Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
навчальний посібник.docx
Скачиваний:
50
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
5.4 Mб
Скачать

3.2. Газові прилади та пальники

Можливість встановлення газового обладнання та прокладання га­зопроводів в будинках різного призначення слід визначати за будівель­ними нормами і правилами на проектування цих будинків та вимогами ДБН В.2.5-20-2001 «Інженерне обладнання будинків і споруд. Зовнішні мережі та споруди. Газопостачання».

В житлових будинках передбачають встановлення газових побутових плит, газового обладнання для гарячого водопостачання і по-квартирного опалення. Максимальна поверховість житлових будинків при встановленні газових плит та газового обладнання для опалення і гарячого водопостачання з відводом продуктів спалювання в димовий канал становить:

побутові газові плити — 10 поверхів;

водонагрівачі для гарячого водопостачання і опалювальні уста­новки 5 поверхів.

При відведенні продуктів спалювання через зовнішню стіну будинку (вертикальні ділянки димоходів відсутні) дозволяється (за схемою, передбаченою заводом-виготовлювачем) встановлювати для опалення приміщень в житлових будинках до 10 поверхів включно газові каміни, калорифери тощо, які мають герметичну камеру згоряння (топку). Розміщувати газове устаткування необхідно відповідно до його паспортних характеристик.

Найбільше поширення в житлових будинках для приготування їжі отримали газові плити . Випускається широка гама побутових газових плит, які згідно з вимогами ДСТУ 2204—93 кла­сифікують за:

  • числом пальників столу — розрізняють дво- (ПГ-2), три- (ГТГ-3) і чотирипальникові (ПГ-4) плити;

  • способом встановлення — є плити, які встановлюють на підлозі, і ті, що встановлюють на столі;

  • виконанням — звичайної та підвищеної комфортності;

  • компонуванням з кухонними меблями — окремо розміщені та вбу­довані в меблі.

З метою економії палива плити оснащуються різними пальника­ми— пониженої, звичайної і підвищеної потужності. Повнота спа­лювання газу забезпечується відповідністю діаметра вихідного отвору сопла пальника теплоті згоряння газу і дотриманням оптимальної відстані від вогневих отворів пальника до поверхні дна посуду, який встановлено над пальником (у вітчизняних плитах ця відстань становить 21-23 мм, в імпортних — 24-30 мм). Плити підвищеної комфортності обладнують програмним забезпеченням та автоматичними пристроями для запалювання і відключення пальників, а також для регулювання тем­ператури духової шафи.

На газових плитах використовуються переважно багатофакельні інжекційні пальники низького тиску для приготування їжі і дифузійні пальники для нагрівання духової шафи. Найбільш прості за конструкцією дифузійні пальники, які виготовляються із трубки з ви­свердленими отворами. В дифузійних пальниках повітря, яке необхідне для згоряння газу, надходить з оточуючого простору до фронту факела за рахунок дифузії, тобто газ подається в пальник без домішку первин­ного повітря і змішується з повітрям за межами пальника. Такі пальники називають пальниками зовнішнього змішування. На відміну від дифу­зійних в інжекційних пальниках має місце підсмоктування первинного повітря за рахунок енергії струменя газу . Загальні вимоги до пальників всіх типів: забезпечення повноти згоряння газу; стійкість в роботі при зміні теплової потужності; надійність в експлуатації; ком­пактність та зручність в обслуговуванні.

Для гарячого водопостачання слід передбачати проточні або ємнісні газові водонагрівачі, а для опалення та гарячого водопостачан­ня — ємнісні газові водонагрівачі, малометражні опалювальні котли та інше опалювальне обладнання (конвектори, калорифери, каміни, термоблоки), призначені для роботи на газовому паливі. В одному приміщенні житлових будинків не допускається передбачати установку більше двох ємнісних водонагрівачів або двох малометражних опалювальних котлів або двох інших типів газового обладнання.

В даний час на ринку побутової газової техніки представлено багато приладів іноземних фірм (ВОЗСН, АІШО, 2АШ88І, ОЕ'ШШНІ, ЕЬЕСТКОЬІІХ та інші), які за своїми характеристиками придатні для ви­користання в системах газопостачання України. Здебільшого ці прилади мають більш високі, ніж вітчизняні, технологічні показники та кращий дизайн, що сприяє їх широкому застосуванню.

Рис. . 21

Газова плита ПГ-4/1: 1 корпус; 2робочий стіл ;З підставка для посуду; 4 пальники столу; 5 рампауправління ; 6 —- пальники духової шафи ; 7,8 кранипальників; 9 дверцята духової шафи; 10 піддон; 11-корпус духової шафи

Рис.. 22

Газовий пальник низького тиску для плит: 1 камера

змішування; 2 розсіювач полум'я; 3 інжектор;

4 регулятор підсмоктування повітря; 5 форсунка;

6 сопло; 7 первинне повітря для змішування з газом;

8 вторинне повітря для забезпечення повноти згоряння газу