Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zagalna_voyenka.doc
Скачиваний:
113
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
948.22 Кб
Скачать

Гідравлічні рідини

До гідравлічних рідин відносяться рідини для гідроприводів сервомеханізмів та гідро передач. В залежності від умов експлуатації гідравлічного пристрою гідравлічні рідини умовно можна розділити на рідини для авіаційної, наземної та морської техніки.

До рідин для гідравлічних систем наземної техніки та гідросистем ракетно-артилерійського озброєння належать рідини МГЕ-10а, ЛЗ-МГ-2, МГЕ-4А , ВМГЗ, ПОЖ-70, Стеол- М , оливи веретенного типу АУ і АУП, олива РМ

Оливу МГЕ-10А готують загущенням малов`язкої нафтової фракції з додаванням антиокислювальної, антикорозійної та протизносної присадок.

Температура застигання не вище мінус 70˚ С, в`язкість при мінус 50˚ С не більше 1500 мм /с. Олива МГЕ-10А є основною рідиною для гідравлічних систем військової техніки. Працездатно в контакті з маслостійкою гумою при температурі від мінус 55 до плюс 120˚С.

Рідини ЛЗ-МГ-2 і МГЕ-4А виготовляють загущенням низько застигаючої нафтової фракції в`язкісними присадками.

Рідина ЛЗ-МГ-2 та МГЕ-4А містять антиокислювальну присадку, МГЕ-4А - антиокислювальну та антикорозійну присадки. .Рідини призначені для гідравлічних систем, котрі потребують швидкого запуску при низьких температурах. Вони відрізняються пониженою в`язкістю при низьких температурах, працездатні в діапазоні температур від мінус 60 до плюс 75˚С.

Олива РМ – глибокоочищена дистилятна фракція низько застигаючої нафти нафтенової основи, вміщує антиокислюючу присадку. По рівню в’язкості при 500С близька до олив МГЕ-4А та ЛЗ-МГ-2, але не має в’язкісної присадки, що впливає на температурний діапазон використання (-40-+550С).

Олива гідравлічна ВМГЗ в багатьох випадках може бути використана взамін МГЕ-10А в умовах температур від мінус 45 до плюс 50˚С. Вона являє собою глибоко очищену низько застигаючу дистилятну фракцію з сірчаних нафт з композицією присадок, котрі забезпечують необхідні в`язкісні, антиокислювальні, протизносні, антикорозійні, низькотемпературні і антипінні властивості. Олива ВМГЗ нетоксична.

В гідравлічних системах артилерійського озброєння в якості робочих рідин застосовують оливи веретенні АУ і АУП, рідини ПОЖ-70 та Стеол-М.

Оливи АУ і АУП сумісні в будь-яких співвідношеннях і в багатьох випадках взаємозамінні. Вони мають добрі (особливо АУП) експлуатаційні характеристики в області додатних температур, але їх працездатність в області від’ємних температур обмежується температурою приблизно мінус 25˚С. Гідравлічна олива АУП приготовляють на основі оливи веретенної АУ шляхом додавання до неї антикорозійної і антиокислювальної присадок.

Олива АУП працездатна при температурі від мінус 35 до 100 ˚С.

Рідина ПОЖ-70 є противідказною охолоджуючою рідиною для артилерійських систем і є водним розчином етиленгліколю з додаванням антикорозійної та антипінної присадок. Рідина не горить, працездатна до температури мінус 60˚С, отруйна.

В противідкатних пристроях артилерійських систем знаходять своє застосування і спиртогліцеринова рідина Стеол- М. Ця суміш етилового спирту, гліцерину та води з додатком антикорозійних присадок - хромовокислого калію, їдкого натрію та ін. Рідина Стеол-М зеленого кольору, отруйна. В порівнянні з ПОЖ-70 вона має більш круту в`язкісно-температурну криву в області негативних температур і підвищену випаровуваність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]