основа цих досліджень залишається досить слабкою, викликає критику. Тож, вивчення курсу «Громадська думка» є необхідною складовою професійної підготовки соціолога. Отримання знання повинні стати підґрунтям практичної професійної діяльності у сфері прикладних досліджень.

Мета курсу – сформувати у студентів основи знань про громадську думку як специфічний стан масової свідомості та соціальний інститут, механізми її формування та канали виразу, особливості функціонування в різноманітних сферах життєдіяльності сучасного соціуму, специфіку її вивчення та врахування в управління суспільними процесами.

Завдання курсу – на основі отриманих теоретичних знань про сутнісні характеристики громадської думки виробити у студентів:

– розуміння процесу інституалізації громадської думки в сучасному українському суспільстві;

– уміння орієнтуватись в різноманітних соціологічних методах ідентифікації та вивчення громадської думки;

– сформувати навики аналізу результатів конкретно-соціологічних досліджень громадської думки з актуальних соціальних проблем.

Методи викладу матеріалу – лекції та семінарські заняття із застосуванням рефератів, проблемних диспутів, написання тематичних есе , виконання творчих та тестових завдань.

Навчальна програма розрахована на студентів, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем підготовки бакалавра за напряму «журналістика».

Навчальна програма побудована за вимогами кредитно-модульної системи організації навчального процесу у вищих навчальних закладах та узгоджена з примірною структурою змісту навчального курсу, рекомендованою Європейською кредитно-трансферною системою (ЕСTS).

Критерії оцінювання знань:

оцінка «зараховано», А 90-100: студент демонструє глибоке розуміння сутнісних характеристик громадської думки, проблем її теоретичного вивчення та виявляє навики аналізу особливостей процесу формування і виразу громадської думки, методів її фіксації та ідентифікації;

оцінка «зараховано», В 82-87: студент виявляє обізнаність з теоретичних проблем вивчення громадської думки, розуміння сутнісних характеристик цього суспільного феномену та в основному володіє навиком аналізу особливостей процесу формування і виразу громадської думки, методів її фіксації та ідентифікації;

оцінка «зараховано», С 75-81: студент виявляє знання щодо основних теоретичних проблем курсу, , але виявляє труднощі при переході від питань відтворюючого характеру до завдань з використанням навиків типології, систематизації, порівняння.

оцінка «зараховано», D 69-47: студент виявляє знання основних понять та категорій соціологічного аналізу громадської думки та поверхневе розуміння специфіки методів її фіксації та ідентифікації;

–– оцінка «зараховано», Е 60-78: студент виявляє недостатні знання щодо основних проблем соціології громадської думки, поверхневу обізнаність з першоджерелами, труднощі у застосуванні теоретичних знань при аналізі практичних проблем.

оцінка « не зараховано», FX 35-59: студент виявляє поверхневе розуміння проблем вивчення та аналізу громадської думки;

оцінка «не зараховано», F 0-34: розуміння студентом проблем громадської думки на рівні побутового мислення та емпіричного досвіду.