Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zagalna_voyenka.doc
Скачиваний:
113
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
948.22 Кб
Скачать
  1. Прокачуваність палив для реактивних двигунів, методи оцінки та шляхи покращання прокачуваності при низьких температурах.

Під прокачуваністю реактивних палив розуміють комплекс їх фізико-хімічних і експлуатаційних показників, визначаючих процес перекачки по трубопроводах і паливній системі двигуна.

На прокачуваність впливають властивості пального і умови їх використання. Умови використання впливають на властивості і покращують або погіршують в умовах, при яких можлива така зміна властивостей, яка може привести до порушення подачі палива.

В зв’язку з цим розглядають прокачуваність при низьких температурах, при пониженому тиску. На прокачуваність реактивних палив у всіх випадках надає вплив забруднення палива. Механічні домішки забивають фільтри, паливопроводи, порушують подачі.

В зв’язку з цим в авіації дуже великі вимоги пред’являють до чистоти палива і передбачено багаторазове фільтрування реактивного палива перед заправкою літака.

Крім чистоти палива на прокачуваність впливає:- при низьких температурах

  • в’язкісно-температурні властивості низькотемпературні властивості:

  • початок кристалізації,

  • вміст води в паливі,

  • при пониженому тиску

  • випаровуваність палив.

Прокачуваність при низьких температурах:

При використанні палив температура їх може понижуватись до дуже низьких значень. Наприклад: на висоті 12 – 15 км температура навколишнього повітря мінус 60°С незалежно від пори року і кліматичної зони. При польоті на такій висоті з дозвуковою швидкістю температура палива через 8 годин польоту понижується до мінус 35°С. Охолодження палива до низької температури викликає збільшення в’язкості, випадання кристалів льоду і вуглеводнів, що може привести до порушення нормальної подачі палива. Забруднення в подачі викликають при фільтруванні палив в процесі заправки літака і в паливній системі літака.

Фільтрувальність при низькій температурі порушується внаслідок виділення кристалів вуглеводнів і води.

Для винятку порушення подачі внаслідок забивки фільтрів кристалами вуглеводнів обмежують температуру кінця кипіння палив, а також підбирають склад палива і технологію (його виготовлення, чим досягається обмежений вміст високоплавких вуглеводнів в паливі).

Основною причиною порушення фільтрувальності активних палив при охолодженні є утворення кристалів льоду. Вода в паливі може знаходитись в трьох фазових станах: у вигляді шару, емульсії і розчинів. В будь-якому стані вона небезпечна для експлуатації літака.

Виділення з палива під товарної і емульсійної води створюється шляхом відстою і відкачки, а також виморожуванням.

Найбільше розповсюдження в якості присадки для запобігання кристалоутворення води в паливах отримали моноетиловий ефір етиленгліколю або етилцелазольв (рідина ”І”) та тетрагідрофурфуриловий спирт (ТГФ).

Обидві присадки безбарвні, прозорі, гігроскопічні рідини. Вони добре розчиняються в паливі. Механізм дії присадки: вона збільшує розчинність води в паливі, робить розчинність необоротною. Тобто, при пониженні температури розчинена вода залишається в розчиненому стані, а не виділяється у вигляді краплин і не перетворюється в кристали льоду.

Крім того, присадка розчинює кристали льоду, які потрапили в паливо зовні. У зв’язку з великою гідроскопічністю рідини ”І” і ТГФ зберігають і транспортують в бочках з подвійними пробками. Обидві присадки отруйні. При роботі з ними необхідно чітко дотримуватись правил техніки безпеки. Додають присадки в паливо перед польотом в кількості 0,3%, що забезпечує фільтрувальність всіх реактивних палив до мінус 50°С.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]