Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zagalna_voyenka.doc
Скачиваний:
113
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
948.22 Кб
Скачать

В

Зпмм-26

якості охолоджувальних рідин на військовій техніці застосовують низько замерзаючі охолоджувальні рідини (антифризи) – це суміш етиленгліколю і води. Етиленгліколь жовтуватий, температура кипіння=1970С, застигання -11.50С.

2.Засоби механізації вантажно-розвантажувальних робіт на складах пального.

Для механізації робіт на СП використовуються зливно-наливні естакади і стояки, автомобільні естакади і стояки, ділянки для масової видачі, насосні станції, рухомі засоби перекачування.

До спеціальних засобів механізації розвантажувально-навантажувальних робіт, які використовують на складах пального, відносять:

  • ручні і механічні бочкопідйомники

  • штабелеукладчики

  • механічні транспортери

  • спеціальні вантажозахватні і кріпильні застосування для закріплення тари і її переміщення.

ОМЗР-1 – обладнання механічної зачистки резервуарів для вертикальних, і ОМЗР-2 – для горизонтальних.

4.Визначення витрати пального при експлуатації військової техніки.

Важливим фактором, який забезпечує економію паливо-енергетичних ресурсів є нормування витрати палива. Витрата на експлуатацію, ремонт, консервацію та зберігання військової техніки Збройних Сил та Військово-Морських Сил України пального, мастильних матеріалів та спеціальних рідин визначається технічно-обгрунтованими нормами. Постійні норми витрати пального, затверджені Кабінетом Міністрів для зразків народногосподарської техніки, які надходять у ЗСУ, оголошуються наказом МО України. Для кожного зразка техніки, на яку норми не затверджуються, постійні норми витрати пального розробляються головними та центральними Управліннями МО, які відповідають за експлуатацію техніки, узгоджуються з МО України, вводяться в дію наказом МО України.

Постійні норми витрати пального розробляються на підставі звітних даних про фактичну витрату пального, отримані при експлуатації, ремонті та консервації техніки у військовій частині (кораблях ВМФ) за період не менше року.

Тимчасові норми витрати пального і мастильних матеріалів вводяться у дію наказами (директивами) та вказівками відповідних головнокомандуючих видами ЗСУ, командуючих родами військ, начальників головних та центральних управлінь, що займаються розробкою, замовленнями та експлуатацією техніки після узгодження МО України. Норми вводятьсяв дію на термін не більше двох років.

При відсутності постійних чи тимчасових норм витрати, до їх встановлення, пальне виділяється у відповідності до інструкції по експлуатації даного зразка техніки не більше 3-ох місяців з моменту вступу техніки в експлуатацію.

Відповідальність за своєчасну розробку та правильне застосування постійних та тимчасових норм витрати пального на техніці ЗСУ та ВМС покладається на відповідні головні та центральні управління, а контроль за їх застосуванням на УРТГ МО України.

При проведенні фізико-хімічних аналізів, лабораторних та науково-дослідних робіт в лабораторіях науково-дослідницьких закладів та установ, в учбових закладах, на підприємствах та у військових частинах, потрібно керуватися нормами витрат пального, встановленими відповідними стандартами та технічними умовами.

На військовій техніці застосовуються марки пального, передбачені технічною документацією та допущені до застосування.

Норми витрати пального для військової техніки оголошуються наказом МО України, зокрема:

- наказ № 01-99 р. визначає “Норми витрати пального, масел, мастил та спеціальних рідин при експлуатації, ремонті та консервації військової техніки та озброєння ЗСУ та ВМС”.

Встановлено дві норми:

Основна – для автомобілів, робота яких не враховується в тонно-кілометрах. Лінійна - для автомобілів, робота яких враховується в тонно-кілометрах.

Основна норма застосовується у військових частинах (установах), які знаходяться на державному бюджеті. Лінійною нормою керуються всі госпрозрахункові військові частини, підприємства та установи, а також автомобільні частини, які постійно виконують роботу по перевезенню вантажів. Норми витрати пального встановлені для одиночних автомобілів, що рухаються сухими неасфальтованими дорогами по сереньопересічній місцевості при температурі повітря не нижче 00С.

Норми витрати встановлюються: (паливо) - автомобілі, БТР – Нр=л/100 км;

Гусеничні тягачі і транспортери – л/км, л/год., л/год. руху.

Стаціонарні установки – л/год. роб., л/мотогод.

Літаючі апарати – кг/год. в повітрі, кг/год н.з.

(Масла) - =л/100 л палива. (Мастила) – кг/100 л палива.

Економія пального обчислюється шляхом порівняння фактичної витрати пального та масел, з тією кількістю пального та масел, яка підлягає витраті, виходячи з діючих норм. При цьому норми витрати для автомобілів знижуються при роботі їх на дорогах з удосконаленим покриттям та збільшуються в зимовий період експлуатації, при роботі в гірській місцевості, на дорогах зі складним планом та при роботі із застосуванням причепів. При застосуванні інших надбавок економія пального не обчислюється.

Економія =Внф

Перевитрата обчислюється як різниця між фактично витраченою кількістю пального та того, яка підлягає витраті згідно основної норми з урахуванням надбавок.

Перевитрата = Вфн

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]