Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
навчальний посібник.docx
Скачиваний:
49
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
5.4 Mб
Скачать

1.6. Опалювальні прилади.

Один з основних елементів систем водяного опалення - опалювальний прилад - призначений для теплопередачі від теплоносія в приміщення, що обігрівається Для підтримки необхідної температури приміщення потрібно, щоб у кожний момент часу тепловитрати приміщення Qппокривалися тепловіддачею опалювального приладу Qпр і труб Qтp.

Схема тепловіддачі опалювального приладу Qпр і труб Qтр для відшкодування тепловитрат приміщення Qп і Qдоп при теплопередачі Qт з боку теплоносія води наведена на малюнку

Теплота , підведена теплоносієм для опалення даного приміщення, повинна бути більше тепловитрат  Qп на величину додаткових тепловитрат  Qдоп, визваних посиленим прогріванням будівельних конструкцій будинку

Класифікація опалювальних приладів

Опалювальний прилад характеризується площею нагрівальної поверхні Fпр, м2 необхідної тепловіддачі, що розраховується для забезпечення приладу.

Опалювальні прилади по переважному способу тепловіддачі підрозділяються на:

  • радіаційні (панельні випромінювачі);

  • конвективнорадиаційні (прилади із гладкою зовнішньою поверхнею);

  • конвективні (прилади з ребристою поверхнею).

Опалювальні радіатори за конструктивними особливостями поділяються на три групи: 

  • секційні ємнісні батареї, які складаються зі з'єднаних послідовно нагрівальних секцій; 

  • панельні обігрівачі, які встановлюють в один, два або три ряди; 

  • конвекційні обігрівачі з розвиненим оребренням, які швидко нагрівають повітря у приміщенні.

Сучасні опалювальні прилади, в ідеалі, повинні володіти таким набором споживчих якостей:

  • високою тепловіддачею, тобто здатність віддавати якомога більше теплової енергії з одиниці своїй поверхні

  • велиою корозійною стійкістю до агресивних дій опалювальної води

  • здатністю працювати при високих робочих та випробувальних тисках теплоносія, якщо умови експлуатації припускають це - здатністю протистояти гідравлічним ударам

  • малою тепловою інерційністю

  • малою вагою, що полегшує транспортування і монтаж

  • гігієнічність та безпекою, що припускає легкість видалення пилу і відсутність гострих кутів, об які можна травмуватися

  • великою кількістю типорозмірів, що дозволяє вписати прилад в будь-яке місце приміщення, де це необхідно споживачеві

  • красивим і стильним зовнішнім виглядом.

На жаль, немає опалювальних приладів, що володіють всіма цими якостями в рівній мірі. Вибираючи опалювальні прилади, потрібно віддавати перевагу приладам з такими якостями, які найбільш значимі в передбачуваних умовах експлуатації.

Наприклад, в індивідуальних будинках, де робочий тиск не перевищує 3атм., Немає потреби використовувати радіатори з високими показниками по тиску. У системах з природною циркуляцією малоефективними будуть панельні радіатори з їх високим гідравлічним опором і т.д.

Чавунні секційні радіатори — теплові прилади, відомі нам з дитинства. Вони характеризуються малою поверхнею тепловіддачі й низькою теплопровідністю металу, віддають тепло у приміщення переважно випромінюванням; близько 20% тепла передають повітрю конвекцією.

Алюмінієві секційні радіатори відзначаються більш досконалою конструкцією. Для їх виготовлення застосовується матеріал з дуже великим коефіцієнтом теплопередачі, — алюмінієвий сплав. Такі радіатори близько 50% тепла віддають випромінюванням, решту — конвекцією.

Панельні сталеві радіатори — це вдала спроба поєднання властивостей секційних радіаторів з конвекційними. Такий прилад складається з двох сталевих пластин, між якими циркулює теплоносій. Для підвищення теплової потужності встановлюють паралельно дві і навіть три панелі.

Конвекційні радіатори — теплові прилади для нагрівання повітря. Майже кожен з нас коли-небудь бачив на підприємстві опалювальний приладу вигляді труби, на якій рядами наварені ребра. Прискорити тепловіддачу конвекцією можна двома способами: збільшити швидкість руху повітря або підвищити температуру радіатора.

Для виробництва радіаторів обрано мідь і алюміній — метали, які характеризуються найвищим рівнем теплопровідності з усіх доступних матеріалів. Причому теплоносій в приладах контактує тільки з міддю, а з алюмінію виготовлено теплопровідні пластини й корпуси радіаторів. Якщо на об'єкті прокладено мідні трубопроводи, то вся опалювальна система буде складатися з одного найбільш нейтрального до корозії матеріалу (теплообмінник котла, трубопроводи, радіатор), що значно подовжує довговічність такої системи.

Застосування матеріалів різної теплопровідності, а також розподіл температур по площинах нагрівання повітря дають змогу уникнути локального перегріву повітря та позитивної іонізації, що несприятливо позначається на самопочутті людини.

Підлогові опалювальні прилади

Ефективним і економічно вигідним рішенням теплозабезпечення є використання підлогових (канальних) опалювальних приладів з конвекційним принципом опалення.

Деякі характеристики приладів:

  • короб виготовлений з нержавіючої сталі;

  • теплообмінник складається з труби діаметром 20 мм (виготовленої з червоної міді),укладеної в алюмінієве оребрення;

  • теплообмінник можна приєднати до одно- або двотрубної системи з одного або з різних боків; Згідно з випробовуваннями, він здатен витримати тиск 16 атм;

  • діапазон тепловіддачі (90/70/20°С) становить від 340 до 4000 Вт;

  • висота приладу — 80, 85,125 мм; довжина — від 1000 до 3500 мм.

Зараз випускаються моделі і без вентилятора (природна конвекція), і з вентилятором на 12 В (примусова конвенція).

Конвектор комплектується регулюючими гвинтами висоти, гнучкими елементами для з'єднання з трубами контуру опалення, рулонними решітками з дюралюмінію (золото, бронза, сатин, хром) або з дуба, тангенціальним вентилятором, виконавчим блоком і блоком управління, знімним захисним фільтром для вентилятора. На замовлення прилад також можуть обладнати патрубком для відведення конденсату на випадок використання конвектора для охолодження внутрішнього об’єму приміщення.