Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
навчальний посібник.docx
Скачиваний:
50
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
5.4 Mб
Скачать
      1. Поліпшення органолептичних показників води

Поліпшення органолептичних показників води проводиться на активованому вугіллі, найчастіше застосовується на одному з останніх ступенів очищення і є одним з класичних способів отримання питної води. Практично кожна бутильована вода проходить через вугільний фільтр. Таке додаткове очищення води необхідне в тих випадках, коли потрібно усунути незначні порушення показників кольоровості, смаку і запаху води. Активоване вугілля також використовується для очищення муніципальної водопровідної води від хлору і хлоровмісних з'єднань. Ефективність активованого вугілля пов'язана з його високою сорбційною ємністю, збільшеною за рахунок оптимального розміру гранул.

      1. Знезараження

Знезараження питної води має важливе значення в загальному циклі очищення води і застосовується майже скрізь, оскільки це останній бар'єр на шляху передачі бактерійних і вірусних хвороб. Знезараження води є останнім етапом підготовки питного води. Використання для пиття поверхневої води в більшості випадків неможливе без знезараження.

Звичайними методами знезараження при очищенні води є:

• хлорування шляхом додавання хлору, діоксиду хлору, гипохлорита натрію або кальцію;

• озонування води;

• ультрафіолетове опромінювання.

    1. Засоби очищення води.

4.4.1. Фільтр-зм'якшувач серії em

Автоматичні фільтри-пом'якшувачі призначені для видалення солей жорсткості з води, що використовується в питних, господарчо-побутових і технічних цілях. При проходженні води через іонообмінну смолу відбувається видалення солей жорсткості (кальцію і магнію), за рахунок заміни їх на іони натрію. Відновлення іонообмінної ємкості відбувається шляхом регенерації її розчином куховарської солі з розрахунку 4,5-5 кг на кожних 28,3 л наповнювача при зворотному промиванні фільтру

Характеристика

Значення

 По режиму експлуатації пом'якшувачі діляться на:

  1. Пом'якшувачі переривчастої дії для систем приватного водопостачання або невеликих виробництвах з не великим об'ємом добового водоспоживання і де не вимагається безперервного режиму роботи.

  1. Пом'якшувачі безперервної дії, коли установка дозволяє отримувати зм'якшену воду цілодобово, без перерв на регенерацію. Ці установки найчастіше використовуються в промисловості. 

Конструктивно пом'якшувачі діляться на:

Пом'якшувачі кабінетного типу, коли балон з наповнювачем встановлений усередині корпусу, що також виконує роль сольового бака. Мають максимальну продуктивність до 2,2 м3/год (як правило, використовуються балони 8”х35” і 10”х35”). Перевагою такої конструкції є компактність.

Пом'якшувачі кабінетного типа WINDSOR HI-Profile. Кабінети серії Windsor розроблені для використання з більшістю побутових клапанів управління, які випускаються провідними виробниками. Можливі три розміри кабінетів для використання з балонами заввишки 18", 24" і 35" без бази.

Конструкція кабінетів серії Windsor спрощує збірку і монтаж. Корпус кабінету дозволяє встановлювати балони без вживання сольових грат, які фіксують балон усередині корпусу. Верхня частина кабінету фіксує балон за горловину.

Великий отвір у верхній частині кабінету робить зручним і швидким завантаження солі всередину кабінету. Отвір для завантаження солі закривається щільно прилеглою кришкою.

Пом'якшувачі, що складаються з балона і сольового бака, що окремо стоїть. Пом'якшувачі, що мають таку конструкцію здатні зм'якшувати воду з продуктивністю від 0,5 м3/год і більше.