Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zagalna_voyenka.doc
Скачиваний:
113
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
948.22 Кб
Скачать

Видача пального ,олив ,мастил з польових складів виконується по рознарядках, нарядах і вказівках начальника служби пмм частини.

Перед наливом пальног ов транспортні засоби на складі перевіряється техн.стан трубопроводів, перекачувальних станцій (МНУ) і зливо-наливного обладнання. Також виконується перевірка справності і чистоти цистерн, які підлягають наливу транспортних засобів. Перекачування пального з резервуарів складу в транспортні засоби починається лише після того , як керівник рробіт впевниться в правильності відкриття і закриття засувок на трубопроводах і засобах перекачування.

Засоби перекачування встановлюються безпосередньо біля груп резервуарів з яких видається пальне. При видачі пального суворо контролюється наповнення цистерн транспортних засобів, щоб недопустити переливу пального.

Після закінчення наливу проводиться замір пального в цистерні, визначається його маса і оформлюються відвантажні документи. Транспортні засоби після закінченні наливу повинні негайно виводитись з території складу.

Порожній автотранспорт з району очікування подається на склад по підрозділах.

Для забезпечення безперервної подачі автоцистерн під налив біля КПП складу повинен постійно знаходитись взод порожніх автоцистерн.

Подачею автоцистерн під налив і виводом заповнених автоцистерн керує командир частини( відділення )

Пальне і оливи в тарі видаються на польовому складі як правило в обмін на тару отримувача. Налив пального і олив в тару відбувається завчасно.

24

1. Класифікація основні марки та вимоги до якості трансмісійних олив

Відповідно до призначення, особливостями тертя в зубчастих передачах і умовами роботи агрегатів трансмісій мастила повинні відповідати наступним вимогам:

• мати високий рівень властивостей, що змазують, попереджаючи знос, заїдання і задир;

• володіти високою термічною і термоокислювальною стабільністю;

• мати високу фізичну стабільність в умовах тривалого збереження;

• захищати поверхні, що змазують, від корозійного впливу агресивних речовин, що попадають у мастило ззовні або роботи, що утворяться в ньому в процесі; не утворювати водної емульсії і піни;

• мати пологу вязкісно-температурну криву і порівняно малу в'язкість в області низьких температур;

• не руйнувати ущільнювальні матеріали, а також лаки, фарби і пластмаси:

• знижувати шум, вібрацію агрегатів трансмісій і забезпечувати малі витрати палива.

В залежності від галузі використання масел встановлено п’ять груп масел

Означення згідно нової класифікації складається з груп:

І група - означається буквами "ТМ" - трансмісійне масло, група - означається цифрами та характерізує рівень експлу­атаційних властивостей,

3 група - з допомогою цифр характеризує клас в’язкості.

Усі три групи означень розподіляються дефісами. Іноді після останньої цифри без розриву ставлять букви, які несуть додаткову інформацію:

Група ТМ-1 об’єднує масла для прямозубих, спірально-конічних та черв’ячних передач, що працюють при контактних напругах до 1000 Мпа та температурі масла в об’ємі до 90 0С.;

Група ТМ-2 – масла аналогічного призначення, але застосовуються в передачах з контактним напруженням до 2000 Мпа та температурі 120 0 С;

Група ТМ-3 – масла для таких малих передач, але працюючих при контактних напруженнях вище 2000 МПа та температурі вище 120 0 С;

Група ТМ-4 – масла для гіпоідних передач, що працюють при високих швидкостях та малих навантаженнях, або при низьких швидкостях та високому навантаженні, коли температура масла в об’ємі не перевищує 135 0С:

Група ТМ-5 – масла для гіпоідних передач, що працюють в таких самих умовах, як і масла групи ТМ-4, але при температурі вище 1350С.

Типові представники масла групи ТМ-1 – нігроли - масла для промислового обладнання. Нігрол зимовий відноситься до класу 18, а літній – до класу 34. Масла , що застосовуються в агрегатах трансмісії деяких тракторів, сільськогосподарських машинах, а також в планетарних передачах підйомних кранів та екскаваторів. Нігроли – це неочищені залишки прямої перегонки нафти, характеризуються великим вмістом продуктів глибокої окислення масла (смоли, асфальтогени тощо), а також механічні домішки. Експлуатаційні властивості їх не високі, що обмежує масштаби їх застосування.

До групи ТМ-1 відноситься масло АК-15 тракторне (клас 18), але в останній час використовується обмежено. Ще одне масло групи ТМ-1 (клас 18) є масло ТС-14,5, що використовується в мало навантажених трансмісіях деяких тракторів та автомобілів. Отримують це масло змішуванням залишкового та дистилятного масла селективної очистки з додаванням депресорної присадки для пониження температури застигання.

До групи ТМ-2 відноситься масло ТСп-10 (клас 9)- містить протизносну присадку ЭФО та депресорну присадку АзНИИ-ЦИАТИМ-1. До групи ТМ-2 відноситься масло класу 18: ТЭп-15 та зимовий сорт масла до редукторів. До класу 34 відноситься літній сорт масла до редукторів, а також масло для коробок передач та рульового керування по ГОСТ 4002-53.

Масло по ГОСТ 4002-53 – це суміш екстракту селективної очистки залишкових масел та веретенного масла з депресорною та протизносної присадками. Масло використовується обмежено, в основному для змащування коробки передач легкових середньофорсованих автомобілів випуску до 1975 р.

В групу ТМ-3 входять масла ТСп-10, ТАП-15В та ТСп-15К, що випускаються за ГОСТ 23652-79.

Масло ТСп-10 (клас 9) –застосовується для змащування важко навантажених циліндричних, конічних та спірально-конічних передач автомобілів, будівельних машин, осьових редукторів локомотивів та інших механізмів , що працюють при температурі до мінус 450С. Масло ТСп-10 – зимове для середньо кліматичної зони та всесезонне для північних районів.

Масло ТАП-15В вміщує протизадирні присадки ОТП або ЛЗ-23к та АзНИИ-ЦИАТИМ-1. Призначено для таких самих передач як і масло ТСп-14, але дещо поступається йому по вязкісно-температурним характеристикам, змащувальним властивостям та термоокислювальній стабільності.

Масло ТСп-15К виготовляють з дистилятного та залишкового масла, додають протизадирну, протизносну, депресорну та протипінну присадки. Воно призначено для змащування важко навантажених циліндричних та спірально-конічних передач автомобілів КамАЗ.

До групи ТМ-4 відносяться масла ТСз-9гіп, ТСп-14 гіп та для гіпоідних передач (ГОСТ 4003-73).

Масло ТСз-9гіп (клас9) – це суміш масла МС-8 або трансформаторного з залишковим маслом МС-20с, вміщує притизадирну, пропінну присадки.

Призначено для змащування циліндричних. Спірально-конічних та гіпоідних передач вантажних автомобілів що експлуатуються в умовах Півночі при температурі повітря до мінус 50-550С.

Масло ТСп-14гіп (клас180 отримують змішуванням залишкових та дистилятних компонентів сірчаних нафт. До масла додаються протизадирні присадки. Масло призначене для гіпоідних ведучих мостів вантажних автомобілів. Застосовується всесезонно у середній та південній кліматичних зонах.

В групу ТМ-5 входять масла ТМ5-12РК та ТАД-17и.

Масло ТМ-5-12рк ( клас 12 за додатковою класифікацією) високо індексне низько застигаюче масло селективної очистки, загущене полімерною присадкою. ДО загущеної основи добавлені багатофункціональна, проти корозійна та протипінна присадки. Масло відноситься до універсальних масел і призначається для експлуатації та консервації важко навантажених циліндричних, спірально-конічних, гіпоідних та черв’ячних передач автомобілів.

Універсальне масло ТАД-17и (клас18) отримують змішуванням базового масла ТБ-20 та комплексного концентрату присадок типу Англамол-99 і ПМС-200А. Масло має високі протизадирні, протизносні, захисні та анти окислюючи властивості. Призначено для тих самих передач що і масло ТМ-5-12рк.

Особливої потребують масла, що застосовуються для змащування планетарних коробок передач гусеничної техніки. Це масла МТ-16п, МТ-8п , ТСЗп-8 та М-16-ИХП-3.

Масло МТ-16п залишкове сірчанокислотної та селективної очистки. Вміщує 3-4% багатофункціональної присадки ЦИАТИМ-339 та 0,8% АзНИИ-ЦИАТИМ-1.Використовується в планетарних коробках передач та інших агрегатах трансмісії колісних та гусеничних машин минулих років.

Масло МТ-8п –це суміш дистилятного та залишкового компонентів глибокої очистки з присадками. Застосовується для змащування планетарних бортових передач та в системі гідро керування гусеничних машин як все сезонний сорт у помірній та жаркій кліматичній зоні.

Масло ТСЗп-8 отримують загущенням малов’язкої низько застигаючої основи присадки ПМА-В. Вміщує протизадирні, протизносну, антикорозійну та протипінну присадки. Застосовується так само як і масло МТ-8п.

Трансмісійні мастила використовуються всесезонно. В іс­нуючій класифікації прийняті наступні позначення:

А - автомобільні, Т - трансмісійні, С - селективної очистки, З - загущенні, Д - довгопрацюючі, П - вміст присадки,

Цифри - середнє значення в'язкості в мм2/г при 100°С, К - для автомобілів КамАЗ, В - мастило всесезонне, ГИП - для гіпоідних передач.

2. В загальному випадку польові склади пального призначені для прийому зберігання і видачі паливно-мастильних матеріалів (для надійного, вчасного і безперебійного забезпечення військ паливно-мастильними матеріалами). Польові склади пального кбрмз, ємністю 6000 м3, забезпечують всі війська корпусу діючі на головному напрямку. При побудові фронтового тилу розміщуються на напрямку головного удару на відстані 60-80 км від лініі фронту,в обороні – 80-120 км, можуть виділяти окремі склади ємністю 2000м3 в складі частин корпусів діючих на головному напрямку.

. Основними операціями, які виконують польові складе пального є:

- прийом, зберігання і видача паливно-мастильних матеріалів;

- забезпечення надійної роботи польового магістрального трубопроводу;

- швидке і мобільне пересування в ході військових операцій з метою наближення запасів ПММ до військ.

Згідно завдання на курсову роботу для даного складу пального - 1104 СП 85 кбрмз виконати наступні завдання:

- вибрати та обґрунтувати вибір ділянки для розміщення даного складу;

- провести попередній підбір необхідної кількості засобів перекачування для проведення операцій по прийому і видач ПММ на складі;

- виконати гідравлічний розрахунок вибраних засобів перекачування;

- провести аналіз надійності прийнятих рішень на виконанню поставлених задач;

- розробити технологічну схему трубопроводів складу;

- розробити схему розміщення, охорони і оборони складу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]