Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
навчальний посібник.docx
Скачиваний:
50
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
5.4 Mб
Скачать

Водопостачання.

4. Системи водопостачання.

4.1. Джерела водопостачання.

Вода необхідна для життя. При проектуванні будинків, особливо житлових, потрібно, щоб у всі оселі без винятку подавалася вода у відповідності з їх основними потребами. Фактично це забезпечується чинними законами.

«Основні потреби» включають в себе не тільки воду, необхідну для підтримки життя, але також і воду для санітарних і протипожежних потреб. В ході людської історії пошук води визначав місця розташування таборів, стоянок і міст і є першою проблемою при виконанні проекту житла, будь то окремий будинок або цілий масив,

Є дві категорії джерел води - індивідуальний і комунальний (централізований), і перш ніж продовжити виконання проекту , необхідно переконатися в наявності хоча б одного з них

Індивідуальним джерелом води можуть бути підземні води, які добуваються з пластів за допомогою свердловин, близько розташована річка або озера, або ж дощова вода, що збирається і зберігається в ємкостях. Дощова вода, що тече по землі, зазвичай сильно забруднена. Для більшості індивідуальних місць джерело води означає свердловину. Не існує правил чи принципів, згідно з якими можна було б передбачити де бити свердловини, тому найкращим способом є вивчення місцевості. Чим більше бурити свердловин, тим більше шансів знайти додаткове джерело води. У той же час чим більше пробурити свердловин, тим більше води буде вилучено з водоносного горизонту і тим більше небезпека його пошкодити або виснажити. Іноді водоносний горизонт знаходиться під тиском, достатнім для того, щоб вода виливалася назовні. Свердловина, в якій використовується таке джерело, називається артезіанської, проте в більшості свердловин для того, щоб підняти воду на поверхню і створити тиск, під яким вода буде транспортуватися, потрібен насос. Свердловину створюють шляхом буріння в землі круглого отвору на глибину, при якій з свердловини надходить достатня кількість води.

Щоб отримати безперервний канал для підйому води, в отвір забивають трубу з корозійно-стійкого матеріалу. Нижню частину труби забезпечують перфорованим екраном, зазвичай з латуні, який повинен знаходитися в водоносному шарі. Через перфорацію вода поступає в трубу. Крім того, екран служить фільтром, що затримує пісок, глину і гравій, наскільки це можливо. У більшості проектів для житлових будівель діаметр труби дорівнює 100-200 мм, але буває і більшим. Насос для свердловини роблять таким, щоб він входив в трубу. Вал насоса приводиться в обертання електродвигуном або газовою турбіною, розташованими нагорі свердловини, які повинні бути сховані. В залежності від розміщення насоса може знадобитися опалення машинного відділення, особливо для районів з холодним кліматом. Поки вода тече з свердловини, вона не може замерзнути, однак це може відбутися вночі або в інший час, коли насос зупинений.

Джерелом води другого типу є комунальний водопровід. В цьому випадку водопостачання сіл і міст проводиться централізовано по мережі труб, званих водопровідними магістралями. Ця мережа зазвичай прокладена по вулицях і алеях (або поруч з ними). Вона чітко нанесена на карту. Відгалуження від магістралей до споживачів контролюються міською владою.