Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
навчальний посібник.docx
Скачиваний:
48
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
5.4 Mб
Скачать

6.3.3. Освітлення ванної кімнати

Сучасні дизайнери вважають, що ванна кімната повинна бути самим освітленим місцем в квартирі. Адже незалежно від розмірів приміщення в цьому куточку будинку людина проводить досить багато часу.

Практика показує, що сподіватися тільки на денне світло, навіть якщо тут є вікно, не варто. Його, як правило, недостатньо для повноцінного освітлення ванної кімнати.

Знову ж - краса вимагає засобів. Щоб щічки були гладко виголені, а жіночі очі акуратно і ефектно підфарбовані, потрібне світло, багато світла, сучасних, правильно встановлених світильників.

Одним з основних принципів освітлення є розподіл його по трьох рівнях: нижньому - від 0 до 40 см; середньому (робочому) - на висоті від 75 см від підлоги; верхньому - розташованому вище 180 см. Успіх освітлення повністю залежить від правильного розташування джерел світла по всім трьом рівням, незалежно від типу приміщення. У застосуванні до ванної кімнати це буде виглядати наступним чином.

Стельове (верхнє) освітлення у ванній в деяких випадках забезпечується одним-єдиним світильником. Такий варіант ефективний виключно для малогабаритних приміщень.

У просторій ванній кімнаті для рівномірного розподілу світла встановлюють декілька світильників. Причому чим більше кількість джерел світла, тим нижче може бути їх потужність і, отже, габарити. Багатопозиційне освітлення влаштовують за допомогою дрібних світильників найчастіше з галогенними лампами.

Галогенні світильники бувають вбудованими і відкритими. Вбудовані конструкції призначені для монтажу в підвісні стелі, при цьому матеріал стелі може бути практично будь-яким.

Пучок світла вбудованих в стелю світильників найчастіше спрямований строго до підлоги, що для ванної не завжди раціонально. Для пристрою загального освітлення тут придатніші точкові світильники з регульованим кутом повороту.

У ванній кімнаті з високими стелями як світлове рішення використовують відбитий світловий потік. З цією метою на відстані півметра від стелі розташовують алюмінієву підвіску, на нижній несучої поверхні якої встановлюють декілька точкових стельових світильників для галогенових ламп, а для створення відбитого світлового потоку на верхній поверхні алюмінієвої конструкції розміщують декілька світильників з широким кутом розсіювання. Сукупність прямого і відбитого світлових потоків дозволяє отримати необхідний рівень освітленості.

Широкі можливості для моделювання систем освітлення у ванні відкриває використання конструкцій на основі струмопровідних шин і струн. Завдяки різноманітній формі струмоведучих елементів, призначених для кріплення як до стелі, так і до стін, з них можна створювати різномаїття комбінацій.

Робоче (середнє) освітлення

У ванній, так само як і в інших приміщеннях будинку, існує необхідність зонування. Для світлового зонування використовують джерела локального світла. Навіть у невеликій технічно нескладній ванні доцільно виділити простір біля дзеркала в окрему функціональну зону. У ванній же з нішами, подіумами і всілякими планувальними вишукуваннями може бути позначено навіть кілька зон.

Дзеркало і умивальник - найважливіша зона. З боків дзеркала светодізайнери рекомендують встановити пару симетрично розташованих джерел розсіяного світла, які, з одного боку, створять хорошу освітленість, а з іншого - не будуть зліпити очі і відкидати різкі тіні. При цьому важливо, щоб лампи не відбивалися в дзеркалі.

В якості розсіювача можна використовувати абажур з матового скла або білого кольору. Саме білого, тому що кольорове світло в дзеркальній зоні не вітається, оскільки він спотворює природний відтінок обличчя. Симетрія потрібна для рівного, без світлотіньових переходів, розподілу світла.

Дзеркало середньої величини краще обладнати джерелами світла по периметру. Для рівномірного освітлення широкого дзеркала світильники розташовують уздовж нього по горизонталі на висоті приблизно 2 м від рівня підлоги.

Ідеально освітити обличчя допомагають бра з гнучкими кронштейнами, які можна згинати як завгодно, домагаючись оптимального напрямку світла. Для освітлення дзеркал можна використовувати лампи всіх типів, головне, щоб спектр їх був наближений до спектру природного світла.

Ванна. Для того щоб відволіктися й розслабитися у ванні, вона хоча б умовно повинна стати відособленим. від решти сантехніки, місцем. Деякі виробники пропонують моделі ванн з автономним підсвічуванням – видовище досить ефектне, але не всім по кишені.

Є варіанти доступніші і не менш цікаві. Наприклад, виділити зону ванни пучком спрямованого світла, зануривши в напівтемряву решту приміщення (такий прийом часто використовують при хромотерапії). Або повісити над ванною бра з абажуром з кольорового скла. У просторій ванній з невисокою стелею різнобарвні світильники групуються на стелі, в потрібному секторі.

В результаті такого зонування виходить ефект м'якого перетікання забарвлених кольором просторів. Гарне світло над водою можна створити і за допомогою торшера на високій (близько 2 метрів) стійці.

Шафки. Дизайнери пропонують додатковий варіант освітлення ванної кімнати - підсвічування меблів. У висувні ящики, орні шафи, відкриті полиці вбудовуються невеликі світильники, що допомагає швидко знаходити потрібні речі.

Звичайно, зонуючи ванну кімнату за допомогою світла, можна розташувати світильники над кожної сантехнічною точкою. Головне правило - все має бути функціонально виправдано.

І якщо у вашій душовій кабіні відсутній автономний світильник, то про його наявність все ж доведеться подбати, причому краще це зробити заздалегідь, ще під час ремонту.

Підлогове (нижнє) освітлення створює особливий настрій у ванній кімнаті. Таке світло ставиться до розряду додаткового, декоративного. Існують спеціальні, міцні і герметичні світильники, призначені для підсвічування садових доріжок. Вони ж придатні для підсвічування підлоги у ванній. Зовнішній діаметр таких світильників близько п'яти сантиметрів, "глибина залягання" - близько дев'яти. Лампи, застосовувані для даного типу освітлення, не повинні бути могутніше 5 Вт

У ванній кімнаті для створення незвичайних світлових ефектів світо дизайнери пропонують використовувати підлогові світильники, ілюмінатори, ліхтарики, прозорі і кольорові. Такий тип освітлювальних приладів відноситься до розряду додаткового, декоративного.

Питання, чи повинен освітлювальний прилад бути прикрасою навіть у вимкненому стані, вирішується відповідно до поставленого стилістичного завдання і особистих переваг мешканців будинку. Варіантів світлового оформлення достатньо багато - від галогенного "зоряного неба" до розкішної люстри в центрі стелі

Добре, якщо вигляд світильника відповідає дизайну сантехнічних аксесуарів. Якщо ванна гранично навантажена сяючим декором, краще всього використовувати непримітні або приховані від погляду світильники. І тільки коли сантехніка, змішувачі і обробка ванни виглядають непомітно, світильник можн авикористовувати як яскравий декоративний елемент.

Врахуємо ще те, що декоративні якості світильника можуть різко мінятися при його включенні і виключенні. Висить до певного часу така маленька скромна лампочка і не привертає до себе уваги. А запалюється світло - і починається спектакль: гра з тінями, кольоровими відблисками, заломленими променями і блискучими гранями.

Сучасні освітлювальні прилади здатні додати високу естетику навіть тривіальним водним процедурам!

Прагнучи до краси, не можна забувати про вимоги безпеки, які з особливою ретельністю слід дотримувати в системі освітлення ванною.

Електротехніка не прощає помилок – джерела світла неодмінно повинні бути захищені від прямого попадання вологи, а металева арматура високовольтних світильників у ванній кімнаті вимагає обов'язкового заземлення. Але це вже турбота професіоналів.

Для більшої безпеки порядок установки вбудованих освітлювальних приладів спрямованої дії у ванній строго стандартизовано.

Таким чином, приміщення розділене на декілька "зон безпеки". Прилади повинні мати певні технічні характеристики: наприклад, водонепроникність.IP23

Рівень безпеки, захисний індекс та клас, норми, котрих необхідно дотримуватись

Розміщення

Мінімальний захисний індекс IP

Клас I II III

IP27

Дозволено

Дозволено

Дозволено

IP24

Дозволено

Дозволено

Дозволено

IP23

Дозволено

Дозволено

Дозволено

IP21

Дозволено

Дозволено

Дозволено

Поза зонами

IP20

Дозволено

Дозволено

Дозволено