Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Крим право України у схемах та таблицях.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
12.41 Mб
Скачать

Розділ V. Злочини проти виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод людини і громадянина Стаття 157. Перешкоджання здійсненню виборчого права

Примітки30

Підслідність – прокуратури.

Категорія злочину – середньої тяжкості,

а ч.3 – особливо тяжкий злочин.

Обєктом злочину є виборче право

громадян України, а також їх право вести передвиборну агітацію.

Потерпілими можуть бути виборці, кандидати, довірені особи кандидатів, їх офіційні представники, та офіційні спостерігачі, члени виборчих комісій.

Злочин вважається закінченим з

моменту вчинення суб’єктом злочину всіх об’єктивно- необхідних дій для здійснення злочину.

Склад злочину — формальний.

Обєктивна сторона злочину проявляється у вчинені перешкоджань насильством, обманом, погрозами, підкупом або іншим чином вільному здійсненню громадянами права обирати і бути обраним Президентом України, народним депутатом України, депутатом Верховної Ради Автономної Республіки Крим, депутатом місцевої ради або сільским, селищним, міським головою, вести передвиборну агітацію.

Суспільна небезпека злочину характеризується тим, що діяння посягає на конституційне право громадян України обирати або бути обраними до органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Злочин є закінченим з моменту перешкоджання, незалежно від результату такого перешкоджання.

Субєкт злочину – загальний.

Суб’єктивна сторона злочину характеризується прямим чи не прямим умислом.

Кваліфікуючими ознаками є вчинення злочину: 1) за попередньою змовою

групою осіб; 2) членами виборчих комісій; 3) службовою особою з використанням влади або службового становища (ч. 2 ст.157), а особливо кваліфікуючою ознакою – вплив на результати голосування або виборів (кандидат не був обраний до відповідного органу влади) (ч. 3 ст. 157).

30 Перешкоджання насильство, обман, погрози, підкуп, що впливають на волю особи з метою примуси' ти її відмовитися від участі у виборах.

Насильство побої, тілесні ушкодження тощо.

Примітки

Підслідність – прокуратури.

Категорія злочину – ч. 1, 2 – злочин

середньої тяжкості, ч.3 – тяжкий.

Обєктом злочину є виборче право

громадян, а також встановлений законом порядок голосування та порядок підрахунку голосів і оголошення результатів виборів.

Обєктивна сторона злочину проявляється у формі: 1) видачі членом виборчої комісії виборчого бюлетеня особі, яка не внесена до списку виборців;

2) видачі виборцю виборчих бюлетенів замість інших виборців;

3) використання завідомо підробленого

виборчого документа чи виборчого документа, виготовленого у спосіб, не передбачений законом; 4) підлогу виборчих документів; 5) завідомо неправильного підрахунку голосів;

6) завідомо неправильного оголошення

результатів виборів.

Під видачею бюлетеня особі, яка не

внесена до списку виборців, слід розуміти видачу членом дільничної виборчої комісії виборчого бюлетеня особі, яка не включена до списків виборців даної виборчої дільниці.

Суб’єкт злочину, передбаченого ч. 1 та

ч. 3 ст. 158, – спеціальний, при цьому за ч. 1 відповідальність може нести лише член виборчої комісії. Суб’єкт злочину, передбаченого ч. 2, – загальний.

Суб’єктивна сторона злочину

характеризується прямим умислом.

Неправильний підрахунок голосів,

видача виборчого бюлетеня особі, яка не внесена до списку виборців, та інші передбачені ст. 158 дії, вчинені з необережності, виключають кри- мінальну відповіідальність за цією статтею.

Кваліфікованим видом злочину, передбаченого ч. 2 ст. 158, є вчинення його

членом виборчої комісії або іншою службовою особою.

Стаття 158. Неправомірне використання виборчих бюлетенів, підлог виборчих документів або неправильний підрахунок голосів чи неправильне оголошення результатів виборів

Стаття 159. Порушення таємниці голосування

Примітки31

Підслідність – прокуратури..

Категорія злочину – злочин середньої

тяжкості.

Об’єктом злочину є виборче право громадян у частині здійснення ними голосування під час виборів Президента України, депутатыв рад усіх рівнів, сільських, селищних, міських голів.

Предмет злочину – документи референдуму (списки громадян, які мають право брати участь у референдумі, бюлетені для голосування, протоколи про результати підрахунку голосів тощо).

Об’єктивна сторона злочину проявляється у діях або бездіяльності, які спрямовані на одержання або на розголошення відомостей про результати голосування виборцем (виборцями) шляхом порушення встановлених

законом вимог для забезпечення таємниці голосування або створення умов, які дають змогу контролювати

волевиявлення виборців під час

голосування.

Закон визначає, що кримінально-

караним порушення таємниці голосування є тоді, коли воно вчинене під час проведення виборів. Обовязковою ознакою обєктивної сторони є час його вчинення (час проведення виборів).

Суб’єкт злочину – спеціальний. Ним

може бути лише член виборчої комісії або інша службова особа, які порушують таємницю голосування, використовуючи владу чи службове становище.

Порушення таємниці голосування

іншими, ніж зазначені, особами за наявності підстав може кваліфікуватися як самоправство (ст.

356), злочин проти здоров’я

(наприклад , погроза вбивством – ст.

129) або інший злочин.

Суб’єктивна сторона злочину

характеризується прямим умислом.

Винний усвідомлює, що порушує

таємницю голосування, нехтуючи встановленими законом вимогами для забезпечення таємниці голосування або спеціально створюючи умови, які дають змогу контролювати волевиявлення виборців під час голосування, і бажає вчинити такі дії.

31 Порушення таємниці голосування, вчинене з необережності (наприклад, у зв’язку із неналежним об' ладнанням приміщень для голосування), виключає кримінальну відповідальність за ст. 169. За наявності підстав такі дії можуть розглядатися як службова недбалість або тягнути дисциплінарну відповідальність.

Стаття 160. Порушення законодавства про референдум

Примітки

Підслідність – прокуратури.

Категорія злочину – злочин

середньої тяжкості.

Обєктом злочину є право громадян на участь у всеукраїнському та місцевих референдумах, а також встановлений порядок організації та проведення всеукраїнського та місцевого референдумів.

Предметом злочину є документи референдуму, до яких, зокрема, належать: список учасників зборів по створенню ініціативної групи по проведенню референдуму; протокол зборів; свідоцтво про реєстрацію ініціативної групи референдуму; посвідчення членів ініціативної групи; підписні листи для збирання підписів громадян під вимогою про проведення референдуму; підсумковий протокол щодо загальної кількості підписів громадян; списки громадян, які мають право брати участь у референдумі; протокол засідань комісії з референдуму; бюллетень для голосування.

Обєктивна сторона – цей

злочин може бути вчинений у формі: 1)перешкоджання вільному здійсненню громадянином права брати або не брати участь у референдумі;

2) перешкоджання ведення агітації до дня проведення референдуму; 3) підроблення документів референдуму;

4) приписування голосів;

5) неправильного підрахунку голосів; 6) порушення таємниці голосування.

Суспільна небезпека злочину полягає в тому,

що його вчинення перешкоджає громадянам вільно здійснювати своє право на участь у всеукраїнському та місцевих референдумах, порушує порядок його проведення, може вплинути на результати голосування і на вирішення питання, з якого проводиться референдум. Злочин є закінченим з моменту вчинення фактичних дій, які його утворюють.

Суб’єкт злочину в перших

двох формах – загальний, а в останніх чотирьох – спеціальний (член комісії з проведення референдуму або інша службова особа).

До членів комісії з проведення референдумів

належать: члени Центральної комісії з всеукраїнського референдуму, комісії АРК із всеукраїнського референдуму, обласних, районних, міських, районних у містах, селищних, сільських комісій з референдуму, дільничних комісій з референдуму.

Суб’єктивна сторона злочину характеризується прямим або непрямим умислом.

Примітки

Підслідність – органи прокуратури

Категорія злочину – злочин середньої тяжкості.

Обєктом злочину є рівність громадян у

конституційних правах та рівність їх перед законом як принцип конституційно-правового статусу людини і громадянина. Факультативним додатковим обєктом може бути честь і гідність особи, її життя, здоров’я, власність.

Потерпілим від цього злочину може бути як громадянин України, так і іноземець або особа без громадянства.

Пряме чи непряме обмеження прав громадян проявляється у будь-яких дискримінаційних діях, що позбавляють громадян можливості повністю використовувати свої конституційні та інші права.

Обєктивна сторона злочину – цей злочин

може проявлятися у формі: 1) дії, спрямованої на розпалювання національної, расової чи

релігійної ворожнечі та ненависті, на приниження національної честі і гідності;

2)образи почуттів громадян у зв’язку з їх релігійними переконаннями; 3) прямого чи непрямого обмеження прав громадян з ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками;

4) встановлення прямих чи не прямих привілеїв громадян за зазначеними вище ознаками.

Під діями, спрямованими на

розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті, на приниження національної честі і гідності, слід розуміти будь-які дії, метою яких є значне посилення серед певних груп населення настрою неприязні, почуття сильної ворожнечі та огиди щодо етнічних або расових

груп чи конфесій, приниження позитивних якостей тієї чи іншої нації порівняно з іншими.

Субєкт злочину загальний.

Субєктивна сторона злочину характеризується виною у вигляді прямого умислу. У третій формі він може бути вчинений як з прямим, так і непрямим умислом.

Для першої форми

характерною є наявність спеціальної мети – розпалити національну, расову чи релігійну ворожнечу в краіні чи окремому її регіоні або принизиити національну есть і

гідність представників окремих національнииих груп.

Кваліфікованими видами цього злочину (ч. 2 ст. 161) є дії, зазначені в ч.1 ст.

161: 1) поєднані з насильством, обманом чи погрозами; 2) вчинені службовою особою, а особливо кваліфікованими (ч. 3 ст. 161) – дії, передбачені ч. 1 чи ч. 2 ст.161, які: 1) були вчинені організованою групою, спричинили тяжкі наслідки;

2) спричинили загибель людей чи інші тяжкі наслідки.

Стаття 161. Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або ставлення до релігії

Стаття 162. Порушення недоторканності житла

Примітки32

П ідслідність – прокуратури.

Категорія злочину – злочин середньої

тяжкості.

Обєктом злочину є право лю дини на

недоторканність житла та іншого володіння.

Предметом може бути житло або інше володіння особи.

Потерпілим від цього злочину може бути

тільки фізична особа – громадянин України, а також іноземець або особа без громадянства.

Інше, крім житла, володіння

особи – це земельні ділянки,

гараж і, погреби, інші будівлі господарського, у тому числі виробничого призначення, відокремлені від житлових будівель будь-які інші об’єкти,

щодо яких особа здійснює право володіння.

З обєктивної сторони цей злочин може

проявлятися у формі: 1) незаконного проникнення до житла чи іншого володіння

особи; 2) незаконного проведення в них огляду чи обш уку; 3)незаконного виселення;

4) інших дій, що порушують недоторканність житла громадян.

До інших дій , що порушують

недоторканність житла гром адян, може бути віднесено самовільне вселення до чужого житла, тимчасове використання житла без згоди його власника, незаконне проведення виїмки тощо.

Субєкт злочину загальний.

Якщо порушення

недоторканності житла вчинювалось службовою особою і при цьому воно

супроводжувалось насильством,

застосуванням зброї або діями,

що завдають болю чи оьражають особисту гідність потерпілого, вчинене слід кваліфікувати за ч.

2 ст. 162 і ч. 2 чи 3 ст. 365.

Субєктивна сторона злочину

характеризується прямим умислом.

Винний усвідомлю є, що поруш ує

недоторканість житла громадян

шляхом вчинення вказаниих вище дій, і баж ає їх вчинити.

К валіфікуючими ознаками цього злочину є вчинення його: 1) службовою

особою; 2) із застосуванням насильства чи погрозою його застосування.

32 Незаконне проникнення до житла чи іншого володіння особи будь'яке вторгнення у житло (інше володіння), здійснене всупереч волі законного власника, за відсутності визначених законом підстав чи в пору' шення встановленого законом порядку.

Незаконний огляд це проведення відповідної слідчої дії з недотриманням вимог щодо підстав його проведення або з порушенням умов КПК.