Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
навчальний посібник.docx
Скачиваний:
50
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
5.4 Mб
Скачать

5.7.2. Види поверхневого водовідведення.

Видами поверхневого водовідведення вважаються точковий і лінійний водовідведення.

У точковому водовідведенні вода надходить в зовнішню каналізацію по трубопроводу, виконаному під ухилом до основи будівлі. Вода, що стікає по системі водостоку з даху, потрапляє в елемент водозбору (металевий куб з гратами на поверхні і випуском для трубопроводу), звідки вона далі надходить в зовнішню каналізацію по розташованому під ухилом трубопроводу. Елементи водовідведення досить дешеві, що робить легкою їх заміну у разі закінчення терміну експлуатації. Однак будівельно-інженерні роботи з виконання ухилу досить дорогі і складні у технічному виконанні. Як показує практика, з часом кут ухилу зменшується, що призводить до застою води і, в кінцевому рахунку, освіти калюж на території будівель.

Самий простий і зручний спосіб організації водостоку - лінійний водовідведення. Суть лінійного водовідведення полягає в організації плоских ухилів поверхні тротуарів, доріг, по яких вода поступово стікає в лінію водовідведення і далі в центральну систему зовнішньої каналізації.

Витрати на проведення земляних робіт в цьому випадку мінімальні. Вартість прокладки модульних каналів не перевищує ціну прокладки трубопроводу для точкового водовідводу. А враховуючи довговічність цього перевіреного часом способу, його економічна вигідність очевидна.

Приклад установки систем поверхневого водовідведення

На малюнку показано пристрій поверхневого водовідведення в поєднанні з точковим дренажем (дощоприймач) і подальшим відведенням води в каналізаційну систему.

Приклад установки водовідведення в тротуарах

Приклад установки водовідведення в тротуарах або дорогах з асфальтової поверхнею

1. Канали (жолоби) встановлюються в траншею на підстильний шар товщиною: 10 см з жорсткого бетону марки: В 15. Бічне зміцнення каналів виконується у вигляді бетонних укосів від стінок до основи на ширину> 10 см з кожного боку.

2. Заглиблення каналу має бути таким, щоб по закінченні монтажу відмітка решітки опинилася на: 3-5 мм нижче відмітки дорожнього покриття.

3. Починати монтаж слід з установки пісковловлювача в нижній позначці траси, від якого, за допомогою шнура намітити лінію укладання каналів.

4. Канали з'єднуються встик, для чого вони оснащені з одного боку пазом і шпунтом з іншого. Додаткова герметизація стиків не потрібно.

5. У випадку з'єднання каналів під кутом, канали і решітки необхідно розпиляти і стикувати "у вус". Розпилювати канали слід ручною пилкою з алмазним диском, перпендикулярно каналу, захоплюючи одночасно обидві стінки.

6. У випадках встановлення каналів в асфальтове покриття, в процесі асфальтування, решітки рекомендується накривати смугою ДВП або іншого матеріалу.

7. Асфальтування території варто проводити при надягнутих на канали решітках Неприпустимий наїзд асфальтоукладача або вантажної автомашини на канали.

8. При бетонному покритті необхідно передбачити температурні шви - паралельно дренажній лінії на відстані: 1,5-2 см. з кожної сторони, і перпендикулярно на відстані: 5 м один від одного.

9. При установці в місцях постійного проїзду легкового автотранспорту, канали в обов'язковому порядку укладаються на бетонну основу, завтовшки: 10 см.

10. Підключення водостоків до системи каналізації здійснюється через пісковловлювач за допомогою патрубка ПВХ D100. Заглушку випускного отвори слід попередньо вийняти з корпусу пісковловлювача.

11. При підключенні водостоків до системи каналізації через вертикальний патрубок, без пісковловлювача, слід звільнити від заглушки формовані отвір у дні каналу. Для цього виконати свердління по його контуру (діаметр свердла 8 мм.) І легким ударом молотка з внутрішньої сторони каналу вибити заглушку. В отвір вставити патрубок ПВХ D100. Іншим варіантом випуску може служити торцева заглушка з горизонтальним патрубком ПВХ D100.

12. Точкові дощоприймачі підключаються до системи каналізації, минаючи пісковловлювач, також за допомогою патрубка ПВХ D100.

13. Необхідно проводити періодичне очищення системи від сміття зі зняттям решіток і виїмкою фільтра з пісковловлювача. Періодичність очищення визначається умовами експлуатації і становить не рідше 2-4 раз в місяць.