Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
навчальний посібник.docx
Скачиваний:
50
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
5.4 Mб
Скачать

5.7. Водовідведення.

5.7.1. Системи поверхневого водовідведення.

Одна з найголовніших бід наших вулиць - погана організація системи зовнішньої каналізації, результатом чого стають купи підталого снігу взимку і калюжі на тротуарах навесні і восени. Потоки води призводять згодом до руйнування фундаментів будинків, тротуарів і доріг. До сих пір деякі підвали виявляються затопленими весняними водами. Тільки правильне використання дренажу та поверхневого водовідведення в системах зовнішньої каналізації забезпечує захист будівель, прилеглої території та доріг від розмивання та руйнування.

До технологій, що забезпечує захист будівель і доріг, відносяться дренажні системи та поверхневий водовідвід. Сучасний дренаж являє собою систему з гофрованих труб та інших конструкцій, що перешкоджають накопиченню води на території близько будівель. Збирається навколо будівель вода відводиться по трубах у каналізаційні колодязі і стоки. В деяких випадках в якості дренажу використовують канали з перфорованими стінками, проте сильна зміна прилеглого ландшафту заважає повсюдного впровадження цього досить ефективного типу дренажу.

Для збору і відводу води з доріг, тротуарів, дахів будинків, терас застосовують поверхневі водовідводи - ливневки. Система з труб (пластикових або металевих), а також каналів вздовж тротуарів і доріг забезпечує відтік води далі по каналах зовнішньої каналізації.

При організації системи зовнішньої каналізації технології водовідведення комбінують для досягнення кращого результату. Однак проектування і створення повноцінної системи водостоку в кожному випадку індивідуально і залежить від таких параметрів як тип ґрунту, особливості експлуатованого об'єкта, організація водостоку з покрівлі і так далі. Найпоширенішими видами поверхневого водовідведення вважаються точковий і лінійний водовідведення.

Системи поверхневого водовідведення складаються з наступних елементів:

  • Жолоб - виготовляється з бетону, полімербетону або пластику. В ливневки служить для збору води з поверхні і подальшого її відведення;

  • Пісковловлювач - виготовляють з тих же матеріалів що і жолоба. Його встановлюють наприкінці системи жолобів для її з'єднання з каналізацією. Пісковловлювач призначений для збору піску і бруду, змиваються з поверхні дороги, що запобігає засмічення труб;

  • Декоративні решітки - залежно від дизайнерського рішення і від характеру навантажень їх виготовляють зі сталі (оцинкованої або нержавіючої), чавуну, міді;

  • Додаткові елементи - підсилюють насадки на жолоб, кріплення решітки, заглушки.

Системи внутрішнього водовідводу застосовуються на харчових, фармацевтичних та подібних підприємствах. Так як тут ми стикаємося з проблемою відводу не тільки води, але і достатньо агресивних середовищ, то ці системи виготовляють з високоякісної сталі AISI 304, кислотостійкої сталі AISI 316.

Вироби, що застосовуються в системах внутрішнього водовідводу гігієнічні, володіють стійкістю до окислення при високих температурах, легко піддаються санітарній обробці і, головне, вони довговічні!

Системи внутрішнього водовідводу складаються з наступних елементів:

  • Лотки - призначені для збору і відводу стічних вод до трапу. Щоб забезпечити необхідний ухил лотки виготовляють зі змінним перетином по довжині

  • Решітки - лотки закривають решітками для безпечної роботи персоналу, а також для виключення попадання сторонніх предметів в їх порожнину. Їх виготовляють, переважно, з нержавіючої сталі і з розмірами відповідними типорозміру секції лотка.

  • Трап - бувають різних розмірів, які залежать від технічних умов, обсягів потоку, класу навантаження. За бажанням замовника трапи можна укомплектовувати пристосуваннями для уловлювання механічних домішок.

Всі перераховані вище елементи можуть використовуватися як при будівництві нових промислових об'єктів, так і при реконструкції вже існуючих. Вони гармонійно поєднуються з внутрішнім пристроєм приміщень і підходять до будь-якого типу підлог.