Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
навчальний посібник.docx
Скачиваний:
48
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
5.4 Mб
Скачать

1.11.2. Принцип дії

Принцип дії плоского сонячного колектора

Сонячне світло проходить через скління і потрапляє на поглинаючу пластину, яка нагрівається, перетворюючи сонячну радіацію в теплову енергію. Це тепло передається теплоносію - воді або антифризу, циркулюючому через сонячний колектор. Теплоносій нагрівається і віддає потім теплову енергію через теплообмінник воді в місткості водонагрівачі. У ньому гаряча вода знаходиться до моменту її використання. Також в місткості водонагрівачі можна встановити електричну вставку, щоб у разі зниження температури нижче встановленої (наприклад, через тривалу похмурої погоди) вона догревала воду до заданої температури.

Принцип дії прямоточного вакуумованого сонячного колектора

Сонячна радіація проходить крізь вакуумовану скляну трубку, потрапляє на поглинач і перетворюється на теплову енергію. Тепло передається рідині, що протікає по коаксіальному трубчастому прямоточному теплообміннику. Кожна трубка теплообмінника сполучена з накопичувальним баком так званим "колектором" - системою з 2 мідних труб. За однією з них нагріта вода передається в бак-накопичувач, по іншій - холодна вода з бака-накопичувача поступає на нагрів в вакуумовану трубки.

Принцип дії вакуумованого сонячного колектора з тепловою трубкою

Це більш складний і дорожчий тип колектора. Теплова трубка - це закрита медная / скляна трубка з невеликим вмістом легкозакипаючої рідини. Під впливом тепла рідину випаровується і забирає тепло вакуумної трубки. Пари піднімаються у верхню частину, де конденсуються і передають тепло теплоносію основного контуру водоспоживання або незамерзаючої рідини опалювального контура. Конденсат стікає вниз, і все повторюється знову. Приймач сонячного колектора мідний з теплоізоляцією. Передача тепла відбувається через мідну "гільзу" приймача, завдяки цьому опалювальний контур відокремлений від трубок, і при пошкодженні однієї трубки колектор продовжує працювати. Окрему трубку можна замінити у разі потреби, колектор при цьому продовжує функціонувати. Процедура заміни трубок дуже проста, при цьому немає необхідності зливати незамерзаючу рідину з контуру тепообмінника.

1.12. Проектування опалення

П роектування системи опалення - це процес розробки технічної документації, яка визначає теплову потужність і теплоносій, конструкцію системи та теплового пункту (приміщення котельні), діаметри теплопроводів, розміри опалювальних приладів і параметри обладнання, вартість системи і інші техніко-економічні показники.  Процес проектування системи опалення в повному обсязі включає три стадії операцій з вибору, конструювання та розрахунку: техніко-економічні розрахунки, проект, робоча документація. Часто окремі стадії проектування об'єднують. В основу проектування покладені нормативні документи: загальноукраїнські та місцеві (регіональні). 

Основні документи для проектування опалення:

  1. Державні стандарти (ГОСТ); 

  2. Будівельні норми і правила (СниП); 

  3. Будівельні норми (СН), технічні умови (ТУ), технічні правила (ТП) або звід правил (СП) - будівельні каталоги обладнання. 

Вихідними даними для проектування системи опалення є: 

  1. Джерело теплопостачання; 

  2. Призначення, планування та будівельні конструкції будівлі; 

  3. Технологічний проект і режим експлуатації приміщень; 

  4. Положення будівлі на ділянці будівництва; 

  5. Кліматологія місцевості. 

Проектування системи опалення складається з чотирьох основних розділів: розрахунок теплової потужності, вибір, конструювання та теплогідравлічні розрахунки.